Városlista
2019. október 14, hétfő - Helén

Hírek

2010. Június 13. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A médiaérdeklődés középpontjában az olajkatasztrófa

A médiaérdeklődés középpontjában az olajkatasztrófa

A Pew Research Center média indexe szerint az amerikaiak a mexikói-öböli olajfúró felrobbanásáról és ennek komoly környezeti hatásairól szóló sajtóbeszámolókat követték a legnagyobb figyelemmel a múlt héten. A kutatás szerint Amerik

Jelentős figyelem mindkét oldalon


A Pew Research Center heti rendszerességgel készülő, a média hír tematizálását és a hírek iránt mutatott lakossági érdeklődést vizsgáló News Interest Index kutatása szerint az elmúlt héten mind a sajtó, mind a fogyasztók érdeklődését a Mexikói-öbölben zajló környezeti katasztrófa uralta. A felmérés szerint a híradások 38 százaléka foglalkozott a környezeti válsághelyzettel, miközben a mexikói-amerikai határ őrzésének megerősítésével a sajtóhíreknek alig 5, az Észak- és Dél-Korea közötti konfliktussal csupán 3 százaléka foglalkozott. A médiafogyasztók 55 százaléka követette figyelemmel az egyre nagyobb területen elterülő olajfoltról és a szivárgás megfékezéséről szóló híreket, míg a Mexikón keresztül érkező illegális bevándorlás megakadályozására tett erőfeszítések csak tízből három, a két Korea közötti feszültség csak tízből két embert érdekeltek.


Az ökológiai katasztrófának tekintett olajszivárgás iránti érdeklődés ráadásul jelentősen nőtt is. Egy héttel korábban a híradásoknak még csak 18 százaléka foglalkozott vele, miközben a téma a lakosság 47 százalékának figyelmét kötötte le.

A robbanást követő első héten tízből két állampolgár követte az eseményeket, majd a második hétre a kiömlött olaj mennyiségével párhuzamosan duplájára, 44 százalékra nőtt a lakossági érdeklődés. Az érdeklődési mutató 58 százalékra ugrott, amikor az olajfúrót üzemeltető British Petroleum kísérlete a szivárgás megállítására kudarcba fulladt. Az ezt követő heti kisebb visszaesés (47%) után a téma ismét az amerikaiak figyelmének középpontjába került (55%), ahogy egyre több olaj érte el az amerikai partokat, és újabb, a szivárgás megszüntetésére tett kísérletek bizonyultak eredménytelennek.


Katasztrófa beszámolók a legérdekesebbek?

A Pew friss felmérésének eredményeit korábbi kutatási adataival összevetve azt találta, az amerikai fogyasztók jelentős érdeklődést mutatnak a környezeti katasztrófák iránt. A január 12-ei haiti földrengésről és annak utóhatásairól, valamint az Exxon Valdez tankerhajó 1989-es elsüllyedéséről szóló beszámolókat közel ugyanolyan arányú fogyasztói figyelem kísérte, mint a mexikói-öböli eseményeket. Ez év elején a földrengésről szóló hírek a megkérdezettek 60, míg az alaszkai partoknál több mint tíz évvel elsüllyedt olajszállító a médiafogyasztók 52 százalékának érdeklődését keltette fel.

Az elmúlt évek természeti és környezeti katasztrófái közül az idei, 29 áldozatot követelő nyugat-virginiai bányarobbanás kapta a legkisebb, míg a Katrina és Rita hurrikánok a legnagyobb figyelmet a lakosság részéről. Az előbbi eseményről szóló híreket tízből hárman követték figyelemmel, míg a 2005-ös hurrikán nyomában járó árvizekről és pusztításról szóló médiabeszámolók iránt a lakosság 73 százaléka mutatott kiemelt érdeklődést.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 13. 20:07, vasárnap | Belföld

November közepéig is elhúzódhat a választások végleges eredményének megállapítása

November közepéig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek.

2019. Október 13. 14:04, vasárnap | Belföld

Harminc nemzetközi megfigyelő regisztrált a választásra

Öt nagykövetség és egy szervezet összesen harminc nemzetközi megfigyelője regisztrált az önkormányzati és nemzetségi választásra

2019. Október 13. 11:03, vasárnap | Belföld

Ajándékot kapnak az első választók

Mobiltelefonok hátoldalára ragasztható kitámasztót kapnak a Nemzeti Választási Irodától az első választók.

2019. Október 13. 09:58, vasárnap | Belföld

Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése, de a választók készíthetnek magukról szelfit a szavazófülkében.