Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2015. Október 15. 07:46, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai sajtóelemzések szerint Clinton győzött a demokrata elnökjelölti vitán

Amerikai sajtóelemzések szerint Clinton győzött a demokrata elnökjelölti vitán

Az amerikai sajtóban megjelent értékelések döntő többsége szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter győzött kedden a demokrata elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitáján.

Ezt Donald Trump, a republikánusok listavezetője is így gondolja.
Az eseményt közvetítő CNN értékelésében azt méltatta, hogy Clinton a két és fél órás vitaműsor folyamán mindvégig megőrizte nyugalmát, képes volt megcsillogtatni politikai tapasztalatát és témaismeretét, ügyesen kezelte a politikai következetlenségeire vonatkozó bírálatot és humorával emberi arcot adott a gyakran bírált jelöltségének. A volt first lady állta a kritikákat, és a vita során olyan kijelentést is tett, amely egész kampányának mottója lehet.

"Progresszív vagyok. De olyan progresszív, aki azt szereti, ha a dolgokat elvégzik" - mondta.

Egyik legnagyobb bravúrját egy, három ellenfele által indított támadásra reagálva mutatta be. Azért bírálták őt, mert annak idején, szenátorként megszavazta az iraki háborút. Clinton elmondta, hogy a témát sokszor megvitatta az akkoriban szintén szenátor Barack Obamával, aki az elnökké választása után felajánlotta neki a külügyi tárcát és sok nehéz üggyel kapcsolatban megbízott az értékítéletében.

Hillary Clinton, nem úgy, mint a demokrata népszerűségi listákon a második helyen álló Bernie Sanders, élt a lehetőséggel, hogy támadja a legkomolyabb ellenfelét. Az exkülügyminiszter egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a vermonti szenátor egyáltalán nem elég erélyes a lőfegyverekhez jutás megszigorításának ügyében.

A CNN szerint Sanders szereplése nem ítélhető meg egyértelműen: szenátor elsősorban a saját szavazóbázisához szólt, de feltehetően azon kívül nem sokakat sikerült megszólítania. Nem valószínű emellett, hogy sikerült eloszlatnia az önmaga jellemzésére használt "demokratikus szocialista" szókapcsolat iránti amerikai ellenszenvet és olyan politikusként bemutatnia magát, akit általános választáson elnökké lehet választani az Egyesült Államokban.

A The Washington Post szerint a két politikus választási lehetőséget ajánlott fel a pártjának: Clinton realistaként állította be magát, aki belülről kíván dolgozni a politikai rendszer megváltoztatásán, Sanders pedig kérlelhetetlen felkelőként, aki kész szétzúzni a régi rendet.

A Politico szerint Hillary Clinton földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, a The New York Times szerint pedig jelenléte olyannyira parancsoló volt a színpadon, hogy még a legsebezhetőbb pontja, az e-mail-használat ügye is a javára fordult - a segítségére siető és a pártjára álló Sanders jóvoltából. A liberális lap úgy vélekedett, a vita fordulópontot jelent a hónapok óta nehézségekkel küzdő Clinton kampányában.

Az NBC News szerint ezzel a szenátor "gyakorlatilag semlegesítette" a legesélyesebbnek tartott demokrata elnökjelölt-aspiráns leggyengébb pontját. A The Huffington Post szerint viszont a szenátor éppen ezzel bizonyította azt, hogy nem mindennapi politikus.

A legtöbb elemzés a vitán szintén részt vett Martin O'Malleyt, Lincoln Chafeet és Jim Webbet a nem túl emlékezetes szereplése miatt vesztesnek minősítette. Több értékelés szerint (CNN, Politico, Forbes) szerint azonban az est legnagyobb vesztese Clinton jó szereplése miatt Joe Biden alelnök lett, aki még mindig nem döntötte el, hogy indul-e az elnökválasztáson és nem vett részt a vitán. A Slate szerint Biden rosszul számított, ha arra várt, hogy Clinton összecsuklik az első fő műsoridős próbája alatt.

Donald Trump az ABC televízió reggeli műsorában úgy vélekedett, hogy Clinton uralta a vitát, "azt tette, amit tennie kellett", és győztesként került ki belőle. Rámutatott ugyanakkor, hogy sem a vitavezetők, sem riválisai nem voltak agresszívek. A republikánus aspiráns szerint Sanders hibát követett el, amikor a vitatott külügyminiszteri magán e-mailek ügyében Clinton segítségére sietett.

A vita CNN általi közvetítésének átlagnézettsége a Nielsen Fast National szerdai közlése szerint 15,3 millió volt, megdöntött minden korábbi demokrata előválasztási összecsapás iránti nézői érdeklődést. A párt esetében az eddig televíziós nézettségi rekordot, 10,7 millióval az ABC tartotta, amely a 2008-as philadelphiai vitát közvetítette. A kábeltelevíziók között a csúcs, 8,3 millióval a CNN-é volt, amely ugyanabban az évben egy hasonló, Los Angeles-i rendezvényt tűzött műsorára.

A demokraták összecsapása iránti érdeklődés azonban alatta maradt annak, amely a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első, augusztusi vitáját - és a profi televíziós showman Trump színrelépését - övezte: a Fox News adását 24 millióan nézték akkor. A szeptemberi második menetre 23,1 millióan kapcsoltak rá a CNN-en.

Címkék: amerika, clinton, hilary

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 23. 16:03, csütörtök | Külföld

Tízezer migránst Nagy-Britanniába juttató embercsempészeket fogtak el

Franciaországban és Hollandiában előállították egy nemzetközi embercsempész-hálózat 23 tagját, akiket legalább 10 ezer migráns Nagy-Britanniába juttatásával vádolnak

2020. Január 23. 15:58, csütörtök | Külföld

Lezuhant egy tűzoltó-repülőgép Ausztráliában

Megszakadt a kapcsolat az ausztráliai Új-Dél-Walesben egy tűzoltásban részt vevő Lockeheed C130 Hercules típusú tanker géppel – számolt be a The Guardian című brit lap, illetve az SBS ausztrál közszolgálati rádió honlapja.

2020. Január 23. 14:09, csütörtök | Külföld

EU: Le kell állítani a civileket is sújtó hadműveleteket

A szíriai rezsim és támogatóinak civilek és gyerekek halálával járó légicsapásai elfogadhatatlanok, ezeket a hadműveleteket azonnal le kell állítani.

2020. Január 23. 12:42, csütörtök | Külföld

Nyelvkiöltős lesz a világ legkisebb pénzérméje

Svájcban adják ki a világ legkisebb pénzérméjét, amit a Nobel-díjas matematikus-fizikus Albert Einstein arcképével látnak el.