Városlista
2020. szeptember 18, péntek - Diána

Hírek

2020. Február 19. 17:29, szerda | Külföld

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Dagmar Turner hegedűművésznő azért játszott a hangszerén az agyműtéte közben Angliában, hogy biztosítsa az orvosokat arról, nem sértik meg az agyának azt a részét, amely a finom kézmozgást irányítja.

Az Egyesült Királyság orvostudományának története során első alkalommal hegedült egy páciens a saját agyműtéte közben. Dagmar Turner skálázott és improvizált dallamokat játszott, mialatt a londoni King’s College kórház sebészei a jobb oldali homloklebenyéből távolították el a daganatokat – írta a Teleghraph.

Az Wight-szigeti Szimfonikus Zenekar 53 éves tagja attól tartott, hogy az eljárás káros hatással lehet a bal kezére, amely a hegedülés legbonyolultabb elemeihez szükséges.

Turner a vezető sebésznek, Keyoumars Ashkan professzornak azt javasolta, ébresszék fel a műtét egyik legkényesebb része alatt, hogy a hangszeren játszhasson. A beavatkozás ezen szakaszában az orvosi csapat már elvégezte a kraniotómiát – a koponya feltárását –, miután két órát töltött az beteg agyának feltérképezésével, hogy pontosan azonosítsa a homloklebeny azon részeit, melyek a bal kéz irányításáért felelnek.

A műtét sikere érdekében a hegedűművész egy „rózsaszín italt” is elfogyasztott, melynek következtében a daganat színe pirosra változott, amikor a kéregállományt kék fény világította meg.

A műtét sikeres volt, és mindössze három nappal később Turner már elég jó állapotban volt ahhoz, hogy hazatérjen férjéhez, illetve fiához.

„Tízéves korom óta a hegedülés a szenvedélyem. Szívszorító volt még a gondolat is, hogy elveszhetem a képességemet arra, hogy játsszak. Ashkan professzor, aki maga is zenész, szerencsére megértette aggodalmaimat. Ő és az egész orvosi csapat rengeteget tett értem. Nekik köszönhetően remélhetőleg hamarosan visszatérek a zenekaromba” – mondta a hegedűművésznő, aki két és fél héten belül visszatért a rendszeres próbákhoz.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 18. 14:02, péntek | Külföld

A Twitter az amerikai elnökválasztás előtt szigorítja politikusok és újságírók fiókjainak biztonságát

A Twitter az amerikai elnökválasztás előtt szigorítani fogja a politikusok és az újságírók fiókjainak biztonságát - jelentette be csütörtökön a közösségi média.

2020. Szeptember 18. 10:06, péntek | Külföld

A világban már 30 millió fölött van a fertőzöttek száma, a felgyógyultaké pedig 20,4 millió

Már 30 071 314 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 944 887, a gyógyultaké pedig 20 432 852 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint.

2020. Szeptember 18. 07:00, péntek | Külföld

Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett

2020. Szeptember 18. 05:00, péntek | Külföld

Olaszországban vita kíséri az Európai Bizottság új menekültügyi szabályozását

Kegyetlen tréfának nevezte a menedékjogról szóló dublini megállapodás tervezett módosítását Nello Musumeci szicíliai kormányzó csütörtökön,