Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aki nem tanul, fizethet

Aki nem tanul, fizethet

Visszafizettethetik a tanfolyam árát azokkal a közfoglalkoztatottakkal, akik képzésre jelentkeztek, ám nem járnak iskolába vagy nem vizsgáznak le – tudta meg a Magyar Nemzet. A képzések közel ötezer pedagógust juttatnak jövedelemhez, közülük ötszázan álláskeresőként kaptak munkát. Jelenleg több mint százezer közmunkás tanul. Idehaza még soha nem iskoláztak be egyszerre ennyi álláskeresőt - írja a Magyar Nemzet.

Szó sincs arról, hogy téli melegedőként szolgálnának a közfoglalkoztatottaknak indított képzések helyszínei, a tanfolyamon részt vevőktől megkövetelik a tudást. A lap kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a képzésre mindenki önként jelentkezett, és kérelmet nyújtott be a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségre. Aki azonban ezt megtette, az írásban kötelezettséget vállalt a tanfolyamon való részvételre és a végbizonyítvány megszerzéséhez szükséges feltételek teljesítésére.

Ha az álláskereső megszegi a kötelezettségét, és önhibájából nem jár be a tanfolyamra, esetleg nem vizsgázik le, akár a tanfolyam árának megtérítését is elrendelheti vele szemben a hatóság. Kivétel ez alól, ha a közfoglalkoztatott a képzés idején munkaviszonyt létesít a nyílt munkaerőpiacon. Ilyen esetben a képzés elhagyása nem jár szankcióval, hiszen a tanfolyam is a későbbi elhelyezkedés elősegítésére irányul.

A Magyar Nemzet megtudta azt is: a téli képzések közel 5 000 pedagógusnak adnak munkát, közülük 510 tanár korábban munkanélküli volt.

Az NGM szerint állami felnőttképzőként 4 811 tanár oktat, többségük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ intézményeinek alkalmazottja. Az oktatói létszámot tovább növelik a képzésbe bevont piaci felnőttképzők által foglalkoztatott pedagógusok.

A téli képzésben részt vevő közfoglalkoztatottak decemberben szintfelmérő teszteket írtak annak érdekében, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb képzést kapja, és ezek alapján alakíthassák ki a csoporton belüli oktatási modulokat. A szintfelmérő ténye végképp cáfolja azokat az ellenzéki és sajtóállításokat, amelyek szerint mindenféle szempont figyelembevétele nélkül sorolták be az egyes képzésekre a tanulókat, így például érettségizetteket tanítanak írni-olvasni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.