Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 02. 20:46, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Áder János visszaküldte az egyházügyi és a médiatörvény módosítását

Áder János visszaküldte az egyházügyi és a médiatörvény módosítását

Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra Áder János köztársasági elnök az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény módosítását. A médiatörvény módosítása lehetőséget adna arra, hogy a médiahatóság elnökhelyettese - az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig - rendeletet alkosson.

Ezekkel együtt Áder János tavaly nyári beiktatása óta már 14 törvényt küldött vissza a Háznak.

Az alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag a médiatörvényen változtatva lehetőséget adott arra, hogy a médiahatóság elnökhelyettese - az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig - rendeletet alkosson.

Az államfő ezt kifogásolta, mondván: az alaptörvény meghatározza, hogy önálló szabályozó szerv - így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - vezetője törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet adhat ki, s ebben az általa kijelölt helyettese helyettesítheti.

A törvénymódosítás viszont - Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára - arra az esetre rendezte volna a rendeletkiadási jogot, ha a korábbi elnök nem jelölt ki helyettest e tekintetben. Áder János azonban rámutatott: a szabályozás így bizonytalanná, ellentmondásossá válna, és csorbítaná az alaptörvény jogforrási hierarchiában elfoglalt helyét, jogszabály ugyanis nem lehet ellentétes az alaptörvénnyel.

Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban a köztársasági elnök megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek.

Az egyházként elismerés rendjét újraszabályozó jogszabály hatályon kívül helyezi az egyházak nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszokat. A törvénymódosítás következő paragrafusai azonban az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek önmagukban nem értelmezhetők - olvasható a köztársasági elnök állásfoglalásában.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen.

A köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament mindkét törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el újra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton