Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Július 04. 07:49, vasárnap | Sport
Forrás: HírTV

A németek 4-0-ra lelépték az argentin válogatottat

A németek 4-0-ra lelépték az argentin válogatottat

Két góllal ünnepelte 100. válogatottságát Miroslav Klose, és hogy még teljesebb legyen az ünnepe, Németország ennek is köszönhetően 4–0-ra lelépte a Diego Maradona által vezetett, taktikai megújulásra nem képes argentin válogatottat.

Ha a vb eddigi programjából még nem sikerült volna „előre hozott döntőt" választanunk, hát tessék: a kétszeres világbajnok Argentína és a háromszor is első Németország összecsapása minden kétséget kizárólag egyenlő egy előre hozott fináléval. Ám a sors úgy akarta, hogy a 2006-os tornához hasonlóan idén is a legjobb nyolc között megmérkőzzenek (emlékeztetőül: akkor a vb-t rendező Nationalelf tizenegyesekkel került a számára végállomást jelentő elődöntőbe). Vívott a két nemzet csapata valódi vb-döntőt is: 1986-ban Argentína 3-2-re nyert, '90-ben viszont egy jogtalan tizenegyessel Brehme segítette aranyéremre csapatát, sokak szerint a focitörténelem egyik leglaposabb vb-döntőjén.



Hogy a szombat délutáni kitűnő meccs lesz, biztosította a két csapat eddigi dél-afrikai szereplése, Argentína és Németország 10-10 góljával a két legeredményesebb válogatottként érkezett Fokvárosba. A dél-amerikaiak győzelmét sejttette, hogy Diego Armando Maradona neve fémjelzi - csakúgy, mint a 20 évvel ezelőtti válogatottét -, aki több német futballistának is bálványa. De hogy kicsit komolyabb érvet is említsünk: Dél-Afrikában nem késztették még komoly erőpróbára Messiéket, valamennyi meccsüket meggyőző játékkal hozták, miközben Németország Ausztrália és Anglia ellen brillírozott, de például Szerbiától „képes volt" kikapni. Joachim Löw kapitány fiai abban reménykedhettek, hogy a pályán kiderül, miért állnak előrébb a FIFA-világranglistán Maradona legénységénél, de abban is, hogy végre valakinek sikerül léket verni a vb előtt sokat kritizált dél-amerikai védelem hajójába. S jegyezzük meg: a négy évvel ezelőtti meccset Klose az utolsó percekben mentette döntetlenre, a lengyel származású csatár pedig most is ott volt a pályán, 100. válogatottságát ünnepelve. (Még annyit, hogy ha már Klose szóba került, a német válogatott kulcsemberei közül neki és Lahmnak is jobban megy a válogatottban, mint klubcsapatában, miközben az argentinok ászai - például Higuaín és Tévez - éppen a válogatottban nyújtanak hullámzó teljesítményt.)



S valóban úgy nézett ki, ünnep lesz: a 3. percben Otamendi akasztott meg szabálytalanul egy baloldalon futó német akciót, a Schweinsteiger által elvégzett szabadrúgást követően pedig a tavaly még amatőr csapatban játszó Thomas Müller bólintotta kapuba - a labda érintette a dermedten álló Iker Romero kapust. Az argentinok hosszú percekig nem tértek magukhoz, Messi első szólójáig is majd' tíz percet várni kellett. A szellemes német támadásokat sokszor csak durvaság árán tudták megakasztani a középpályán a dél-amerikaiak. A félidő felén Németország megint „bombázta" Argentínát: hosszasan passzolgattak Podolskiék a jobboldalon, majd Müller tolt egyet a labdán, középre gurított, az érkező Klose viszont fölé durrantott. Fél óra játék után Argentína felébredt, Di María és Higuaín is a német védelem bal oldalának okozott gondot, sőt, Müller megkapta azt a sárga lapot, amitől egész Németország rettegett: a tornán eddig négy gólt szerző fiatal ász nem játszhat az elődöntőn, ha továbbjut a Löw-gárda. (A félidő utolsó, említésre méltó helyzete egy négyszeres argentin leshelyzet volt, ami után iszonyúan fel voltak háborodva az albiceleste játékosai, ez pedig érthető a korábban megadótt lesgóljaik után...) Az első játékrész heves tempóját remekül jellemezte, hogy még az asszisztens zászlóját is cserélni kellett.


A második játékrészt Argentína kezdte jobban, a 48. percben Di María kanyargós lövése talán gólt is érdemelt volna. A Realba igazoló szélső - ha Messi formáját nézzük - hasonló lövéseiből a spanyol pontvadászatban gól lesz majd, honfitársa például „nullgólos" a vb-n, a Barcelona bajnoki meccsein meg 34-szer is eredményes volt. Pár perccel később jobbról érkezett egy argentin beívelés, amit Higuaín mellel tett vissza az érkező Téveznek, a csatár viszont csak arcba rúgni volt képes védőjét. A 63. percben Messi ugratta ki Higuaínt, de Neuer nagy üggyel bajjal rátelepedett a labdára. Aztán mivel Maradona képtelen volt az egyenlítésre megfelelő szert játékosai lábára adni, törvényszerűen jött Németország második gólja: Klose ünnepelhette 100. válogatottságát Podolski önzetlen passza után. Maradona nem is tehetett semmi mást, hozta a támadókat sorba, de nem volt könnyű a helyzete, Németország még csak egyetlenegyszer nem örülhetett olyankor, amikor 2-0-ra vezetett. És most sem készültek a kardjukba dőlni, Friedrich élete első válogatottbeli gólját is meglőtte (3-0), a lefújás előtt pedig Klose duplázott, a végeredmény 4-0.



Húsz éve várt vb-elődöntőre Argentína, de a szemtelenül fiatal német csapat Anglia után az albicelestének is négy találatot „vitt be", Lionel Messi pedig rúgott gól nélkül zárta a vb-t. Németországra a jövő heti elődöntőben Spanyolország vagy Paraguay vár. Brazília után a dél-amerikai kontinens másik óriása is búcsúzott, a földrész becsületét Uruguay vagy Paraguay védheti meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.