Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Szeptember 06. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

A világ legöregebb szőlőtőkéjével büszkélkedhetünk

A világ legöregebb szőlőtőkéjével büszkélkedhetünk

A mai napig évente 100 kilónyi gyümölcs terem a világ valószínűleg legöregebb szőlőtőkéjén Pécsett. A hivatalos Guinness-rekord szerint Mariborban van a legidősebb, 350 éves szőlőtőke. A pécsi azonban még a törökök idejéből szá

 

Csaknem 450 éves a hatalmas szőlőtőke. Évről évre csaknem 100 kilogramm termést hoz. Későn érik, de még a karácsonyi asztalra is jut belőle. Szemei annyira húsosak és kemények, hogy akár még befőttnek is elrakható. A tőke kerülete most csaknem egy méter, a Tóth család udvarában van. Védetté nyilvánították, sokáig szakemberek gondozták a tőkét, de 20 éve már csak Tóthék ápolják.



Meg kell metszeni, mikor jön a tavasz és utána egy kicsit öntözgetni, permetezni nem kell. Ez egy olyan direkt termő fajta, amelynek hely kell, hogy futhasson, mást vele nem kell csinálni - mondta el Tóth Ödönné.


A családnál azt mondják: megteszik, ami tőlük telik.



De bemutatni a nagyközönségnek már nem tudják a világ legöregebb szőlőtőkéjét, pedig nagyon sokan kíváncsiak, volt olyan is, aki hajnalban felzargatta a családot. A tulajdonos ezért szeretné titokban tartani a pontos címet. Annyit azonban elárulhattak, hogy a pécsi történelmi belváros egyik szűk utcájában található a szőlőtőke.



(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.