Városlista
2020. február 18, kedd - Bernadett

Hírek

2020. Február 03. 14:56, hétfő | Helyi

Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet nyert el a Széchenyi Egyetem

Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet nyert el a Széchenyi Egyetem

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) minősítésének legmagasabb fokozatát nyerte el nemrégiben a győri Széchenyi István Egyetem. Az intézmény mostantól viselheti az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet.

A Széchenyi Egyetemen több évtizedes múltra tekint vissza a tehetséggondozás, amely a hazai felsőoktatásban is kiemelt cél. Dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta, a Tudományos Diákkör (TDK) és a Tehetségsegítő Tanács (TT) elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy ennek alapszintje a minőségi oktatás, amit a tudományos diákkörök, a szakkollégiumok és a doktori iskolák követnek.

„A MATEHETSZ országos hálózatokat kívánt létrehozni a különböző tehetséggondozó szervezetekből, s ezek egyikét alkotják a tehetségpontok. Amikor az elsők megalakultak, kifejezetten közoktatás-specifikusak voltak, miután azonban a tehetséggondozás nem fejeződik be a diákok tizennyolc éves korában, a felsőoktatás is bekapcsolódott ebbe a programba. Abban az időszakban, amit a fiatalok nálunk töltenek, nagyon jól lehet fejleszteni képességeiket, készségeiket, személyiségüket, segíthetünk orientációjukban, szakmai karrierútjuk tervezésében, kapcsolati hálójuk bővítésében, nemzetközi kitekintésük megteremtésében” – mesélte a professzor asszony.

A Széchenyi-egyetem 2014-ben regisztrált tehetségpontként, abban az évben, amikor az intézményben megalakult a Tehetségsegítő Tanács is a TDK, a karok, a szakkollégiumok, az alapítványok és a hallgatói öntevékenycsoportok összefogásaként, amely tagok kinyilatkoztatták: mindent elkövetnek, hogy az egyetemre kerülő diákok a saját tehetségterületüket egyre jobban kibontakoztathassák. Következő fokozatként el lehet érni az Akkreditált Tehetségpont, legvégül pedig az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést. Az utóbbit szerezte meg nemrégiben az egyetem, amely szerteágazó képzési struktúrájának megfelelően sokféle területen számít tehetségpontnak a zenétől a sporton át a műszaki tudományokig.

„A cím azt jelenti, hogy az egyetem mind a tehetségek felismerésében, képzésében, mentorálásában, mind a tehetségsegítő hálózatban való együttműködésben és a tehetségfejlesztés iránti elkötelezettségében kiválónak számít. Ez biztosíték lehet a közoktatás szereplőinek is, hogy munkájuk a hozzánk érkező fiatalok esetében folytatódni fog – hangsúlyozta az oktató. – A tehetségpontok a garanciái annak is, hogy a középiskola és az egyetem közötti nagy átmenetben, amikor a diákok a középfokú oktatásból egy sokkal nagyobb szabadságfokot biztosító, ugyanakkor nagyobb önállóságot és felelősséget elváró felsőoktatási intézménybe kerülnek, a híd szerepét betöltsék, és a talentumok ne vesszenek el.”

Forrás: uni.sze.hu

Főkép: gyorplusz.hu

Kép: uni.sze.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 18. 08:14, kedd | Helyi

Idegenvezetők Világnapjára készül a GyereGyőrbe csapata - Még zajlik a Regisztráció!

Magyarországon február 23-án, az Idegenvezetők Világnapján igyenes programokat kínálnak, ezt vállalta magára Győrben 14 és 17 óra között a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetői csapata.

2020. Február 18. 06:31, kedd | Helyi

Mivel lepj meg egy kamasz lányt?

Kevés nehezebb dolgot tudunk elképzelni, mint ajándékot választani egy kamasz lánynak. Te is így vagy ezzel? Ha neked sem sikerült még megtalálni az ideális ötleteket, akkor maradj velünk és olvasd el tippjeinket!

2020. Február 18. 06:28, kedd | Helyi

Üldöznek minket a hirdetések?

Már biztosan mindenki észrevette, hogy a világháló tele van olyan hirdetésekkel, amelyek egyre rémisztőbb módon képesek személyre szabottá válni.

2020. Február 18. 06:12, kedd | Helyi

Így szoktasd rá a gyermekedet a mozgásra

Szinte közhelynek számít, hogy a felnőtt kori egészséget már gyermekkorban meg kell alapozni.