Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Július 07. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Ágyúkkal a jégverés ellen

Ágyúkkal a jégverés ellen

Ágyúkat vetettek be a jégverés ellen hat magyarországi vállalkozásnál. A hét szerkezetet a Debreceni Egyetem szakemberei tesztelik. Az eddigi tapasztalatok alapján a berendezés megoldás lehet a jégesők ellen. Egy ágyú akár 80 hektáron is

 

A globális klímaváltozás miatt jelenleg a jégeső fenyegeti leginkább a gyümölcstermést. A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Kutatási és Fejlesztési Intézetében a szakemberek másfél éve kutatják a védekezés lehetséges módszereit és rendszereit, így találtak rá a Belgiumban már 11 éve működő jégvédelmi ágyúkra. Több mint egy hónappal ez előtt hat magyarországi vállalkozásnál (Csengerben, Nyírbátorban, Derecskén, Nagykanizsán, Sopronnémetiben és Nagykutason) hét jégvédelmi ágyút helyeztek üzembe, ezeket most tesztelik. Az eredmények azt mutatják, hogy megoldást jelenthetnek a kertészeti vállalkozások, de akár üvegházak, fóliák, vagy más, sérülékeny építmények számára is.



A berendezés működtetése egyszerű, bármilyen távolságról sms üzenettel, illetve telefonhívással indítható és leállítható. Beruházási költsége viszonylag alacsony, a védett terület méretétől függően hektáronként 150-400 ezer forint, míg a jégháló felszerelése ennek akár tízszerese is lehet.



Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem kutatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a jégszemcse-képződés (melynek eredménye a jégeső) egyik feltétele a zivatarfelhőben, hogy a pozitív és negatív töltések rétegződnek. Az ágyú éppen a rétegződést zavarja meg. A jégvédelmi ágyúk működési elve: az acetiléngáz (ami robbanékonyabb a PB-gáznál) és levegő keverékével a berendezés robbanóegységében 7 másodpercenként nagy erejű és koncentrált robbanást hoznak létre, amelynek lökéshullámát az ágyúcső a légkörbe továbbítja. A lökéshullám a levegő különböző töltésű rétegeit összekavarja, ezzel megszünteti vagy tompítja a jégszemcse-képződés egyik fontos feltételét.


Egy ágyú akár 80 hektáros területen is képes megvédeni az ültetvényt. Akkor hatékony, ha a vihar előtt legalább húsz perccel beindítják. Egyelőre tesztelik, az utóbbi hetekben erre éppen elég alkalom is kínálkozik.



(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.