Városlista
2020. június 6, szombat - Norbert

Hírek

2017. Február 03. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Adócsalás miatt elítélték a 91 éves francia laptulajdonost és fegyvergyárost

Adócsalás miatt elítélték a 91 éves francia laptulajdonost és fegyvergyárost

Kétmillió euró pénzbüntetésre ítélték csütörtökön Párizsban Serge Dassault-t, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap tulajdonosát.

A 91 éves milliárdos emellett öt évig nem tölthet be választott tisztséget.

Dassault-t, aki a legidősebb francia szenátor, adócsalásért ítélték el. A vád szerint több tízmillió euró nyereséget csoportosított át 15 éven át adóparadicsomokba azért, hogy ne kelljen utána adót fizetnie Franciaországban.

A politikus-üzletember azonnal jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, ezért egyelőre nem kell elhagynia a szenátust, ahol idén ősszel jár le a mandátuma.

Jóllehet a bíróság úgy ítélte meg, hogy "a csalás mértéke és időtartama szabadságvesztést érdemelne", annak "nem lenne értelme" Serge Dassault hajlott kora miatt.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség két év felfüggesztett szabadságvesztés és 9 millió euró pénzbüntetést kiszabását kérte a milliárdosra, és azt is javasolta, hogy öt éven át ne lehessen újraválasztható, hiszen "lábbal taposott minden olyan törvényt, amelyet maga is megszavazott adózási kérdésekben, és elárulta a mandátumát".

A Forbes magazin szerint Franciaország harmadik legvagyonosabb embere, a Mirage és a Rafale vadászrepülők gyártója ellen 2014-ben indult vagyonosodási vizsgálat. Az ügyészség azzal vádolta meg, hogy külföldi számlákon tüntette el a vagyona egy részét a francia adóhatóság elől, mégpedig a Brit Virgin-szigeteken, Luxemburgban és Liechtensteinben nyitott négy számlán, amelyeken mintegy 31 millió eurót forgatott meg 1999 és 2014 között.

Nyomozati források szerint Serge Dassault a vizsgálat kezdete óta rendezte 19 millió eurós adótartozását.

A jobboldali szenátor ellen egyébként hibás vagyonnyilatkozat leadásának gyanúja miatt is eljárás folyik.

Az adóparadicsomokban bejelentett számlák kérdése már egy másik vizsgálatban is felmerült. Dassault-t ugyanis azzal is megvádolták, hogy saját vagyonából szavazatokat vásárolt 2008-as újraválasztásához, amikor a Párizs közeli Corbeil-Essonnes jobboldali polgármestere volt. Abban az ügyben szavazatvásárlás, választási kampány törvénytelen finanszírozásában való bűnrészesség, valamint az engedélyezett összeget meghaladó értékű kampányfinanszírozás ellene a vád.

A milliárdos 1995 és 2009 között állt Corbeil-Essonnes élén. A kisvárosban a polgármesteri széket 2008-ban is Dassault, majd a jobbkezének számító Jean-Pierre Bechter nyerte el. Azért volt szükség újabb választásra, mert az államtanács 2008-ban megsemmisítette az eredményt, mivel bizonyítottnak látta, hogy egyes választók pénzadományt kaptak, de annak mértéket nem tudta megállapítani.

A nyomozás során a vizsgálóbírók gyanús pénzmozgásokra lettek figyelmesek Libanon és Franciaország között 18 millió eurós (5 milliárd forintos) értékben. Az ügyészség gyanúja szerint ebből az összegből vásárolt a milliárdos szavazatokat. A nyomozás szerint közel 4 millió eurót osztott szét a polgármester a rá szavazók között.

A francia politikai élet sokáig egyik legbefolyásosabb és legvagyonosabb politikusa elismerte, hogy osztott szét pénzadományokat a választókerületében, de kezdetektől tagadja a kampányfinanszírozási vádakat.

A Dassault-dinasztia több mint hatvan éve jelen van a francia politikai életben, tagjai bal- és jobboldali kormányokkal is jó kapcsolatot ápoltak. Serge Dassault apja, Marcel Bloch-Dassault az egyik leghíresebb francia vadászpilóta volt, holokauszt túlélő, az Ouragan, a Mystere IV és a Mirage gépek tervezőmérnöke, majd ő maga is politikus és sajtómágnás lett. Halálát követően 1986-ban szintén mérnökként végzett fia vette át a médiabirodalom és fegyvergyár irányítását. Két évvel később Serge Dassault-t Belgiumban két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték belga szocialista politikusok megvesztegetéséért a belga hadsereg F-16 vadászgépeinek modernizálására kiírt pályázat kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 05. 20:20, péntek | Külföld

Koronavírus - Svájc a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja uniós határait

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.

2020. Június 05. 20:00, péntek | Külföld

Tőzsde - Három havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Jelentős emelkedéssel, három havi csúcsra kúsztak fel a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, nagy volt a kereslet a koronavírus-járvány miatt korábban drasztikus mértékű árfolyamcsökkenést elszenvedő bankok

2020. Június 05. 19:39, péntek | Külföld

Koronavírus - Trump gazdasági fellendülést ígér 2021-ig, májusban 2,5 millió új munkahely jött létre

Donald Trump amerikai elnök pénteki sajtókonferenciáján gazdasági fellendülést ígért 2021-ig, miután májusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellenére 2,5 millió új munkahely jött létre az országban.

2020. Június 05. 15:50, péntek | Külföld

Brexit - Brit főtárgyaló: korlátozott a haladás, de folytatódnak a tárgyalások

\"Korlátozott előrelépést\" sikerült csak elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott negyedik fordulóján -