Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Március 11. 06:31, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A tárcavezető szerint az orvosjelöltek félreértik az új rendeletet

A tárcavezető szerint az orvosjelöltek félreértik az új rendeletet

Miután több alkalommal sikertelenül tüntettek, ezúttal jognyilatkozat aláírásával tiltakoznak az orvostanhallgatók a rezidensképzésről szóló új rendelet ellen, amely szerint 2010 szeptemberétől a szakorvosjelölti képzésben részt vev

Az egyet nem értésüknek több ízben hangot adó hatodéves orvostanhallgatók egyharmada már aláírta, hogy önként lemond a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg a kilenc évig egy kórházhoz láncoló rendeletet. A tiltakozást kiváltó rendelet szerint a 2010 szeptemberétől a rezidensképzésben részt vevők kilenc évig nem hagyhatják el azt az intézményt, ahol állást kaptak. Amennyiben ezt mégis megteszik, úgy vissza kell fizetniük a szakorvosi képzésük teljes költségét, ami hatmillió forintot jelent. Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője szerint az orvostanhallgatók félreértik a rendeletet, ugyanis az általuk sérelmezett "röghöz kötés" nem egy kórházat jelent, hanem csak annyit, hogy a rezidensképzés kilenc évét Magyarországon kell letölteniük. Hozzátette, hogy a rezidensek tiltakozása ellenére sem függesztik fel a rendelet, hiszen az a céljuk, hogy megakadályozzák az orvosjelöltek külföldre áramlását.
Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy nem a reformok ellen tiltakoznak - mert annak egyes elemeivel egyetértenek -, hanem azért, hogy a megfelelő módosításokat hajtsák végre. Véleménye szerint a kormánynak legkésőbb májusig van ideje arra, hogy felfüggessze a rendeletet, figyelmeztetett ugyanis: amennyiben a kormány nem tesz intézkedéseket az ügyben, akkor egy évfolyamnyi fiatal orvostól eshetnek el a magyar kórházak.
Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója a lapnak úgy nyilatokozott: ha a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része nem változik, akkor idén egyetlen rezidenst sem fogadnak. Az új rendelet szerint a kórházaknak kellene állniuk a rezidensképzés minden költségét.

Forrás: Magyar Nemzet, Népszabadság

(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.