Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Szeptember 17. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

A XVII. Győri Akadémiai Nap

A XVII. Győri Akadémiai Nap

Tizenhat évvel ezelőtt, 1994-ben a Széchenyi István Egyetem és az Universitas-Győr Alapítvány az akadémiai év kezdetén, Széchenyi István születésének évfordulóján rendezte az első Akadémiai Napot. Az immár tizenhetedik Akadémiai Nap

Az Akadémiai Nap a Széchenyi István Egyetem Szenátusának 2010. szeptember 20-án, hétfőn tartandó ünnepi ülésével 10 órakor az egyetem új Aulájában kezdődik.
- Érzékeljük az egyetemi beruházásokkal kapcsolatos felfokozott érdeklődést, és természetesen mi is rendkívül büszkék vagyunk a fejlesztéseinkre. Ezért minden alkalmat megragadunk arra, hogy a beruházás állásának megfelelő módón, az adott állapot korlátait figyelembe véve, de a lehetőségeket maximálisan kihasználva betekintést engedjünk az érdeklődőknek a fejlesztések állásába - mondta el a helyszínről Szilasi Tamás staratégiai és fejlesztési igazgató.
Mi sem bizonyítja jobban az építészeti készültséget annál, hogy az Új-Tudástér épületében az Egyetem új Aulája, az építkezés ütemezésének megfelelően szeptember 21-étől a tanulmányi épületek megközelítésének elsődleges útvonalává válik. Bár az épület funkciói és terei még hosszabb ideig zárva lesznek az egyetemi polgárok és a nagyközönség előtt, hisz az épület berendezése, felszerelése, a funkciók átköltözése még csak ezt követően kezdődhet meg, az elkészült Aula azonban ettől a naptól kezdve az egyetemi mindennapok részévé válik.
Egy egyetem Aulája, mindig is egy rendkívüli, szimbolikus jelentőséggel bíró közösségi tér. A Széchenyi István Egyetem is régóta vágyott arra, hogy olyan központi tere legyen, mely rangjához méltó. Véletlen egybeesés, de szimbolikus üzenete lehet annak, hogy az Aula használatba vételének időpontja éppen egybeesik a Széchenyi István Egyetem legünnepélyesebb rendezvényével, az Akadémiai Nappal. Ezért az Egyetem vezetése úgy határozott, hogy a 2010-es Akadémiai Nap nyilvános, ünnepi szenátusi ülését ebben az új és méltó környezetben tartja.
A Szenátus nyilvános ülése dr. Szekeres Tamás rektor megnyitójával, majd dr. Navracsics Tibor, a Magyar Köztársaság miniszterelnök-helyettesének ünnepi beszédével kezdődik. Dr. Bihari Mihály egyetemi tanár, a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának tagja, a Széchenyi István Egyetem jogász szakának szakvezetője a győri jogászképzés 15 éves jubileumáról tart előadást. A tiszteletbeli doktori oklevelek átadása után doktorokat avatnak, kitüntető címeket, ösztöndíjakat és aranydiplomákat adnak át, s köszöntik a nyugdíjba vonulókat.

TISZTELETBELI DOKTOROK
tiszteletbeli doktor „Toward the Realization of Human Intelligence" címmel 15 órától a VIP teremben

DOKTOROK AVATÁSA
A Széchenyi István Egyetem doktori szabályzatában meghatározott feltételeket teljesítőknek az ünnepélyes fogadalomtétel után a PhD doktorátus adományozásáról szóló oklevelet ad át tizennégy doktor-jelöltnek dr. Szekeres Tamás rektor.
Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
Hegyi Barbara értekezésének címe: Nagyvárosok által közvetített imázs vizsgálata a nemzetközi versenyben. Témavezetője: dr. Józsa László egyetemi tanár. Dr. Hofer Mária (Bioélelmiszerek fogyasztásának tendenciája Magyarországon), témavezető: dr. habil. Varsányi Judit főiskolai tanár. Juhász Tímea (Családbarát munkahelyek, családbarát szervezetek) témavezetője: dr. habil Bencsik Andrea egyetemi docens. Keller Veronika (Az értékesítésösztönzés mint stratégia és taktika a kiskereskedelemben) témavezetője dr. Józsa László egyetemi tanár. Kovács András (Kereskedelem határok nélkül, a határ menti kereskedelem fejlődési sajátosságai a szlovák-magyar határtérség nyugati felében) témavezetője dr. Nemes Nagy József egyetemi tanár. Limpók Valéria (A működőtőke és az adópolitika kapcsolata, különös tekintettel Magyarországra és Ausztriára) témavezetője dr. habil Solt Katalin egyetemi docens. Némethné Gál Andrea (A kis- és középvállalatok versenyképessége) témavezetője dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár. Reisinger Adrienn (Társadalmi részvétel a helyi fejlesztéspolitikában - különös tekintettel a civil/nonprofit szervezetek szerepére) témavezetője dr. Rechnitzer János egyetemi tanár. Speiserné Bognár Krisztina (Az egyének tudásátadási sajátosságai különböző korcsoportok és csoportműködés esetén) témavezetője dr. habil Bencsik Andrea, egyetemi docens.
Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola
Ambrusné Somogyi Kornélia (Útburkolat-gazdálkodás változó feltételek melletti optimalizációs modelljei) témavezetője dr. Bakó András egyetemi tanár, dr. Gáspár Csaba egyetemi tanár. Németh Péter (Ellátási láncok hatékony irányítása multi-kritériumos teljesítményméréssel) témavezetője dr. Földesi Péter tanszékvezető egyetemi docens, dr. Edelmayer András. Lovassy Rita Éva (Multilayer Perceptrons Based on Fuzzy Flip-Flops) témavezetője dr. Kóczy T. László egyetemi tanár.
Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola
Vincze Ibolya (Átalakulási folyamatok és intézményi változások Közép-Kelet-Európában - különös tekintettel Magyarországra) témavezetője dr. Szigeti Péter tanszékvezető egyetemi tanár. Weinerné dr. Friedery Réka (Az európai ombudsman az Európai Unió intézményi világában) témavezetője dr. Lamm Vanda akadémikus, egyetemi tanár.

PROFESSOR EMERITUS
ktatói és kutatói munkájával, példamutató egyéniségével hatékonyan járult hozzá a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar oktatási és kutatási feladatainak megoldásához, az akkreditációk sikeres lefolytatásához, az újabb oktatói nemzedék kineveléséhez.

CÍMZETES EGYETEMI TANÁRI ÉS DOCENSI ELISMERÉSEK

PRO UNIVERSITATE DÍJAK ÁTADÁSA
HEGEDŰS GYULA TUDOMÁNYOS ÖSZTÖNDÍJ
A hárommillió forintos ösztöndíj célja, hogy támogatást nyújtson az oktatók tartós, legalább 5 hónapos külföldi tapasztalatszerzéséhez, nyelvtudásának fejlesztéséhez, elősegítve ezzel oktatási és tudományos előrehaladásukat. 2010-ben az ösztöndíjat 6 fő nyerhette el.
Dr.

ARANYDIPLOMÁK ÁTADÁSA
A Győri Állami Zeneművészeti Szakiskolában ötven évvel ezelőtt, az 1959/60. tanévben képesítővizsgát tett hallgatók közül nyolcan a közelmúltban kezdeményezték aranydiplomájuk kiállíttatását. 2010-ben az oklevelet kiállító intézmény jogutódja a Széchenyi István Egyetem.
Aranydiplomát vesz át Bánki Horváth Sándor (ónáné Németh Zsuzsanna (, Gellért Zoltánné (Hajdú Imréné (, Németh Gusztávné (, dr. Pozsgai Ferencné ( és Presits Emilné (

NYUGDÍJBA VONULÓK KÖSZÖNTÉSE
A rektor személyre szóló méltatással köszönti Boda László gazdasági tanárt, dr. Bozóky László főiskolai docenst, dr. Böhm Antal egyetemi tanárt, Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docenst, Hausel István egyetemi adjunktust, Kovács Sándorné ügyviteli alkalmazottat, Marsi Károlyné ügyviteli alkalmazottat, Nagy Vincéné műszaki alkalmazottat, Németh Imre tudományos munkatársat, dr. Offófi Rudolf főiskolai docenst, Pukler Antal egyetemi adjunktust, dr. Scharle Péter egyetemi tanárt, Sipos Lajosné könyvtáros asszisztenst, dr. Svejkovszky Ferenc egyetemi adjunktust, Szekeres Balázs műszaki alkalmazottat, Tóvári András egyetemi adjunktust.

A XVII. AKADÉMIAI NAP DÉLUTÁNI RENDEZVÉNYEI

14 óra

15 éves a győri jogászképzés
SYMPOSIUM IUBILAEI FACULTATIS IAURINENSIS
A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a tudományos tevékenységre. Minden lehetséges eszközzel támogatjuk hallgatóink, doktoranduszaink és oktatóink tudományos kutatásait. Büszkén tekintünk eredményeikre, melyeket a lehető legszélesebb körben igyekszünk ismertté és elérhetővé tenni a szakmai közösség számára. E törekvésünk jegyében indítottuk útjára kari kiadványainkat, és ugyanez a megfontolás húzódik meg a rendszeres időközönként megrendezett tudományos rendezvényeink hátterében is.
Noha történelmi előzményei és hagyományai több száz esztendős múltra tekintenek vissza, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar új intézmény - az egyik legfiatalabb a hazai állam- és jogtudományi képzési helyek sorában. Mindössze tizenöt év telt el azóta, hogy városunkban újra kezdetét vehette a jogi oktatás. Másfél évtized hosszú idő egy ember életében, de rövid egy intézmény szemszögéből nézve. Ennek ellenére meggyőződésünk, hogy a győri jogászképzés újraindításának tizenötödik évfordulója nagyszerű alkalmat nyújt az ünneplésre, a megemlékezésre és a jövőben előttünk álló feladatok áttekintésére.
A tudományos kutatás iránti elkötelezettségünkből adódóan úgy véljük, hogy ennek legméltóbb formáját egy az állam- és jogtudományok teljes egészét felölelő konferencia jelenti, melyen együtt ünnepelhetünk hazai és külföldi barátainkkal, együtt értékelhetjük kutatási eredményeinket, és együtt vitathatjuk meg hivatásunk aktuális kérdéseit.
(Részlet dr. Sulyok Gábor tudományos dékánhelyettes köszöntőjéből, amely a jubileumi konferencia kiadványában jelent meg)

Szeptember 20., hétfő, 14 óra: Plenáris ülés
Helyszín: az egyetem új Aulája
szeptember 21., kedd
9 óra: szekcióülések
Helyszín: Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar
13.30 óra: Csizmadia Andor professzor életművéről szóló kiállítás megnyitója.
A SYMPOSIUM IUBILAEI FACULTATIS IAURINENSIS részletes programját a mellékelt *.pdf fájl tartalmazza.

14 óra

A GYŐRI KÉPZÉSEK ÉS A MUNKAERŐPIAC
Konzultáció a térség középiskolai igazgatói, tanárai számára
Dr. Író Béla főtitkár a Széchenyi István Egyetem képzési kínálatáról, Szilasi Péter Tamás, a Stratégiai és Fejlesztési Igazgatóság vezetője az egyetemfejlesztésről és a gazdasággal kialakított együttműködésről, Tamándl László, a Karrier Iroda vezetője a végzettek elhelyezkedését vizsgáló kutatások eredményeiről, dr. Dőry Tibor, a Tudásmenedzsment Központ igazgatója a középiskoláknak kínált új együttműködésekről adnak tájékoztatást. A konzultáció helyszíne a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar „J4" terme (Áldozat u. 12.)

14 óra

ÖNKORMÁNYZATI HITELVÁLSÁG?

14 óra

HALLGATÓI ÉRDEKKÉPVISELET, HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSOK A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN
Helyszín: „Bridge" Győri Egyetemi Hallgatói-Oktatói Klub

14 óra

AZ „ÚJ IDŐSEK GENERÁCIÓ" ÉS A FIZIKAI AKTIVITÁS
A Széchenyi István Egyetem PLESZI Testnevelési és Sportközpontjának szimpozionja
Helyszín: „G" előadóterem
1. Dr. Ihász Ferenc PhD, egyetemi docens, igazgató, NYME Apáczai Csere János Kar, Sporttudományi Intézet
„Az aerob kapacitás korfüggő változása férfiak körében"
2. Bartalos István PhD hallgató, Semmelweis Egyetem Doktori Iskola - Dr. Bognár József PhD, egyetemi docens, Semmelweis Egyetem
„Szociális otthonban élő idősek antropometriai és motoros jellemzőinek változása 15 hetes mozgásprogram hatására"
3. Konczosné dr. Szombathelyi Márta PhD, egyetemi docens, SZE KGYK Marketing és Menedzsment Tanszék
„Generációs marketing az új idősek fogyasztói csoport elérésére"
4. Budaházi Judit testnevelő tanár, SZE Testnevelési és Sportközpont
„Szakmai és emberi kihívás: az idősödők testedzése a testnevelő tanár szemével"
5. Kovácsné dr. Tóth Ágnes PhD, egyetemi docens, SZE PLESZI Egészségtudományi Tanszék
„Egészségtudatos magatartás időskorban"
6. Dr. Zakariás Géza PhD, egyetemi docens, SZE PLESZI Testnevelési és Sportközpont
„Fittségi vizsgálat idős populáció körében a Széchenyi István Egyetemen"

14 óra

MUNKAERŐPIACI KIHÍVÁSOKRA ALAPOZOTT FELNŐTTKÉPZÉS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN
Helyszín: Felnőttképzési Központ, I. emeleti tanácsterem

15 óra

„KILÁBALÁS A VÁLSÁGBÓL - A MAGYAR GAZDASÁG REGIONÁLIS ÖSSZEHASONLÍTÁSBAN„
Dr. Csáki Csaba tiszteletbeli doktor székfoglaló előadása
Helyszín: „J" épület, Deák Ferenc terem (Áldozat u. 12.)

15 óra

„TOWARD THE REALIZATION OF HUMAN INTELLIGENCE"
Dr. Kaoru Hirota tiszteletbeli doktor székfoglaló előadása
Helyszín: „VIP" előadóterem (konferencia épület, I. emelet)

15 óra

A HAZAI EGYETEMEK MŰVÉSZETI KARAINAK, INTÉZETEINEK KONCERTJE
Helyszín: Egyetemi Hangversenyterem (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.)

Széchenyi István Egyetem
Taktakishvili: Szonáta
Ittzés Gergely - fuvola
Gábor József - zongora

Szegedi Tudományegyetem
Grieg: F-dúr hegedű-zongora szonáta op. 8.
S. Dobos Márta - hegedű
Klebniczki György - zongora

Miskolci Egyetem
Berbingant: Een vroylic vesen (XV. sz.)
B. Montalbano: Sinfonia quarta (1624)
D. Biggaglia: a-moll szonata - Adagio, Allegro (1715)
H. Poser: Sonatine - Andantino (1955)
Széplaki Zoltán - furulya
Albertné Zelenák Zsuzsanna - zongora

Debreceni Egyetem
Pierre Max Dubois: Circus-Parade
Puskás Levente - szaxofon
Szabó István - ütőhangszerek

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Schumann: Fantasiestücke (Gyöngyössy Zoltán átirata)
Mendelssohn: Scherzo
Gyöngyössy Zoltán - fuvola
Termes Rita - zongora

Pécsi Tudományegyetem
Rachaminov: Vocalise
Handel: Ária
Verdi: Szicíliai vecsernye
Kertesi Ingrid - ének
Gábor József - zongora

19 óra
A XVII. AKADÉMIAI NAP ÜNNEPI HANGVERSENYE

A Győr Symphonic Band koncertje

1. Erkel Ferenc: Magyar Ünnepi Nyitány (hangsz.: Mondvay György)
2. Bogár István: Hellas
3. Alfred Reed: Fifth Suite for Band
4. Stephen Melillo: Godspeed

Helyszín: Egyetemi Hangversenyterem (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.)
Vezényel: Szabó Ferenc karmester, művésztanár.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.