Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2010. Június 13. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A médiaérdeklődés középpontjában az olajkatasztrófa

A médiaérdeklődés középpontjában az olajkatasztrófa

A Pew Research Center média indexe szerint az amerikaiak a mexikói-öböli olajfúró felrobbanásáról és ennek komoly környezeti hatásairól szóló sajtóbeszámolókat követték a legnagyobb figyelemmel a múlt héten. A kutatás szerint Amerik

Jelentős figyelem mindkét oldalon


A Pew Research Center heti rendszerességgel készülő, a média hír tematizálását és a hírek iránt mutatott lakossági érdeklődést vizsgáló News Interest Index kutatása szerint az elmúlt héten mind a sajtó, mind a fogyasztók érdeklődését a Mexikói-öbölben zajló környezeti katasztrófa uralta. A felmérés szerint a híradások 38 százaléka foglalkozott a környezeti válsághelyzettel, miközben a mexikói-amerikai határ őrzésének megerősítésével a sajtóhíreknek alig 5, az Észak- és Dél-Korea közötti konfliktussal csupán 3 százaléka foglalkozott. A médiafogyasztók 55 százaléka követette figyelemmel az egyre nagyobb területen elterülő olajfoltról és a szivárgás megfékezéséről szóló híreket, míg a Mexikón keresztül érkező illegális bevándorlás megakadályozására tett erőfeszítések csak tízből három, a két Korea közötti feszültség csak tízből két embert érdekeltek.


Az ökológiai katasztrófának tekintett olajszivárgás iránti érdeklődés ráadásul jelentősen nőtt is. Egy héttel korábban a híradásoknak még csak 18 százaléka foglalkozott vele, miközben a téma a lakosság 47 százalékának figyelmét kötötte le.

A robbanást követő első héten tízből két állampolgár követte az eseményeket, majd a második hétre a kiömlött olaj mennyiségével párhuzamosan duplájára, 44 százalékra nőtt a lakossági érdeklődés. Az érdeklődési mutató 58 százalékra ugrott, amikor az olajfúrót üzemeltető British Petroleum kísérlete a szivárgás megállítására kudarcba fulladt. Az ezt követő heti kisebb visszaesés (47%) után a téma ismét az amerikaiak figyelmének középpontjába került (55%), ahogy egyre több olaj érte el az amerikai partokat, és újabb, a szivárgás megszüntetésére tett kísérletek bizonyultak eredménytelennek.


Katasztrófa beszámolók a legérdekesebbek?

A Pew friss felmérésének eredményeit korábbi kutatási adataival összevetve azt találta, az amerikai fogyasztók jelentős érdeklődést mutatnak a környezeti katasztrófák iránt. A január 12-ei haiti földrengésről és annak utóhatásairól, valamint az Exxon Valdez tankerhajó 1989-es elsüllyedéséről szóló beszámolókat közel ugyanolyan arányú fogyasztói figyelem kísérte, mint a mexikói-öböli eseményeket. Ez év elején a földrengésről szóló hírek a megkérdezettek 60, míg az alaszkai partoknál több mint tíz évvel elsüllyedt olajszállító a médiafogyasztók 52 százalékának érdeklődését keltette fel.

Az elmúlt évek természeti és környezeti katasztrófái közül az idei, 29 áldozatot követelő nyugat-virginiai bányarobbanás kapta a legkisebb, míg a Katrina és Rita hurrikánok a legnagyobb figyelmet a lakosság részéről. Az előbbi eseményről szóló híreket tízből hárman követték figyelemmel, míg a 2005-ös hurrikán nyomában járó árvizekről és pusztításról szóló médiabeszámolók iránt a lakosság 73 százaléka mutatott kiemelt érdeklődést.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 28. 17:50, péntek | Belföld

Továbbra is zajlik az országos strandfejlesztési program

Folytatódik az idén a strandfejlesztési program, amelynek keretében közel 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással országszerte 86 strand újulhat meg.

2020. Február 28. 17:09, péntek | Belföld

Idén július 2-án rajtol a Kékszalag

Idén az elmúlt évekhez képest korábban, július 2-án, csütörtökön rajtol az 52. Kékszalag Nagydíj.

2020. Február 28. 15:07, péntek | Belföld

Márciustól változik a gyermekkel való kapcsolattartás szabályozása

Március elsejétől a járásbírósághoz kell fordulni, ha a szülők valamelyike megszegi a gyermekkel való kapcsolattartást szabályozó határozatot

2020. Február 28. 15:06, péntek | Belföld

Online felület nyílt a diákok külföldi nyelvtanulási programjának

Már lehet online pályázniuk a külföldi nyelvtanulási programra diákoknak és iskolai csoportoknak – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.