Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2010. Május 14. 07:29, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

A szülők ötöde szerint érdektelenek a tanárok

A szülők ötöde szerint érdektelenek a tanárok

Míg a tanárok 67 százaléka vélekedik úgy a fogadóórákon nyert tapasztalatok alapján, hogy a szülők megértik javaslataikat és elfogadják az építő jellegű kritikát, a szülők csupán 50 százaléka nyilatkozott pozitívan. A válaszoló

 

A nem reprezentatív minta alapján készült internetes felmérés 14-14 kérdésből állt, a válaszokból pedig kiderül: több területen merőben eltérőek a vélemények, más kérdésekben azonban közös következtetésekre jutottak a válaszadók. A tanárok 67 százaléka úgy véli, a szülők többsége érti a javaslataik lényegét és elfogadják az építő kritikákat. Ennek némiképp ellentmond, hogy a szülők 50 százaléka értékeli pozitívan a viszonyt. A fennmaradó hányad úgy érzi, nem foglalkoznak egyedileg gyermekével, csaknem ötödük (18%) pedig komoly gondokat fedez fel a területen. A szülők mindössze 21 százaléka elégedett maximálisan a tanárokkal.Máshogy gondolkodnak a fizetés és a minőség kapcsolatáról


Az oktatás minőségének és a pedagógusok fizetésének összefüggését célzó kérdésre ugyancsak eltérő válaszok születtek. Míg a szülők 53 százaléka szerint nem a fizetés nagyságától függ a minőség, addig a nevelők 62 százaléka úgy véli, hogy a fizetés emelkedésével a tanítás színvonala is növekedne.
A fizetésekkel kapcsolatban azonban megegyezik a szülői vélemény és a valóság: a szülők nagyobb része (70%) úgy véli, hogy egy átlagos tanár 80-120 ezer forintos nettó jövedelmet vihet haza havonta. A kérdőívet kitöltő pedagógusok négyötöde 90-140 ezer forintos nettó bért jelölt meg.Egyre kevésbé számítanak a szülők a pedagógusok segítségére


A szülők 42 százaléka gondolja, hogy egy-egy tanár ugyan segíti őket a gyermeknevelésben, egyre kevésbé számítanak erre. Eközben a pedagógusok csaknem harmada (63%) gondolja úgy, hogy nevelni tudják a diákokat, ehhez azonban szükségük van a szülő segítségre is. A tanítók 86 százaléka úgy véli, hogy a nebulók nem készülnek eleget a tanórákra, okként pedig az otthoni segítség hiányát és a lustaságot jelölték meg. A szülők nagy része (91%) ezzel szemben úgy gondolja, hogy a diákok fel tudnak készülni az órákra. A szülők mindössze 53 százaléka tudja, hogy hova forduljon segítségért, harmada (34%) pedig csak néhány témát illetően tud segítséget nyújtani, vagy egyáltalán nincs kihez fordulnia.


A jó hír, hogy a szülők 91 százaléka úgy gondolja, hogy gyermeke jól, vagy közepesen tanul. Ezt a képet némiképp árnyalja, hogy a tanárok 78 százalékának vannak problémái a gyerekekkel és úgy vélik, kevés az igazán jó és tehetséges gyerek. A félévi bizonyítvánnyal kapcsolatban a szülők 50 százalékát nem éri meglepetés.

 

(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 15:09, hétfő | Belföld

Eltűnt a Kis-Duna-ágban a büntetés-végrehajtás két munkatársa

Eltűnt a büntetés-végrehajtás két munkatársa Rácalmás közelében hétfő délelőtt a Kis-Duna-ághoz tartozó területen - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.

2022. Július 04. 14:07, hétfő | Belföld

Meghalt egy siklóernyőt, vádat emeltek a katonai mentés ügyében

Vádat emeltek a vértesszőlősi katonai mentés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

2022. Július 04. 12:48, hétfő | Belföld

Kigyulladt egy társasházi lakás Debrecenben, nyolc embert kórházba vittek

Kigyulladt egy társasház harmadik emeleti lakása Debrecenben hétfőn kora reggel, nyolc embert vittek kórházba - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel.

2022. Július 04. 08:54, hétfő | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula

A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.