Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Június 30. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Aláírták a szerződést a Zsolnay eladásáról

Aláírták a szerződést a Zsolnay eladásáról

Pécsett aláírták a szerződést a Zsolnay-gyár privatizációjáról. A nagy múltú, csaknem 160 éves porcelánmanufaktúra az utóbbi évtizedekben veszteségesen működött, a tulajdonos önkormányzat nem tudta volna tovább életben tartani a

A pécsi közgyűlés a múlt héten döntött úgy, hogy eladja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvénycsomagját és átad két darab szavazat elsőbbségi részvényt is, amivel a vevő megszerezte a társaság irányításának a jogait is. Páva Zsolt polgármester szerint olyan döntés született, mely a városnak garanciákat nyújt arra, hogy a közel 160 éves gyárra biztos jövő vár.


- Utolsó percben jött az ajánlat. Úgy ítélem meg, hogy már csak a 2010-es évet tudta kibírni a gyár. Az önkormányzat nem tud támogatást adni, úgyhogy egy szakmai befektetőre volt szükség. Egyelőre 49 százalékos tulajdonrészt fog kapni és hoz működő tőkét is 500 millió, illetőleg 250 millió forint értékben - jelentette ki Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt.


A vevő a társaság teljes átvilágítása után olyan programot akar megvalósítani, mellyel jelentősen javul majd a Zsolnay versenyképessége. A hagyományos termékeken túl többek között az épületkerámiák gyártását is újra el szeretnék kezdeni


- Száz évvel ezelőtt is azért vált közismertté a Zsolnay, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. A pirogránit termelés, illetve az ebből előállított épületkerámiák óriási sikert arattak és nem utolsó sorban egy olyan építészeti kultúrát és hagyományt örökítettek át nekünk is, amelyek önmagukért beszélnek ma is - mondta a hírTV-nek Jászai Gellért, az M-B Kft. tulajdonosa.


A befektető tervei között szerepel az is hogy a jövőben a design és belsőépítészet, valamint a forma és divattervezés területén is hangsúlyozottabbá válnak a Zsolnay termékek.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő