Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Október 06. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

A magyar tragédiával foglalkozik a világ

A magyar tragédiával foglalkozik a világ

Vezető hírként számol be a nemzetközi média a magyarországi vörösiszap-katasztrófáról. Részletes jelentéseket, riportokat közölnek a halottakról, sebesültekről, a károkról és a lehetséges következményekről.

A BBC beszámolója szerint három nyugat-magyarországi megyében szükségállapotot hirdettek ki, és több száz rendőr, katona, katasztrófa-elhárítási szakember dolgozik a helyszíneken. A brit média helyszíni jelentésében négy halottról és 120 sebesültről tudósít. A BBC megszólaltatta a környezetügyért felelős államtitkárt, aki azt mondta, hogy Magyarország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófája történt. Illés Zoltán szerint több tízmillió dollárba és akár egy évbe is kerülhet a katasztrófa sújtotta települések, földek, vizek megtisztítása. Mint közölte: a hatalmas költségek miatt valószínűleg kérni kell az Európai Unió segítségét. A BBC beszámolója szerint két folyót, a Marcalt és a Tornát érte el a lúgos iszap, a katasztrófaelhárítók most azon dolgoznak, hogy megóvják a Dunát valamint a Rábát.

A CNN is kiemelt helyen számolt be a vörösiszap-katasztrófáról. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot idézve az amerikai hírcsatorna azt közölte, hogy egy egyéves és egy hároméves gyerek valamint egy 35 éves férfi és egy asszony halt meg.

A CNN beszámolója szerint 116-an sebesültek meg, köztük nyolcan súlyosan, hét embert keresnek még, őket eltűntnek nyilvánították. A hírcsatorna a magyar kormányt idézve leírja a katasztrófa eseményeit, egyebek mellett azt, hogy legalább egymillió köbméter lúgos vörösiszap, az alumíniumgyártás mellékterméke ömlött ki eddig az átszakadt tározóból. Akárcsak a BBC, a CNN is a magyar hatóságok idézve közli: az iszap elérte a Marcalt, és a katasztrófa-elhárítás szakemberei azon dolgoznak, hogy megvédjék ettől a Dunát valamint a Rábát.

A New York Times "Zöld" blogjában számol be a magyarországi eseményről. Az írás címe: Vörös iszap cunami, de a cikkben a lavina kifejezés is feltűnik. Az amerikai lap blogja szintén tudósít a három megyére kiterjedő szükségállapotról, valamint arról, hogy az alumíniumgyártás melléktermékének számító vörös, lúgos anyag az ajkai gyár tározóját átszakítva ömlött rá a településekre és a természetre. A blog 700 ezer köbméter iszapról ír. A nagytekintélyű amerikai újság blog-beszámolója is idézi Illés Zoltán államtitkárt, valamint megszólaltatták Figeczky Gábort, a Vadvédelmi Világalap magyarországi megbízott igazgatóját.

A nagy hírügynökségek, mint például az AP, a Reuters, a Bloomberg és az AFP kivétel nélkül mind beszámolnak a katasztrófáról, az áldozatokról, az anyagi és környezeti károk súlyosságáról, valamint arról, hogy szükségállapot lépett életbe három, érintett megyében.

A Magyarországon történtekről részletesen, helyi riportokkal, beszámolókkal foglalkozott a német, a francia és a spanyol média. Egyöntetűen úgy fogalmaznak, hogy katasztrófa történt Veszprém megyében. A beszámolók a hivatalos magyar forrásokat idézve közlik a halottak, sebesültek számát, az anyagi és természeti károk becsült nagyságát. Mindegyik média pontosan idézi az érintett magyar települések, megyék és a megszólaltatott magyar tisztségviselők neveit.

BBC-CNN-New York Times-Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.