Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 27. 13:51, szerda | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

A zöldtárca pályázatot hirdet az illegális hulladéklerakók felszámolására

A zöldtárca pályázatot hirdet az illegális hulladéklerakók felszámolására

Az elmúlt évekhez hasonlóan a zöldtárca az idén is pályázatot hirdet önkormányzatok és non-profit társadalmi szervezetek számára a települési illegális hulladéklerakók felszámolására. A célra 100 millió forintot biztosít a miniszt

A pályázati kiírás szerint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek az illegális hulladéklerakók felszámolására és a terület rehabilitációjára, hosszú távú tisztántartására irányuló tevékenységek. Ebbe beletartozik a felszedett hulladékok elszállítása, hasznosítása és érvényes környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező lerakóhelyen történő ártalmatlanítása.

Azok a pályázatok részesülhetnek támogatásban, amelyek nem csupán az elhagyott hulladék egyszeri összeszedését célozzák meg, hanem a megelőzést, a tájékoztatást és a területek utógondozását, valamint - adott esetben - a terület funkcióváltását is magába foglaló komplex programot tartalmaznak. Fontos tehát, hogy a pályázók célul tűzzék ki a megtisztított terület újraszennyeződésének megakadályozását és ahol lehetséges, ott vonják közösségi használatba az érintett területet. Egy sikeres projekt esetén nem csak az elhagyott hulladék felszámolása, hanem az utánkövetés, a szemléletformálás és a tájékoztatás is jelentőséggel bír, mint ahogy lényeges elem a helyi társadalmi szervezetek bevonása is.

Az igényelhető támogatás maximális mértéke a pályázati költségvetés 80 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint.

A pályázatot elektronikus úton lehet benyújtani, a pályázati adatlap és a mellékletek, valamint a pályázati felhívás letölthető a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjáról (http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=402). Az önkormányzatok és a non-profit társadalmi szervezetek február 25-ig pályázhatnak a környezetük megtisztításához, szebbé és élhetőbbé tételéhez szükséges támogatásra.

A tárca 2008-ban hirdette meg először az illegális hulladéklerakók támogatását célzó pályázatot. Azóta mintegy ezer helyszínen 100 ezer köbméter elhagyott hulladékot számoltak fel közel 200 sikeres pályázat keretében, amelyhez több mint 450 millió forint támogatást nyertek el az önkormányzatok és a civil pályázók.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.