Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 19. 17:29, szerda | Külföld

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Dagmar Turner hegedűművésznő azért játszott a hangszerén az agyműtéte közben Angliában, hogy biztosítsa az orvosokat arról, nem sértik meg az agyának azt a részét, amely a finom kézmozgást irányítja.

Az Egyesült Királyság orvostudományának története során első alkalommal hegedült egy páciens a saját agyműtéte közben. Dagmar Turner skálázott és improvizált dallamokat játszott, mialatt a londoni King’s College kórház sebészei a jobb oldali homloklebenyéből távolították el a daganatokat – írta a Teleghraph.

Az Wight-szigeti Szimfonikus Zenekar 53 éves tagja attól tartott, hogy az eljárás káros hatással lehet a bal kezére, amely a hegedülés legbonyolultabb elemeihez szükséges.

Turner a vezető sebésznek, Keyoumars Ashkan professzornak azt javasolta, ébresszék fel a műtét egyik legkényesebb része alatt, hogy a hangszeren játszhasson. A beavatkozás ezen szakaszában az orvosi csapat már elvégezte a kraniotómiát – a koponya feltárását –, miután két órát töltött az beteg agyának feltérképezésével, hogy pontosan azonosítsa a homloklebeny azon részeit, melyek a bal kéz irányításáért felelnek.

A műtét sikere érdekében a hegedűművész egy „rózsaszín italt” is elfogyasztott, melynek következtében a daganat színe pirosra változott, amikor a kéregállományt kék fény világította meg.

A műtét sikeres volt, és mindössze három nappal később Turner már elég jó állapotban volt ahhoz, hogy hazatérjen férjéhez, illetve fiához.

„Tízéves korom óta a hegedülés a szenvedélyem. Szívszorító volt még a gondolat is, hogy elveszhetem a képességemet arra, hogy játsszak. Ashkan professzor, aki maga is zenész, szerencsére megértette aggodalmaimat. Ő és az egész orvosi csapat rengeteget tett értem. Nekik köszönhetően remélhetőleg hamarosan visszatérek a zenekaromba” – mondta a hegedűművésznő, aki két és fél héten belül visszatért a rendszeres próbákhoz.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.