Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Szeptember 12. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A lakosság fele érzi szegénynek magát a Fülöp-szigeteken

A lakosság fele érzi szegénynek magát a Fülöp-szigeteken

Friss kutatási eredmények szerint a Fülöp-szigeteken élők fele, azaz több millió család tekinti magát szegénynek. A kutatás arra is rávilágított, hogy az elmúlt hónapokban a lakosság harmada éhezett.

 
Drámai mértékű szegénység


A Social Weather Station (SWS) független felmérése szerint a fülöp-szigetekiek fele, azaz mintegy 9,4 millió család tekinti magát szegénynek. Ugyanakkor a kormány szerint az év első felében húsz éve nem tapasztalt lendülettel nőtt az ország gazdasága. A hivatalos adatokból az derül ki, hogy 2010 első hat hónapjában 7,9 százalékos növekedést ért el a helyi gazdaság.


A felmérés készítése során a kutatók nem a bevett kategóriák (pl.: egy főre jutó jövedelem) alapján mérték a szegénységet, hanem a megkérdezettek helyzetértékelésére, közérzetére voltak kíváncsiak. A válaszadók a szegény, nem szegény vagy elfogadható anyagi helyzetű kategóriák választhattak családjuk anyagi helyzetének leírására.


Az eredmények szerint a lakosok jelentős része még az éhezést is megtapasztalta az elmúlt három hónapban. A megkérdezettek 38 százaléka szerint egy vagy több alkalommal is előfordult, hogy önhibáján kívül nem volt mit enniük. Ez az arány mintegy 7,2 millió családot takar.


A kutatók adatai szerint a szegénység és az éhezés a falusi régiókban a magasabb. A mezőgazdasági területeken élők 58, a városiak 44 százaléka érzi magát szegénynek a júniusi felmérés szerint.


űAz SWS márciusi felméréséhez képest mindkét adat azt mutatja, a fülöp-szigetekiek rosszabbnak tekintik életkörülményeiket, mint korábban. Ez év márciusában a megkérdezettek 43 százaléka (8,1 millió család) minősítette magát szegénynek, és 31 százalék (5,9 millió család) számolt be tartós vagy átmeneti éhezésről.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.