Városlista
2020. október 28, szerda - Simon

Hírek

2010. Január 07. 14:05, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Agydaganatot okoz, vagy megelőzi az Alzheimert?

Agydaganatot okoz, vagy megelőzi az Alzheimert?

A mobiltelefon - amelyről sokan azt gyanítják, hogy agydaganatot okozhat - valójában megakadályozhatja az Alzheimer-betegség kialakulását, állítják az amerikai tudósok. A Dél-Floridai Egyetem kutatói 96 egeret olyan 918 megahertzes elektrom

Az egereket előtte genetikailag úgy módosították, hogy öregségükre kialakuljon náluk az Alzheimer-kór. Meglepetésre kiderült, hogy az öreg egereknél az Alzheimer-betegségre jellemző fehérjeplakk-felhalmozódás eltűnt. A fiatal felnőtt egereknél pedig nem jelent meg. A normális egereknek pedig - amelyeket genetikailag nem hajlamosítottak az Alzheimerre - fokozódott az emlékezőképességük.

Ez az első tanulmány, amely a mobiltelefonozás hosszú távú egészségi hatásait vizsgálta, és az eredményei a kutatókat is meglepték.

„Őszintén megvallva, azzal a hipotézissel fogtam bele a kutatásba néhány évvel ezelőtt, hogy a mobiltelefonok elektromágneses mezője katasztrofális lesz az alzheimeres egerekre" - mondta a kutatásvezető, Gary Arendash, a Dél-Floridai Egyetem professzora. „Amikor a kezdeti eredmények jótékony hatást mutattak ki, azt gondoltam magamban, hogy ha még néhány hónapig folytatjuk, akkor majd megmutatkozik a negatív hatás" - tette hozzá. De egyáltalán nem jelentkezett negatív hatás. Egyfolytában csak pozitív hatást tapasztaltunk az alzheimeres és a normális egereknél is - mondta Arendash.

A kutatás alapján szakemberek feltételezik, hogy elektromágneses besugárzással gyógyszer nélkül is lehet majd kezelni, illetve megelőzni az Alzheimer-kórt.

Ez azonban egyelőre csak feltételezés. A kísérleteket előbb más állatokon is meg kell ismételni, mielőtt egyáltalán szóba jöhetne az emberi alkalmazásnak akárcsak az elméleti lehetősége is. További kísérleteknek kell kideríteniük, hogy mekkora frekvencia adja a legjobb eredményt. Szakemberek sietnek felhívni a figyelmet, hogy már korábban is találtak olyan alzheimeres gyógymódot, amely működött egereknél, viszont embereknél nem.

Ebben a kísérletben az egereknél csak több hónap után kezdett jelentkezni a mobilozás hasznos hatása, ami emberekre átszámítva sok éves telefonhasználatnak felelne meg. Az orvosok óvják az embereket a mobilos önkezelés ötletétől.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 18:06, szerda | Belföld

Egyre több magyar vásárol külföldi webáruházból

Évről évre nő az online vásárlások és a vásárlók száma is Magyarországon, a felnőtt lakosságból 3,3 millióan vásárolnak online és közülük több mint 2 millióan külföldről is, főleg Kínából rendeltek már terméket

2020. Október 28. 17:08, szerda | Belföld

Elítéltek egy halálos balesetet okozó nőt

Két év felfüggesztett fogházra ítélt a Kecskeméti Járásbíróság előkészítő ülésen egy orgoványi nőt, aki két évvel ezelőtt elütött két, járdán sétáló férfit, akik közül az egyik belehalt sérüléseibe

2020. Október 28. 14:05, szerda | Belföld

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség

2020. Október 28. 12:07, szerda | Belföld

Csütörtöktől tovább lesznek nyitva a temetők, elmaradnak a közös megemlékezések

Csütörtöktől meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, az idén mindenszentek és halottak napján a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a Budapesti Temetkezési Intézet megemlékezései.