Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aggályos regisztráció, pótfelvételi és E.ON-találka a lapszemlében

Aggályos regisztráció, pótfelvételi és E.ON-találka a lapszemlében

Bizalmasan tárgyalt az E.ON magyar üzletágának esetleges eladásáról Orbán Viktor kormányfő és Johannes Teyssen, a társaság igazgatótanácsának elnöke.

Bizalmasan tárgyalt az E.ON magyar üzletágának esetleges eladásáról Orbán Viktor kormányfő és Johannes Teyssen, a társaság igazgatótanácsának elnöke – közli a csütörtöki Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint alkotmányos aggályok is felmerülhetnek az előzetes választói regisztráció bevezetésével kapcsolatban – a Magyar Hírlap a gyakorlóiskolák kérdéses támogatásáról, míg a Metropol a pótfelvételi ponthatárairól cikkezik legfrissebb számában.

A nyilvánosság teljes kizárásával egyeztetett a parlamentben Johannes Teyssen az E.ON igazgatótanácsának elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel a cég magyar gázüzletágának esetleges eladásáról. A találkozó csaknem egy órán keresztül tartott. A Hír TV információi szerint a tárgyaláson részt vett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárcavezetője, Németh Lászlóné is. A találkozó után egyik fél sem akart nyilatkozni. Mind anyagi, mind nemzetstratégiai szempontól előnyös lenne az E.ON magyarországi leánycégének visszavásárlása – mondta korábban Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára a hírcsatorna Rájátszás című műsorában „Magyarország energiaellátási biztonsága alapvetően követeli meg, hogy a földgázkészletek és az ennek tárolására alkalmas berendezések nemzeti tulajdonban legyenek. Nem titok, korábban a Mol adta el ezeket az elemeket az E.ON-nak. Akkor is szorgalmaztuk – akár az energiatörvény kapcsán –, hogy alapvető nemzetstratégia érdekeket szolgáló és biztosító berendezéseket, készleteket, hálózatokat nem szabad kiadni a nemzeti kézből” – idézi Fónagy szavait a Magyar Nemzet.

***

Ha nem kellő jogi körültekintéssel készítik el a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, s így szavazná meg azt a parlamenti többség, az akár meg is kérdőjelezheti a választásokon majdan győztes politikai erő legitimációját. Kérdés, lesz-e emiatt komoly vita a jövő héten a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Sárváron – írja a Népszabadság. A lap szerint Navracsics Tibor igazságügy-miniszter erre számít egy múlt heti nyilatkozata szerint, főképp az előzetes választói feliratkozás bevezetéséről. Munkatársunknak a kormányoldalról megerősítették az Origo értesülését, miszerint a közigazgatási minisztérium egyes szakértői szerint lehetnek alkotmányos aggályok az előzetes regisztrációval szemben, bár a tárca illetékese ugyanezt tagadta.A határon túli magyar állampolgároknak nem lenne kötelező a személyes feliratkozás, egy a címükre kiküldött válaszlevélben is regisztrálhatnak, illetve voksolhatnak, a külföldön tartózkodó magyar állampolgárokhoz hasonlóan – állítja az újság.

***

Bár a legfrissebb hírek szerint a gyakorlóiskolák is állami fenntartásba kerülnének, az érintettek nem igazán látják, hogyan alakul a jövőjük. A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége többször tárgyalt a szakállamtitkársággal, ám a fejleményekről pontos információi neki sincsenek. „A gyakorlóiskolák finanszírozása a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni” – közölte néhány napja Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár a Hir6.hu hírportállal. A lap szerint az erről szóló törvényjavaslat értelmében a közoktatásban megvalósuló „központi kontroll” érvényesülne a tanárképzés fontos színterének számító gyakorlóiskolákban is.E javaslatról semmit nem tudnak még az érintettek. „Egyelőre mi is csak a nyilatkozatokból értesültünk, mi várható, hivatalos közleményt, jogszabálytervezetet nem láttunk” – mondta EL A Magyar Hírlapnak Bácsi János, a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének elnöke.

***

Kihirdették a 2012-es pótfelvételi ponthatárait. 240-250 ponttal már be lehetett kerülni a legnépszerűbb szakokra. Meglepetés volt a Semmelweis Egyetem pontszáma: fizetős általános orvosi képzéséhez több pont kellett, mint júliusban az államilag finanszírozott helyekhez. Az alapszakok közül a gazdálkodási és menedzsment (669 jelentkező), az osztatlan képzések közül a jogász (610 jelentkező) volt a legnépszerűbb. A 2012-es pótfelvételin is a gazdálkodás és menedzsment volt a legnépszerűbb képzés, több mint 660-an jelölték meg ezt a szakot. Az egyetemek és főiskolák többsége 240 és 350 között húzta meg a ponthatárt. Az idei pótfelvételi második legnépszerűbb szakjára – osztatlan jogászképzésre – valamivel könnyebb volt bekerülni: 240 pont felett már mindenkit felvettek – olvasható a csütörtöki Metropolban,

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország