Városlista
2020. január 24, péntek - Timót

Hírek

2016. Március 19. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai előválasztás - Szervezkednek a republikánusok Donald Trump elnökjelöltségének megakadályozására

Amerikai előválasztás - Szervezkednek a republikánusok Donald Trump elnökjelöltségének megakadályozására

Egyre többen és egyre erőteljesebben hallatják hangjukat az amerikai republikánus pártiak táborában annak érdekében, hogy ne Donald Trump legyen a párt elnökjelöltje.

Republikánus politikusok mellett immár konzervatív közéleti személyiségek is mozgolódnak és szervezkednek.

Csütörtökön este Washingtonban titkos találkozón gyűltek össze konzervatív közéleti személyiségek: a találkozó annyira "titkos" volt, hogy a mérvadó amerikai orgánumok mindegyike hírt adott róla. Az összejövetelen - amelyet a jövő keddi arizonai előválasztás előttre időzítettek - a többi között részt vett Erick Erickson ismert amerikai publicista, vagy Bob Fischer, a keresztény konzervatív mozgalmak egyikének vezető személyisége. A résztvevők célja - a meghívó tanúsága szerint - az volt, hogy stratégiát dolgozzanak ki, de legalábbis ajánlásokat fogalmazzanak meg arról, hogyan mérjenek vereséget Trumpra az elkövetkező előválasztásokon és jelölőgyűléseken, s ha a milliárdos üzletembernek mégis sikerülne megnyernie az elnökjelöltséghez szükséges számú delegátust, akkor helyette mégis kit javasoljanak a jelöltállító konvención megszavazni. A csoport zárt ajtók mögött tanácskozott, majd közleményt adott ki, s ebben összefogásra szólította fel a republikánusokat, valamint olyan jelölt kiválasztására sürgette a párt befolyásos politikusait, aki mögött egységesen felsorakozhatnak. Arról azonban nem nyilatkozott a csoport, hogy kit ajánlana a republikánus egységet is megteremtő elnökjelöltnek.

A találgatások mellett azonban konkrét utalások is napvilágot látnak: egyre többen Ted Cruz texasi szenátorban látják a "megoldást", s csütörtökön még a Cruz egyik heves bírálójaként számon tartott republikánus szenátor, Lindsey Graham is Ted Cruz elnökjelöltsége melletti állásfoglalást tett közzé. A dél-karolinai Graham - aki szintén indult az elnökjelöltségért, de februárban kiszállt a küzdelemből - "megbízható republikánusnak" nevezte Ted Cruzt. Ez a megnyilatkozás jelentős változást jelez, a dél-karolinai politikus ugyanis pár héttel ezelőtt a kampányban még így jellemezte a Trump és Cruz közötti választást: "mindegy, hogy megmérgeznek, vagy agyonlőnek, attól még halott vagy".

Maga Ted Cruz mikroblogjában azt üzente: mindenkinek, aki erős Amerikában hisz, össze kell fognia és új irányvonalat kell kidolgoznia a kampány hátralévő idejében. Annak ellenére, hogy a héten megtartott öt előválasztás mindegyikét elveszítette, a texasi szenátor kitart amellett, hogy még képes megnyerni az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust.

Közben napvilágra került, hogy mintegy tucatnyi rabbi Trump beszédének bojkottjára készül a AIPAC hétvégén kezdődő konferenciáján. Az AIPAC (Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács) a legerősebb és legbefolyásosabb zsidó lobbiszervezet az Egyesült Államokban. David Paskin floridai rabbi azt nyilatkozta, hogy Trump "az értelmetlen gyűlölet" megtestesítője, s az esetleges elnökjelöltsége elleni tiltakozásul vagy tucatnyian tervezik azt, hogy felállnak, s némán kivonulnak a teremből, amikor Trump megkezdi a beszédét.

A New York-i rendőrség szóvivője pénteken hozta nyilvánosságra, hogy nyomozás folyik egy fenyegető levél és gyanús szemcsés anyag ügyében. A levelet Donald Trump 32 éves fiának, Ericnek küldték, azzal a követeléssel, hogy bírja rá édesapját elnökjelölti ambíciói feladására. A rendőrségi szóvivő arról nem adott tájékoztatást, hogy milyen összetételű a borítékban küldött gyanús anyag, csak annyit mondott, hogy már megvizsgálták, és nem halálos méreg.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 24. 19:00, péntek | Külföld

Kolumbusz egy 500 évvel ezelőtt ellopott levelét szerezték vissza

Az amerikai hatóságok Kolumbusz Kristóf egy évtizedekkel ezelőtt Európából ellopott és 1,3 millió dollárra becsült értékű, több mint 500 éve keletkezett levelét szerezték vissza.

2020. Január 24. 17:45, péntek | Külföld

Lövöldözés volt Németországban, többen meghaltak

Hatan meghaltak és ketten megsebesültek egy lövöldözésben pénteken Németországban, a nyomozás első megállapításai szerint a bűncselekmény hátterében családi ügyek állhatnak.

2020. Január 24. 11:01, péntek | Külföld

Aláírta a Brexit-megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke

Aláírta az Egyesült Királyság európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben.

2020. Január 24. 07:22, péntek | Külföld

Papírrepülővel játszottak, aludtak, olvasgattak a szenátorok a Trump elleni felelősségre vonási eljárás tárgyalásán

Új tények és új érvek felsorakoztatása nélkül zárult a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának csütörtöki napja.