Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2022. Április 21. 13:03, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI/Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Áder János: a vízellátás biztonságát és a jó minőségű vizet meg kell becsülni!

Áder János: a vízellátás biztonságát és a jó minőségű vizet meg kell becsülni!

Meg kell becsülni azt a munkát, amelyet az elmúlt évtizedekben a magyar vízügyi szakemberek végeztek, mert a világ nagy részén nem természetes a vízellátás biztonsága és a jó minőségű víz

- fogalmazott a köztársasági elnök szerdán Kecskeméten.

Áder János a Föld napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az ország egyik legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, a Bácsvíz Zrt. kecskeméti üzemirányító központjában tett látogatását követő sajtótájékoztatón emlékeztetett: a világ legnagyobb részén az a probléma, hogy sokkal több vizet vesznek ki a vízgyűjtő területekről, mint amennyit a természet pótolni tud. Ez a lakosság ellátása, az ipari vízigények és a mezőgazdasági tevékenységek kielégítése szempontjából is nagyon rövid időn belül - több milliárd embert érintve - komoly gondot jelent majd - tette hozzá.

Az államfő kiemelte: a Bácsvíz szakemberei ezzel szemben éppen arról számoltak be, hogy csak annyi vizet vesznek ki, amennyit a természet pótolni tud, és nagyon fontos, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Áder János hangsúlyozta: ahhoz, hogy az a természetes mozdulat, amelynek során megnyitjuk a csapot és iszunk egy pohár vizet természetes is maradjon, számos kutat kellett fúrni, a hálózat üzemeltetése, illetve karbantartása pedig számos ember munkáját igényli az év minden napján és a nap minden órájában, de ezen kívül fejlesztésre és innovációra is szükség van - sorolta.

Mint mondta: napjainkban egyaránt fontos a vízbázisvédelem, a vízminőség megóvása, az ellátás biztonsága, a szakemberutánpótlás biztosítása, a víziközművek működtetése, valamint a technológiai fejlesztés.

Hangsúlyozta: "éppen ezért örülnünk kell, hogy vannak olyan szakemberek, akik minden magyar ember számára biztosítják azt, hogy egy pohár vizet meginni természetes lehet" - fogalmazott.

Áder János emlékeztetett: a vízhálózat felújításában komoly az elmaradás országos szinten. A rekonstrukció ugyan egy hosszú, több évtizedes munka, de az elvégzésével energiát és vizet spórolva csökkenteni lehet a hálózati veszteségeket, illetve az ellátás színvonala is javítható - mondta. "Ennek azonban minél előbb neki kell kezdeni, nem lehet tovább késlekedni. Ez a feladat biztosan komoly kihívása lesz a következő kormánynak" - tette hozzá az államfő.Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz) Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy a modern és fejlődő a városban zajló építkezési hullám miatt az önkormányzatnak a jövőben a rekonstrukciós munkálatokon túl a vízhálózat-bővítéséhez is fedezetet kell keresnie, hogy újabb szolgáltatási területeket vonhassanak be a rendszerbe. A térség másik problémája, hogy a homokhátság területén, illetve az egész Duna-Tisza közén jelentősen süllyedt a talajvízszint, ezért a vízutánpótlás megoldása érdekében is komoly erőfeszítéseket tesz a város - tette hozzá a polgármester.

Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztató után a közmédiának elmondta: cégük három megye 58 településén mintegy 350 ezer ember vízellátását biztosítja. Az elnök-vezérigazgató szerint a hatékonyság megtartása megköveteli, hogy a munkatársak a hálózati eseményekről minél hamarabb rendelkezzenek releváns információkkal. Éppen ezért, a Bácsvíz Zrt.-nél az elmúlt két évtizedben a magas szinten automatizált üzemirányításhoz több különböző adatátviteli technológiát ötvöző kommunikációs rendszert és fejlett irányítástechnikai eszközparkot építettek ki.

Az adatátvitelt két, újnak számító technológia bevezetésével - Magyarországon a víziközmű ágazatban elsőként - oldotta meg a BÁCSVÍZ Zrt. és a Cason Zrt. Az NB-I-oT és LoRa technológiák költséghatékony és alacsony energiafogyasztású adatfelhordást tesznek lehetővé, így biztosítható a kellő adatsűrűség, akár 6-8 éven keresztül is. A magyar fejlesztésű monitoring rendszer gyakorlati haszna, hogy folyamatosan lehetővé teszi a hálózat nyomásállapotának figyelését, a hibák, csőtörések gyors észrevételét és lokalizációját. A térinformatikai rendszerbe integrált grafikus megjelenítés segítségével az operátorok a nyomásérték esése alapján akár már a lakossági bejelentés előtt a helyszínre tudják irányítani a hibaelhárítókat, így jelentősen csökkentve az elfolyt víz mennyiségét és az általa okozott kár mértékét.

A cég éves jelentése alapján a Bácsvíz Zrt. az ország 10 legnagyobb víziközmű-üzemetetőinek egyike, alkalmazotti létszáma meghaladja a 600 munkavállalót. Munkatársaik mintegy 150 kútból termelik ki azt a vízmennyiséget, amely biztosítja a 350 ezer ember napi szintű ellátását. A víz- és csatornaszolgáltató értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 9,319 milliárd forint, míg 2019-ben 9,341 milliárd forint volt. A Bácsvíz Zrt. 2016-ban közel 13,702 millió köbméter, 2020-ban pedig 14,921 millió köbméter vizet értékesített.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 10:57, vasárnap | Belföld

Nemzeti Vágta - Ma rendezik a döntőt

A hétvégén Szilvásváradon minden a lovakról szól: a Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét idén először Budapesten kívül, a lipicai ménes otthonában rendezik meg, az eseményt vasárnap 15 órától a Duna televízió élőben közvetíti.

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Október 01. 00:00, vasárnap | Belföld

MÁV: Aki át akar szállni Bécsben, induljon el egy órával korábban

Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállniuk, míg a másik irányban érdemes a tervezettnél korábban induló vonatot választani - tudatta a MÁV.

2023. Szeptember 30. 14:06, szombat | Belföld

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát - közölte Paczolay Máté.