Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Április 18. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A koraszülésért felelős gént fedeztek fel

A koraszülésért felelős gént fedeztek fel

Finn és amerikai kutatók közös munkájának köszönhető, hogy azonosítottak egy olyan gént, amely szorosan kapcsolódik a koraszülések előfordulásához. A szakemberek azt remélik, hogy a felfedezésnek köszönhetően kifejleszthetnek egy oly

A kutatók végigkövették az emberi evolúció alakulását annak érdekében, hogy olyan géneket találjanak, amelyek felelősek lehetnek a koraszülésért. Mivel ugyanis más emlősökhöz és főemlősökhöz képest az emberi magzatnak nagy a feje, a szülőcsatorna viszont keskeny, ezért a tudósok úgy gondolták, hogy léteznie kell egy bizonyos 'evolúciós kényszernek', amely befolyásolja a születés idejét, és arra ösztönzi a szervezetet, hogy minél kisebb utód jöjjön a világra - írja a PLoS Genetics.

Végül 150 olyan gént fedeztek fel, amelyek az emberben jobban mutálódtak, mint más főemlősökben. Ezeket a géneket 328 finn anya szervezetében hasonlították össze, és végül sikerült leszűkíteniük a kört egyetlen olyan génre, amely ösztönözheti a koraszülést.

Ez a gén az FSHR (follikus stimuláló hormon receptor), amelynek különböző variánsai segítik a petefészekben egy kulcsfontosságú sejt fejlődését, valamint az ösztrogéntermelést is. A kutatók elmondták: bár a koraszülésért különböző környezeti hatások is felelősek lehetnek, a genetikai mutációk szerepe sem elhanyagolható.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk