Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2020. Február 19. 17:29, szerda | Külföld

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Dagmar Turner hegedűművésznő azért játszott a hangszerén az agyműtéte közben Angliában, hogy biztosítsa az orvosokat arról, nem sértik meg az agyának azt a részét, amely a finom kézmozgást irányítja.

Az Egyesült Királyság orvostudományának története során első alkalommal hegedült egy páciens a saját agyműtéte közben. Dagmar Turner skálázott és improvizált dallamokat játszott, mialatt a londoni King’s College kórház sebészei a jobb oldali homloklebenyéből távolították el a daganatokat – írta a Teleghraph.

Az Wight-szigeti Szimfonikus Zenekar 53 éves tagja attól tartott, hogy az eljárás káros hatással lehet a bal kezére, amely a hegedülés legbonyolultabb elemeihez szükséges.

Turner a vezető sebésznek, Keyoumars Ashkan professzornak azt javasolta, ébresszék fel a műtét egyik legkényesebb része alatt, hogy a hangszeren játszhasson. A beavatkozás ezen szakaszában az orvosi csapat már elvégezte a kraniotómiát – a koponya feltárását –, miután két órát töltött az beteg agyának feltérképezésével, hogy pontosan azonosítsa a homloklebeny azon részeit, melyek a bal kéz irányításáért felelnek.

A műtét sikere érdekében a hegedűművész egy „rózsaszín italt” is elfogyasztott, melynek következtében a daganat színe pirosra változott, amikor a kéregállományt kék fény világította meg.

A műtét sikeres volt, és mindössze három nappal később Turner már elég jó állapotban volt ahhoz, hogy hazatérjen férjéhez, illetve fiához.

„Tízéves korom óta a hegedülés a szenvedélyem. Szívszorító volt még a gondolat is, hogy elveszhetem a képességemet arra, hogy játsszak. Ashkan professzor, aki maga is zenész, szerencsére megértette aggodalmaimat. Ő és az egész orvosi csapat rengeteget tett értem. Nekik köszönhetően remélhetőleg hamarosan visszatérek a zenekaromba” – mondta a hegedűművésznő, aki két és fél héten belül visszatért a rendszeres próbákhoz.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 30. 12:08, hétfő | Külföld

Ezerre csökkent a napi fertőzések száma Csehországban

Csehországban vasárnap 1074 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami szeptember 20-a óta a legalacsonyabb napi esetszám és mintegy 400-zal kevesebb, mint egy hete

2020. November 30. 09:05, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 62,7 millió, a halálos áldozatoké 1,45 millió a világon

A világon 62 736 160 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 459 243, a gyógyultaké pedig 40 127 262 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2020. November 30. 06:00, hétfő | Külföld

Nem lassul a fertőzés terjedése Horvátországban és Szlovéniában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában és Horvátországban - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

2020. November 29. 11:50, vasárnap | Külföld

Államtitkárságot hoztak létre az oltás megszervezésére Nagy-Britanniában

Külön államtitkárságot hozott létre szombaton a brit kormány az egészségügyi minisztériumon belül a koronavírus-járvány elleni oltási kampány megszervezésére és irányítására.