Városlista
2021. április 10, szombat - Zsolt

Hírek

2012. Január 06. 07:36, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Amerika befejezte

Amerika befejezte

Az amerikai haderőnek képesnek kell lennie megnyerni egy háborút, s eközben el kell tudnia rettenteni ellenfelét céljai megvalósításától egy másik konfliktusban.

Ezt tartalmazza az Egyesült Államok új védelmi stratégiája, amelyet csütörtökön ismertetett a Pentagonban Barack Obama elnök és Leon Panetta védelmi miniszter.

A bejelentés elmozdulást jelent az elmúlt évtizedek amerikai védelmi doktrínájához képest, amelynek értelmében az Egyesült Államok haderejének képesnek kellett lennie két különböző hadszíntéren zajló háború egyidejű megvívására és megnyerésére.

Az új védelmi stratégia értelmében az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét az ázsiai–csendes-óceáni térségben és csökkenti Európában. Az Egyesült Államok továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet legfontosabb partnerségi és szövetségesi viszonyaira.

„Folytatjuk az idejétmúlt, a hidegháború korából származó rendszerek leépítését, hogy olyan képességekbe tudjunk beruházni, amelyekre szükségünk lesz majd a jövőben, beleértve a hírszerzést, a megfigyelést és felderítést, a terrorelhárítást, a tömegpusztító fegyverekkel szembeni fellépést, s azt a képességet, hogy olyan környezetben legyünk képesek működni, amilyenben ellenfeleink nem szívesen látnak” – fogalmazott Barack Obama.

Obama szerint a stratégia átalakításában a fő hangsúlyt a terrorelhárítás, a nukleáris elrettentés fenntartása, az Egyesült Államok területének védelme, valamint „bármely lehetséges ellenfél agressziójának elrettentése és leküzdése” kapta.

„A haderőnk karcsúbb lesz, de a világnak tudnia kell, hogy az Egyesült Államok megőrzi katonai fölényét olyan fegyveres erőkkel, amelyek gyorsak, rugalmasak és készek mindennemű eshetőségre és fenyegetésre válaszolni” – hangsúlyozta Obama. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok katonai erejének nagyságát és felépítését a stratégiának kell meghatároznia, s nem fordítva.

Leon Panetta hangsúlyozta, hogy az új katonai stratégia mindazonáltal garantálja a különleges műveleti erőkre, az új hírszerzési technológiákra, a kibernetikai és robotberendezésekre fordított befektetéseket.

Az amerikai vezetők nem részletezték, hogy mely területeket érintik majd a csökkentések, de az Obama-kormány korábban bejelentette, hogy tíz év alatt 489 milliárd dollárral csökkenti a Pentagon költségvetését, amit 2013-tól további 500 milliárdnyi lefaragás követ majd, ha a kongresszusi pártoknak addig nem sikerül megállapodniuk a szövetségi költségvetésben végrehajtandó alternatív megszorításokról.

A védelmi miniszter szerint a stratégia átalakítására a költségvetési megszorításoktól függetlenül is szükség van. Amerikai lapvélemények szerint az elnök az új stratégia meghirdetésével elébe kívánt menni az Egyesült Államok védelmi képességeiről a választási kampányban folytatandó vitáknak.

A The New York Times csütörtöki száma szerint az amerikai hadsereg létszámát a jelenlegi tervszámok alá, mintegy 490 ezer főre csökkentik majd az elkövetkező évtized során, ugyanakkor az Egyesült Államok egyet sem fog feladni 11 repülőgép-hordozójából.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 10. 14:09, szombat | Külföld

Hétfőtől kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, április 19-én újraindul a tantermi oktatás

Hétfőtől ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, a vendéglátóhelyek viszont továbbra sem szolgálhatnak ki zárt térben, csak kerthelyiségben, ha rendelkeznek ilyennel

2021. Április 10. 10:52, szombat | Külföld

Az Európai Bizottság 1,8 milliárd adag oltóanyag megrendelésére készül

Megrendelne további 1,8 milliárd adagot a koronavírus ellen kifejlesztett valamelyik oltóanyagból az Európai Bizottság, hogy legyen elég vakcina az Európai Unióban az emlékeztető oltásokhoz és a gyerekek beoltásához

2021. Április 10. 08:58, szombat | Külföld

A halálos áldozatoké meghaladta a 2,91 milliót a világon

A világon 134 545 099 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 915 400 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint, 76 511 960-an meggyógyultak.

2021. Április 10. 07:00, szombat | Külföld

Brit denevérekben is felfedezték a koronavírust

A Covid-19 betegséget okozó vírussal rokon koronavírust találtak kis patkós denevérekben az Egyesült Királyságban, bizonyíték azonban nincs arra, hogy ez az új vírus embert fertőzött volna meg.