Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Március 11. 13:48, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Alkotmánymódosítás - A Jobbik tartózkodik a szavazáson

Alkotmánymódosítás - A Jobbik tartózkodik a szavazáson

A Jobbik frakciójának képviselői tartózkodni fognak az alaptörvény negyedik módosításának hétfői zárószavazásán - jelentette be az Országgyűlés plenáris ülése előtti sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán a Jobbik és a parlament alelnöke.

Ismertette: a Jobbik szerint bár van sok pozitívum a tervezett módosítások között, de vannak súlyos, az ellenzéki párt felfogásával ellentétes részei is a tervezetnek, így a tartózkodás mellett döntött a frakció.
A Jobbik által nem támogatható módosítások között Balczó Zoltán az Alkotmánybíróság (Ab) szerepének és lehetőségeinek "további megnyírbálását" emelte ki. Hangsúlyozta: a Jobbik például azt szeretné, ha a köztársasági elnök az alaptörvény esetében továbbra is fordulhasson az Alkotmánybírósághoz. Balczó Zoltán felhívta rá a figyelmet: lehet, hogy a hétfői az utolsó lehetőség, hogy Áder János az alaptörvény kapcsán kikérje az Ab véleményét.
A Jobbik alelnöke ugyanakkor kifejezetten pozitív módosításnak nevezte az alaptörvénybe foglalt "családdefiníciót", valamint a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjai felelősségének beemelését az alaptörvénybe.
Balczó Zoltán elmondta azt is: összességében a Jobbik szerint a kormány olyan dolgokat szabályoz az alaptörvényben, amelyek "nem oda valók", hanem törvényi szinten kellene szabályozni őket és mindezt azért teszi a kormánytöbbség, hogy ezen szabályozások alkotmányos vizsgálatát elkerülje. Példaként említette a hallgatói szerződések szerepeltetését az alaptörvényben.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti