Városlista
2019. november 19, kedd - Erzsébet

Hírek

2017. Február 03. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Adócsalás miatt elítélték a 91 éves francia laptulajdonost és fegyvergyárost

Adócsalás miatt elítélték a 91 éves francia laptulajdonost és fegyvergyárost

Kétmillió euró pénzbüntetésre ítélték csütörtökön Párizsban Serge Dassault-t, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap tulajdonosát.

A 91 éves milliárdos emellett öt évig nem tölthet be választott tisztséget.

Dassault-t, aki a legidősebb francia szenátor, adócsalásért ítélték el. A vád szerint több tízmillió euró nyereséget csoportosított át 15 éven át adóparadicsomokba azért, hogy ne kelljen utána adót fizetnie Franciaországban.

A politikus-üzletember azonnal jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, ezért egyelőre nem kell elhagynia a szenátust, ahol idén ősszel jár le a mandátuma.

Jóllehet a bíróság úgy ítélte meg, hogy "a csalás mértéke és időtartama szabadságvesztést érdemelne", annak "nem lenne értelme" Serge Dassault hajlott kora miatt.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség két év felfüggesztett szabadságvesztés és 9 millió euró pénzbüntetést kiszabását kérte a milliárdosra, és azt is javasolta, hogy öt éven át ne lehessen újraválasztható, hiszen "lábbal taposott minden olyan törvényt, amelyet maga is megszavazott adózási kérdésekben, és elárulta a mandátumát".

A Forbes magazin szerint Franciaország harmadik legvagyonosabb embere, a Mirage és a Rafale vadászrepülők gyártója ellen 2014-ben indult vagyonosodási vizsgálat. Az ügyészség azzal vádolta meg, hogy külföldi számlákon tüntette el a vagyona egy részét a francia adóhatóság elől, mégpedig a Brit Virgin-szigeteken, Luxemburgban és Liechtensteinben nyitott négy számlán, amelyeken mintegy 31 millió eurót forgatott meg 1999 és 2014 között.

Nyomozati források szerint Serge Dassault a vizsgálat kezdete óta rendezte 19 millió eurós adótartozását.

A jobboldali szenátor ellen egyébként hibás vagyonnyilatkozat leadásának gyanúja miatt is eljárás folyik.

Az adóparadicsomokban bejelentett számlák kérdése már egy másik vizsgálatban is felmerült. Dassault-t ugyanis azzal is megvádolták, hogy saját vagyonából szavazatokat vásárolt 2008-as újraválasztásához, amikor a Párizs közeli Corbeil-Essonnes jobboldali polgármestere volt. Abban az ügyben szavazatvásárlás, választási kampány törvénytelen finanszírozásában való bűnrészesség, valamint az engedélyezett összeget meghaladó értékű kampányfinanszírozás ellene a vád.

A milliárdos 1995 és 2009 között állt Corbeil-Essonnes élén. A kisvárosban a polgármesteri széket 2008-ban is Dassault, majd a jobbkezének számító Jean-Pierre Bechter nyerte el. Azért volt szükség újabb választásra, mert az államtanács 2008-ban megsemmisítette az eredményt, mivel bizonyítottnak látta, hogy egyes választók pénzadományt kaptak, de annak mértéket nem tudta megállapítani.

A nyomozás során a vizsgálóbírók gyanús pénzmozgásokra lettek figyelmesek Libanon és Franciaország között 18 millió eurós (5 milliárd forintos) értékben. Az ügyészség gyanúja szerint ebből az összegből vásárolt a milliárdos szavazatokat. A nyomozás szerint közel 4 millió eurót osztott szét a polgármester a rá szavazók között.

A francia politikai élet sokáig egyik legbefolyásosabb és legvagyonosabb politikusa elismerte, hogy osztott szét pénzadományokat a választókerületében, de kezdetektől tagadja a kampányfinanszírozási vádakat.

A Dassault-dinasztia több mint hatvan éve jelen van a francia politikai életben, tagjai bal- és jobboldali kormányokkal is jó kapcsolatot ápoltak. Serge Dassault apja, Marcel Bloch-Dassault az egyik leghíresebb francia vadászpilóta volt, holokauszt túlélő, az Ouragan, a Mystere IV és a Mirage gépek tervezőmérnöke, majd ő maga is politikus és sajtómágnás lett. Halálát követően 1986-ban szintén mérnökként végzett fia vette át a médiabirodalom és fegyvergyár irányítását. Két évvel később Serge Dassault-t Belgiumban két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték belga szocialista politikusok megvesztegetéséért a belga hadsereg F-16 vadászgépeinek modernizálására kiírt pályázat kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 19. 12:58, kedd | Külföld

Közel 130 ezer forint értékben kelt el Mozart egy fiatalkori partitúrája

A becsült leütési ár duplájáért, 372 500 euróért (126 millió forint) kelt el Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) két menüettjének fiatalkori partitúrája egy hétfői párizsi árverésen.

2019. November 19. 11:53, kedd | Külföld

Kártevőirtás után egy csecsemő és édesanyja is meghalt egy temesvári panelházban

Két gyermek és egyikük édesanyja meghalt, kilenc szomszédjuk pedig kórházi kezelésre szorult Temesváron, miután egy magánvállalkozó növényvédelemben használatos mérget használt kártevők irtására panelházukban.

2019. November 19. 11:11, kedd | Külföld

Leszállás közben vesztette el eszméletét a kapitány

A Batik Air légitársaság Airbus A320-200 típusú gépe az indonéziai Jakartából Kupangba tartott, és már megkezdte a süllyedést, amikor váratlan probléma adódott.

2019. November 19. 10:51, kedd | Külföld

Gázrobbanás egy kínai szénbányában: rengetegen meghaltak

Gázrobbanás következtében 15 ember meghalt és további 9 megsérült egy szénbányában a Kína északi részén fekvő Sanhszi tartományban - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.