Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Február 25. 07:48, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Közel-Keletről származnak a kistestű kutyák?

A Közel-Keletről származnak a kistestű kutyák?

A kisebb kutyák valószínűleg a Közel-Keletről származnak, ahol a szürke farkasok kölykeit 12 ezer évvel ezelőtt háziasították. Ezt állítják amerikai kutatók, akik genetikai vizsgálataik eredményeit szerdán tették közzé.

A kaliforniai egyetem két kutatója, Melissa Gray és Robert Wayne a kistestű kutyák karakterisztikus IGF1 jelű génjének változatait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kistestű kutyákban található karakter-gén közvetlenül kapcsolható ahhoz az IGF1-es génhez, ami manapság is megtalálható a szürke farkasokban, a Közel-Keleten. A BMC Biology nevű szaklap online kiadásában közzétett következtetésük szerint mindez bizonyítja, hogy a kisebb kutyák, mint háziasított ragadozók először ebben a régióban jelentek meg.

Az amerikai kutatók munkáját egy közel-keleti régészeti kutatás segítette. Ennek során találták meg egy 12 ezer évvel ezelőtt elpusztult kistestű kutya csontjait. Találtak már Európában régebbi eredetű kutyamaradványokat, méghozzá 31 ezer éveseket, de azok nagytestű kutyák voltak.

Az amerikai kutatók szerint praktikus okokból neveltek a Közel-Keleten kisebb kutyákat. A sűrűn lakott településeken élő agrárközösségek számára ugyanis ez a méret volt kívánatos, mivel a kistestű kutyákat házon belül és azon kívül is jól lehetett tartani, ráadásul igénytelenek is voltak.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni