Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Március 17. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

A Marsra zuhan a holdja

A Marsra zuhan a holdja

Az Európai Űrügynökség (ESA) hétfőn jelentette be, hogy az eddigi legrészletesebb fotókat küldte haza a Mars Express űrszonda a sziklás Phobosról. A képek felbontása mindössze 4,4 méter/pixel. A fotók lehetővé teszik, hogy kijelöljék

Mint a Hold, a Phobos is mindig ugyanazt az oldalát mutatja, így mögé kellett repülni, hogy feltérképezhessék. A most közzétett képeket az űrszonda március 7-én készítette, amikor 50 kilométerre megközelítette a szabálytalan alakú, 27 kilométer hosszú és 19-22 kilométer széles égitestet. De nem csak 7-én, hanem 10-én és 13-án is készültek képek.

A Phobos keletkezése körül sok a homály, az egyik alternatív elmélet szerint nem bevonzotta a Mars, hanem annak a közelében, később alakult ki. Ugyanazon erők, amikért egy oldalát mutatja a Mars felé, állandóan fékezik a Phobos mozgását, így a Marstól való távolsága egyre csökken. Mintegy százmillió év múlva a hold a bolygó felszínére zuhan, ám előtte darabokra törik, ami a Mars körül egy gyűrűt fog létrehozni. Oroszország 2011-ben készül egy expedíciót küldeni a Holdra.

(MNO-Pálfi Krisztina, forrás: esa.int)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni