Városlista
2019. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2010. Január 12. 07:33, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

A meddőségek felénél a férfiaknál van a hiba

A meddőségek felénél a férfiaknál van a hiba

A nemzetközi irodalmi adatok szerint a párkapcsolatok mintegy 15 százalékánál fordulnak elő termékenységi problémák, amelyeknek 40-50 százalékában a férfinél állapítható meg valamilyen károsodás. Az Y kromoszóma károsodásai a medd

Az Y-kromoszóma mikrodeléciói (kisebb szakaszok kiesnek a kromoszómából) a meddőség leggyakoribb genetikai okai közé tartoznak, így a mikrodeléció-vizsgálat elvégzése elengedhetetlen a férfimeddőség kivizsgálása során.

Az Y-kromoszóma csak a férfiakban megtalálható nemi kromoszóma. Rajta találhatók a hímivarsejtek keletkezéséhez és éréséhez szükséges gének. A kromoszóma szerkezeti sajátosságából adódóan relatív nagy gyakorisággal fordulnak elő rajta deléciók, azaz rövidebb-hosszabb DNS darabok hiányozhatnak belőle. Amennyiben ezek a deléciók az úgynvezett AZF régióra esnek, a hímivarsejt képződésének zavarát okozzák, ami miatt egyáltalán nem vagy csak alacsony számban képződnek hímivarsejtek a herékben.

A genetikai vizsgálat elvégzéséhez egy egyszerű és fájdalommentes szájnyálkahártya-minta szükséges, amelyből kinyerhető a páciensre jellemző DNS. Az örökítőanyag analíziséből meg tudják mondani a szakemberek, hogy van-e olyan mikrodeléció, amely a meddőséget megmagyarázza, illetve ha van, akkor az AZF régió mely részére esik és milyen terjedelmű.

A genetikai vizsgálatot minden meddőségi problémákkal küzdő pár férfitagjánál érdemes elvégeztetni, kiváltképpen a kóros spermaképpel rendelkezőknél, hisz teljesen fájdalommentes, és pozitív eredmény esetén fölöslegessé válnak a további kellemetlen vizsgálatok, kezelések, mivel a genetikai diagnózis egyértelműen magyarázza a meddőségi problémát.

Attól függően, hogy a deléció milyen terjedelmű, és az AZF régió mely részére esik, a hímivarsejt-képződés különböző mértékben lehet károsodott, s ennek megfelelően különféle megoldások léteznek arra, hogy a meddőséget orvosolják. Szerencsére ma már a meddőségi centrumok szakemberei csodákra képesek, szinte minden esetben létezik valamilyen megoldás.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 18. 15:04, csütörtök | Belföld

Elítélték a szurkáló utast

Négy és fél év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki tavaly részegen megszúrt egy buszvezetőt – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-it.

2019. Július 18. 14:49, csütörtök | Belföld

Magyarországon is a boltokba polcára kerül a Costa Coffee

A Coca-Cola HBC – a Coca-Cola termékek egyik legnagyobb palackozója – legalább 10 országban tervezi elindítani a Costa Coffee forgalmazását 2020-ban - olvasható a vállalat közleményében.

2019. Július 18. 13:07, csütörtök | Belföld

Rabszolgatartó család tagjait tartóztatták le Zalában

Letartóztattak egy 41 éves nőt, valamint a fiát és egyik lányát, mert a gyanú szerint évek óta több embert is „rabszolgaként” tartottak és használtak ki Pakodon

2019. Július 18. 12:18, csütörtök | Belföld

Megvásárolja a Vodafone az UPC-t

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.