Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Szeptember 21. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Akár aszúhiány is kialakulhat

Akár aszúhiány is kialakulhat

Szüret helyett szőlőmentés kezdődött Tokaj-Hegyalján a napokban, amikor sokan hozzákezdtek az eső miatt javarészt elrohadt sárga muskotály, valamint a korai fajták leszedéséhez. A szőlőárak magasabbak lesznek a tavalyinál, de az alacson

 
Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: a legnagyobb felvásárló, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. csak pénteken kezdi meg a felvásárlást, de sokan már az elmúlt napokban hozzákezdtek a korai fajták - köztük a sárga muskotály - leszedéséhez. A borvidék termésének alig öt százalékát kitevő korai szőlőfajták is megsínylették az elmúlt hetek esős időjárását, több helyen is rothadásnak indultak a szőlőszemek. A termelők ezért próbálják minél hamarabb leszedni a tőkékről a termést.


Marcinkó hozzátette: a korábban becsülttel ellentétben nem 35, hanem 40, vagy akár azt is meghaladó terméskiesés várható az idén a borvidéken. Ennek elsődleges oka az, hogy a gazdák a rendkívüli, esős tavaszi - kora nyári időjárás miatt hosszú időn keresztül meg sem tudták közelíteni szőlőterületeiket, így a szükséges növényvédelmi munkákat, permetezéseket nem végezhették el időben. Emiatt először a fertőző betegségek pusztítottak a szőlőkben, most pedig a rothadás tizedeli a termést. Így az októberi nagyszüret sem kecsegtet sok jóval. Ekkor szedik le a hagyományos fajtákat: a furmintot és a hárslevelűt.


Arra azonban még van remény, hogy aszú teremjen, de ahhoz a következő időszaknak melegnek és száraznak kellene lennie. Egy értékelhető aszútermés csökkenthetné a termelők veszteségét. Ráadásul 2008-ban termett utoljára nagyobb mennyiségű aszú. Márpedig ha hosszabb ideig nem lesz aszús évjárat, akkor akár aszúhiány is kialakulhat. A hegyközségi tanács elnöke kiemelte: más borvidékektől eltérően Tokaj-Hegyalján nincs nagy igény a szőlőkivágási támogatásra. De most már hosszabb ideje nem gazdaságos a szőlőtermelés a borvidéken a gazdák számára, így valószínűleg előbb-utóbb lesz jelentkező.


(FH)
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről