Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. December 27. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

A megye helyett jövőre az állam lesz a fenntartója a győri Petz-kórháznak?

A megye helyett jövőre az állam lesz a fenntartója a győri Petz-kórháznak?

Az év hátralévő napjaiban csak a sürgősségi műtéteket látják el a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, a decemberre bejegyzett betegeket hazaküldik, vagy már be sem hívják. Az operációkat a jövő évre kell áttenni, a teljes

"Havonta mintegy 120 millió forint üzemgazdasági veszteség éri az intézményt" - mondja Tamás László János főigazgató-főorvos. A hirtelen beköszöntött tél miatt több volt a baleset, és nagyon megemelkedett az akut operációk száma Győrben. A kórházban azonban nemcsak az időjárás következményei miatt döntöttek a műtétek elhalasztása mellett. Sok a körzeten kívülről érkező páciens is, akiknek az ellátásáért nem jár pluszfinanszírozás.

Tamás László János főigazgató-főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház: "A beteg utak hosszú évtizedek alatt hozzánk irányítják őket, akár Mosonmagyaróvárról, akár más megyéből, egyszer csak meg kell lépnünk, amíg nem kapjuk meg ennek az ellentételezését, hogy ezeket a betegeket nem tudjuk fogadni. Idáig még nem jutottunk el. De van másik példa, számításaink szerint minden negyedik beteget a járóbeteg-ellátásban finanszírozás nélkül látunk el, egyszer csak tovább kell szűkítenünk az ellátást, persze ez őrületes várólistákat hozhat, de nem lesz más lehetőség."

Mivel az intézmény 30 napon túli kintlévősége eléri az 500 millió forintot, teljes tartozásállománya a 3 milliárdot, és továbbra is havonta 120 milliós adósságot halmoz fel, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke a nagyobb állami szerepvállalásról tárgyalna az egészségügyi államtitkárral.

Szakács Imre elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, Fidesz-KDNP:

"Az üzemeltetést az államnak átadja megyei önkormányzat, tehát az épületek, a műszerek továbbra is a megye tulajdonában vannak, és a napi működtetést az állam vállalja. Lehet arról is tárgyalni, hogy az állam valamilyen tulajdoni részarányt vagy tulajdont szerez a kórházban, ez sem kizárt, ehhez viszont az kell, hogy olyan jogszabály módosítás történjen, ami az önkormányzatoknak az egészségügyi ellátásra vonatkozó kötelezettségét lazítja."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.