Városlista
2019. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2018. Január 26. 09:00, péntek | Helyi

Alternatív valóság - Megnyílt Balogh István festőművész kiállítása

Alternatív valóság - Megnyílt Balogh István festőművész kiállítása

Csütörtökön Méhes Károly író, költő, újságíró nyitotta meg Balogh István, Győrben élő és alkotó festőművész Alternatív valóság című kiállítását az Esterházy-palotában.

A megnyitón egy gombostűt nem lehetett volna leejteni, annyian kíváncsiak voltak Balogh István tárlatára, amely a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palota épületének aulájában és első emeleti kiállítótermeiben tekinthető meg.

A monumentális olaj-vászon alkotások szemet gyönyörködtetőek.

Balogh István festőművész és egyetemi docens a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola díszítőfestő szakán tanult 1978-tól 1982-ig. A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult 1985-től 1991-ig. Középiskolai tanári diplomát szerzett művészi rajz, festés, szerkesztő és ábrázoló geometria, valamint művészettörténet szakokból. 1991-től 1994-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola művészképzőjébe járt festő szakon. 1994 művészdiploma.
1991-től tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. A Raab Art művészcsoport alapító tagja. Díjak, elismerések: Grúber Béla díj, győri Nemzetközi Művésztelep nagydíja. Megyei művészek őszi tárlata, Pannon TIT Egyesület díja. A Littera Nova országos pályázatának díja, 1999. Magyar Kultúra Napja, Győr Kultúrájáért Oklevél. 1991-től rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi csoportos és egyéni kiállításokon: Győr, Budapest, Ingolstadt, Brassó, Pécs, Eisenstadt, Brassó, Bécs, Dortmund.

Balogh István kiállítása az elmúlt évtizedek meghatározó műveit mutatja be. A dinamikus festői közegből kiemelkedő figurális alakzatok az európai szellemi hagyomány szubjektíven aktualizált, klasszikus történeteinek ikonográfiájára épülnek. A festmények nagyméretű, figurális, kolorista, de a szuverén „festői írás” keretén belül maradó alkotások. A homogén festői közegben a valóság pszichikai-emocionális komplexitásként jelentkezik. A szín, a faktúra, a méret, a mozgás, az akció párosul a festői automatizmussal. A magánmitológia alkotásának kényszere, folyamatos újrateremtése, átélésének extatikus festészeti rituáléja az alkotói folyamat fő mozgatórugója. Végeredménye a totális élményt sugárzó, egyetemes igényű kijelentésekre képes autentikus stílus indirekt módon történő építésének lehetősége.

A tárlat megtekinthető: 2018. január 25 – február 25-ig, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között

Írta: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 21. 07:31, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp július 22-től

2019. Július 21. 07:29, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2019. Július 20. 07:13, szombat | Helyi

FORGALOMKORLÁTOZÁSOK AZ EDDA KONCERT IDEJÉN

A Győri Rendőrkapitányság ideiglenes forgalomkorlátozást rendelt el a koncert idejére.

2019. Július 20. 07:08, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban: