Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2020. Február 19. 17:29, szerda | Külföld

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Agyműtéte közben hegedült egy nő

Dagmar Turner hegedűművésznő azért játszott a hangszerén az agyműtéte közben Angliában, hogy biztosítsa az orvosokat arról, nem sértik meg az agyának azt a részét, amely a finom kézmozgást irányítja.

Az Egyesült Királyság orvostudományának története során első alkalommal hegedült egy páciens a saját agyműtéte közben. Dagmar Turner skálázott és improvizált dallamokat játszott, mialatt a londoni King’s College kórház sebészei a jobb oldali homloklebenyéből távolították el a daganatokat – írta a Teleghraph.

Az Wight-szigeti Szimfonikus Zenekar 53 éves tagja attól tartott, hogy az eljárás káros hatással lehet a bal kezére, amely a hegedülés legbonyolultabb elemeihez szükséges.

Turner a vezető sebésznek, Keyoumars Ashkan professzornak azt javasolta, ébresszék fel a műtét egyik legkényesebb része alatt, hogy a hangszeren játszhasson. A beavatkozás ezen szakaszában az orvosi csapat már elvégezte a kraniotómiát – a koponya feltárását –, miután két órát töltött az beteg agyának feltérképezésével, hogy pontosan azonosítsa a homloklebeny azon részeit, melyek a bal kéz irányításáért felelnek.

A műtét sikere érdekében a hegedűművész egy „rózsaszín italt” is elfogyasztott, melynek következtében a daganat színe pirosra változott, amikor a kéregállományt kék fény világította meg.

A műtét sikeres volt, és mindössze három nappal később Turner már elég jó állapotban volt ahhoz, hogy hazatérjen férjéhez, illetve fiához.

„Tízéves korom óta a hegedülés a szenvedélyem. Szívszorító volt még a gondolat is, hogy elveszhetem a képességemet arra, hogy játsszak. Ashkan professzor, aki maga is zenész, szerencsére megértette aggodalmaimat. Ő és az egész orvosi csapat rengeteget tett értem. Nekik köszönhetően remélhetőleg hamarosan visszatérek a zenekaromba” – mondta a hegedűművésznő, aki két és fél héten belül visszatért a rendszeres próbákhoz.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 29. 18:51, csütörtök | Külföld

Az EU aggodalmát fejezte ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt.

2021. Július 27. 20:45, kedd | Külföld

Koronavírus - A francia nyaralóhelyeken ismét kötelező a kültéri maszkviselés

Egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken a koronavírus delta variánsa miatt fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt.

2021. Július 27. 15:40, kedd | Külföld

Koronavírus - Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást

Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek

2021. Július 27. 14:41, kedd | Külföld

Lengyel alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a vasárnapi boltzár

A lengyel alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a 2018-tól fokozatosan bevezetett vasárnapi boltzárról szóló jogszabály.