Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Június 13. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A médiaérdeklődés középpontjában az olajkatasztrófa

A médiaérdeklődés középpontjában az olajkatasztrófa

A Pew Research Center média indexe szerint az amerikaiak a mexikói-öböli olajfúró felrobbanásáról és ennek komoly környezeti hatásairól szóló sajtóbeszámolókat követték a legnagyobb figyelemmel a múlt héten. A kutatás szerint Amerik

Jelentős figyelem mindkét oldalon


A Pew Research Center heti rendszerességgel készülő, a média hír tematizálását és a hírek iránt mutatott lakossági érdeklődést vizsgáló News Interest Index kutatása szerint az elmúlt héten mind a sajtó, mind a fogyasztók érdeklődését a Mexikói-öbölben zajló környezeti katasztrófa uralta. A felmérés szerint a híradások 38 százaléka foglalkozott a környezeti válsághelyzettel, miközben a mexikói-amerikai határ őrzésének megerősítésével a sajtóhíreknek alig 5, az Észak- és Dél-Korea közötti konfliktussal csupán 3 százaléka foglalkozott. A médiafogyasztók 55 százaléka követette figyelemmel az egyre nagyobb területen elterülő olajfoltról és a szivárgás megfékezéséről szóló híreket, míg a Mexikón keresztül érkező illegális bevándorlás megakadályozására tett erőfeszítések csak tízből három, a két Korea közötti feszültség csak tízből két embert érdekeltek.


Az ökológiai katasztrófának tekintett olajszivárgás iránti érdeklődés ráadásul jelentősen nőtt is. Egy héttel korábban a híradásoknak még csak 18 százaléka foglalkozott vele, miközben a téma a lakosság 47 százalékának figyelmét kötötte le.

A robbanást követő első héten tízből két állampolgár követte az eseményeket, majd a második hétre a kiömlött olaj mennyiségével párhuzamosan duplájára, 44 százalékra nőtt a lakossági érdeklődés. Az érdeklődési mutató 58 százalékra ugrott, amikor az olajfúrót üzemeltető British Petroleum kísérlete a szivárgás megállítására kudarcba fulladt. Az ezt követő heti kisebb visszaesés (47%) után a téma ismét az amerikaiak figyelmének középpontjába került (55%), ahogy egyre több olaj érte el az amerikai partokat, és újabb, a szivárgás megszüntetésére tett kísérletek bizonyultak eredménytelennek.


Katasztrófa beszámolók a legérdekesebbek?

A Pew friss felmérésének eredményeit korábbi kutatási adataival összevetve azt találta, az amerikai fogyasztók jelentős érdeklődést mutatnak a környezeti katasztrófák iránt. A január 12-ei haiti földrengésről és annak utóhatásairól, valamint az Exxon Valdez tankerhajó 1989-es elsüllyedéséről szóló beszámolókat közel ugyanolyan arányú fogyasztói figyelem kísérte, mint a mexikói-öböli eseményeket. Ez év elején a földrengésről szóló hírek a megkérdezettek 60, míg az alaszkai partoknál több mint tíz évvel elsüllyedt olajszállító a médiafogyasztók 52 százalékának érdeklődését keltette fel.

Az elmúlt évek természeti és környezeti katasztrófái közül az idei, 29 áldozatot követelő nyugat-virginiai bányarobbanás kapta a legkisebb, míg a Katrina és Rita hurrikánok a legnagyobb figyelmet a lakosság részéről. Az előbbi eseményről szóló híreket tízből hárman követték figyelemmel, míg a 2005-ös hurrikán nyomában járó árvizekről és pusztításról szóló médiabeszámolók iránt a lakosság 73 százaléka mutatott kiemelt érdeklődést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.