Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Szeptember 15. 14:45, szerda | Sport
Forrás: NSO

Áll a 6400 méteres tábor, ketten visszafordultak

Áll a 6400 méteres tábor, ketten visszafordultak

A Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíciósorozata jól halad a 8201 méter magas Cho Oyu oldalában. Már áll az I. magashegyi tábor 6400 méteren, a II. tábor felállítása 7200 méter magasan lesz majd. Erőss Zsolt jól veszi az akadályokat, a

A csapat trekkinges (magashegyi túrázó) tagja, Kelemen Ferenc hazaindult, miután sikeresen felment 6000 méterig. Ez volt a sportember eredeti terve is, ő ugyanis nem csúcstámadási céllal tartott az expedícióval.



Rossz hír viszont, hogy Tóth Zsolt, az Erőss Zsoltról készülő dokumentumfilm operatőre szervezete nem bírta a magashegyi körülményeket. Nem szabad kockáztatni, így ő is visszafordult, és együtt utazik haza Kelemen Ferenccel Budapestre. (Közben már is elindultak vissza Katmandu felé.)

„Ma lejárt Kelemen Feri trekking-ideje, és elindult lefelé két jak kíséretében. Rendkívül jól teljesített, tegnap elérte a tábor fölötti hatezer métert is - mondta Kollár Lajos az 5700 méteres, előretolt alaptáborból. - Van egy sajnálatos esemény is: Tóth Zsolt operatőr, a forgatócsoport tagja nem tudott megbirkózni a magassággal, az akklimatizációs túrák nem tették meg a megfelelő hatást így meg kellett válnia az expedíciótól. Ma, Kelemen Ferivel együtt ő is elindult lefelé és haza Budapestre. Meg kellett hozni ezt a kényszerű döntést, hogy elkerüljünk egy súlyosabb helyzetet. Sajnos, a Himalájában ezen a magasságon nem jól akklimatizálódó emberek közül kerül ki a legtöbb tragikus végű baleset. A helyzet következményeképpen fellépő tüdő- vagy agyi ödéma hirtelen halálhoz is vezethet."

„Áll az egyes tábor hatezer-négyszáz méteren, két sátorral. Az Erőss, Szlankó, Tóth, Kollmann négyes állította föl még tegnap, ott aludtak, és ma délelőtt jöttek vissza az előretolt alaptáborba. Várjuk a Mécs, Wetzl, Gál hármast, hogy kiegészüljön a csapat. Velük együtt nyolc fő marad a létszám. A figyelemre méltó érdekessége az expedíciónak, hogy Erőss Zsolt hogyan teljesít az „új" lábával. Idáig úgy tűnik, nincs különbség. Az akklimatizációs túrán is a régi formában mozgott. A másik érdekesség Wetzl Péter kísérlete lehet, a Cho-Oyu csúcsáról való lesízés. Nemzetközi szinten sokan hajtották végre már, de magyar sikerről idáig nem beszélhetünk."

„Két nap pihenő következik, aztán a hétezer-kétszáz méteren lévő második tábor kiépítése. Serpáink a régiek, a tavalyi Manaslu-expedícióból. Szívesen jöttek velünk, ismerik szokásainkat, rigolyáinkat. Az időjárás nem szeszélyes, délután három-négy órára befelhősödik, és szállingózik a hó. Remélem, nem lesz a Manasluhoz hasonló rossz idő. Minden eddigi tapasztalatomat megdöntötte az ittlévő expedíciók létszáma. Egyes források szerint több mint hetven csapat ordítozik és masírozik a hegyen. Tehát most pihenő, és várjuk Mécséket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:04, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Gyorsasági szakágának versenyzői számára.

2024. Április 27. 07:58, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Gyorsasági szakágának versenyzői számára, akik a már hagyományos szezonnyitó versenyen, a Laptiming Kupán, de a tavaly új helyszínként belépett Bajatonfőkajáron nyomják a g

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,