Városlista
2019. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2010. Január 21. 06:48, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

A zöldtárca közel 1 tonna balatoni halat juttatott el a nyírkátai rászorulókhoz

A zöldtárca közel 1 tonna balatoni halat juttatott el a nyírkátai rászorulókhoz

Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára közel 1 tonna balatoni halat osztott szét hétfő délután Nyírkáta nehéz sorsú, munkanélküliséggel küzdő lakosai között, miután kide

„Aki teheti, segítsen a rászorulókon. Külön öröm számomra, hogy egy fontos természetvédelmi feladatot egy karitatív akcióval tudunk összekapcsolni." - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor felajánlotta, hogy segít Nyírkáta nehéz sorsú lakosainak és 900 kg balatoni halat juttat el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre. A kétezer lakosú községben 650, többnyire munkanélküli, elesett család él. A 900 kg adományból minden család asztalára mintegy másfél kg hal jut.

A környezetvédelmi minisztérium tavaly decemberben már közel 2 tonna halat juttatott el Balaton környéki szeretetotthonokhoz, nagycsaládosokat, időseket, hajléktalanokat támogató szervezetekhez, fogyatékosokkal, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményekhez. Karácsony előtt pár nappal pedig a Menhely Alapítvány 8. kerületi nappali melegedőjében osztottak busapörköltet a zöldtárca munkatársai. A további haladományok elszállítása folyamatosan történik.

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton komoly természeti értékeket képvisel. A tóra jellemző élőlény-együttesek megőrzése, a korábban a tóban jellemző fajösszetétel visszaállítása elsődleges természetvédelmi cél, ezért a balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) célzott, szelektív módszerekkel történő „lehalászása" fontos természetvédelmi feladat.

2009 októbere óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője. A nonprofit cég feladata a Balaton élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése. A zöldtárca és a nemzeti park elkötelezett abban, hogy tovább javítsa a Balaton ökológiai állapotát, jobb horgászati lehetőségeket kínáljon az oda látogatóknak, és felszámolja az illegális halászatot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 22. 19:08, hétfő | Belföld

Magyar részvétellel épül a világ legnagyobb kapacitású szuperszámítógépeinek egyike

Magyarország is részt vesz abban az olasz vezetésű konzorciumban, amely Bolognában hozza létre a világ egyik legnagyobb kapacitású szuperszámítógépét 2020 közepéig

2019. Július 22. 18:07, hétfő | Belföld

Csökken az üzemanyagok ára

A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból.

2019. Július 22. 18:05, hétfő | Belföld

Extrém Enduro Kupa és Freestyle Show a Nemzetközi Amerikai Autó Fesztiválon

A meseszép amerikai autók mellett vadonatúj programmal készül a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál Komáromban.

2019. Július 22. 17:47, hétfő | Belföld

Bevásárlókocsival dobálózott egy férfi Veszprém belvárosában

Egy 25 éves férfi bevásárlókocsival dobálózott Veszprém belvárosában. A rendőrség garázdaság miatt indított ellene eljárást.