Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 27. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

A levegőből támad: százezrek életét teszi tönkre Magyarországon

A levegőből támad: százezrek életét teszi tönkre Magyarországon

Az ország felében nagyon magas a parlagfű pollenjének koncentrációja. Szakemberek szerint a jövő héten még rosszabb lesz a helyzet. Magyarországon két millióra becsülik az allergiások számát. Pontos adat azért nincs, mert sokan nem menne

 

18 állomáson mérik a pollenkoncentrációt az országban. Az elmúlt héten ezek felén 100 pollen per köbméter feletti értéket mértek a parlagfű pollenjéből, ez nagyon magasnak számít. Budapesten volt a legrosszabb a helyzet, ott 720 darab parlagfű pollent mértek egy köbméter levegőben - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese. Becslések szerint másfél-kétmillió ember allergiás valamire Magyarországon, 40-60 százalékuk a parlagfűre.

 

Naponta 8-10 új páciens jelentkezik a Zala Megyei Kórház tüdőgyógyászati, allergológiai ambulanciáján - mondta a Független Hírügynökségnek Vecsey Zsuzsanna, allergológus. Hozzátette, hogy sokan csak akkor mennek orvoshoz, amikor már súlyosak a tüneteik, pedig az allergia szövődményekhez is vezethet.

 

Idén eddig 1500 eljárás indult azok ellen, akik telkükön nem kaszálták le időben a parlagfüvet - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese. Büntetést azonban keveset szabtak ki, mert először lekaszáltatják a parlagfüves területeket és csak utána bírságolnak. Jordán László szerint amióta szigorúbbak a büntetések és kényszerkaszálást is el lehet rendelni, javult a helyzet Magyarországon.

 

Azok, akik nem kaszálják le időben a parlagfüvet birtokukon, a terület nagyságától és elhelyezkedésétől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak. Amennyiben kényszerkaszálást kell elrendelni, akkor a tulajdonossal ennek a költségeit is megfizettetik.

 

FH

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -