Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2015. Október 15. 07:46, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai sajtóelemzések szerint Clinton győzött a demokrata elnökjelölti vitán

Amerikai sajtóelemzések szerint Clinton győzött a demokrata elnökjelölti vitán

Az amerikai sajtóban megjelent értékelések döntő többsége szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter győzött kedden a demokrata elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitáján.

Ezt Donald Trump, a republikánusok listavezetője is így gondolja.
Az eseményt közvetítő CNN értékelésében azt méltatta, hogy Clinton a két és fél órás vitaműsor folyamán mindvégig megőrizte nyugalmát, képes volt megcsillogtatni politikai tapasztalatát és témaismeretét, ügyesen kezelte a politikai következetlenségeire vonatkozó bírálatot és humorával emberi arcot adott a gyakran bírált jelöltségének. A volt first lady állta a kritikákat, és a vita során olyan kijelentést is tett, amely egész kampányának mottója lehet.

"Progresszív vagyok. De olyan progresszív, aki azt szereti, ha a dolgokat elvégzik" - mondta.

Egyik legnagyobb bravúrját egy, három ellenfele által indított támadásra reagálva mutatta be. Azért bírálták őt, mert annak idején, szenátorként megszavazta az iraki háborút. Clinton elmondta, hogy a témát sokszor megvitatta az akkoriban szintén szenátor Barack Obamával, aki az elnökké választása után felajánlotta neki a külügyi tárcát és sok nehéz üggyel kapcsolatban megbízott az értékítéletében.

Hillary Clinton, nem úgy, mint a demokrata népszerűségi listákon a második helyen álló Bernie Sanders, élt a lehetőséggel, hogy támadja a legkomolyabb ellenfelét. Az exkülügyminiszter egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a vermonti szenátor egyáltalán nem elég erélyes a lőfegyverekhez jutás megszigorításának ügyében.

A CNN szerint Sanders szereplése nem ítélhető meg egyértelműen: szenátor elsősorban a saját szavazóbázisához szólt, de feltehetően azon kívül nem sokakat sikerült megszólítania. Nem valószínű emellett, hogy sikerült eloszlatnia az önmaga jellemzésére használt "demokratikus szocialista" szókapcsolat iránti amerikai ellenszenvet és olyan politikusként bemutatnia magát, akit általános választáson elnökké lehet választani az Egyesült Államokban.

A The Washington Post szerint a két politikus választási lehetőséget ajánlott fel a pártjának: Clinton realistaként állította be magát, aki belülről kíván dolgozni a politikai rendszer megváltoztatásán, Sanders pedig kérlelhetetlen felkelőként, aki kész szétzúzni a régi rendet.

A Politico szerint Hillary Clinton földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, a The New York Times szerint pedig jelenléte olyannyira parancsoló volt a színpadon, hogy még a legsebezhetőbb pontja, az e-mail-használat ügye is a javára fordult - a segítségére siető és a pártjára álló Sanders jóvoltából. A liberális lap úgy vélekedett, a vita fordulópontot jelent a hónapok óta nehézségekkel küzdő Clinton kampányában.

Az NBC News szerint ezzel a szenátor "gyakorlatilag semlegesítette" a legesélyesebbnek tartott demokrata elnökjelölt-aspiráns leggyengébb pontját. A The Huffington Post szerint viszont a szenátor éppen ezzel bizonyította azt, hogy nem mindennapi politikus.

A legtöbb elemzés a vitán szintén részt vett Martin O'Malleyt, Lincoln Chafeet és Jim Webbet a nem túl emlékezetes szereplése miatt vesztesnek minősítette. Több értékelés szerint (CNN, Politico, Forbes) szerint azonban az est legnagyobb vesztese Clinton jó szereplése miatt Joe Biden alelnök lett, aki még mindig nem döntötte el, hogy indul-e az elnökválasztáson és nem vett részt a vitán. A Slate szerint Biden rosszul számított, ha arra várt, hogy Clinton összecsuklik az első fő műsoridős próbája alatt.

Donald Trump az ABC televízió reggeli műsorában úgy vélekedett, hogy Clinton uralta a vitát, "azt tette, amit tennie kellett", és győztesként került ki belőle. Rámutatott ugyanakkor, hogy sem a vitavezetők, sem riválisai nem voltak agresszívek. A republikánus aspiráns szerint Sanders hibát követett el, amikor a vitatott külügyminiszteri magán e-mailek ügyében Clinton segítségére sietett.

A vita CNN általi közvetítésének átlagnézettsége a Nielsen Fast National szerdai közlése szerint 15,3 millió volt, megdöntött minden korábbi demokrata előválasztási összecsapás iránti nézői érdeklődést. A párt esetében az eddig televíziós nézettségi rekordot, 10,7 millióval az ABC tartotta, amely a 2008-as philadelphiai vitát közvetítette. A kábeltelevíziók között a csúcs, 8,3 millióval a CNN-é volt, amely ugyanabban az évben egy hasonló, Los Angeles-i rendezvényt tűzött műsorára.

A demokraták összecsapása iránti érdeklődés azonban alatta maradt annak, amely a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első, augusztusi vitáját - és a profi televíziós showman Trump színrelépését - övezte: a Fox News adását 24 millióan nézték akkor. A szeptemberi második menetre 23,1 millióan kapcsoltak rá a CNN-en.

Címkék: amerika, clinton, hilary

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 09:04, kedd | Külföld

Meghaladta a 20 milliót a fertőzöttek száma a világon

A világon 20 020 679 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 734 803, a gyógyultaké pedig 12 223 978 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

2020. Augusztus 11. 06:00, kedd | Külföld

A lengyel ügyészség vizsgálatot indított a buszbaleset ügyében

Az M5-ös autópályán a hét végén balesetet szenvedett lengyel turistabusz ügyében a magyarországi eljárással párhuzamosan lengyelországi ügyészségi vizsgálat is indult - közölte hétfőn az illetékes lengyel hatóság.

2020. Augusztus 10. 16:08, hétfő | Külföld

Szerbiában várhatóan csak az alsósok indulnak iskolába szeptemberben

Szeptember elsején biztosan elkezdődik a tanév, a tervek szerint azonban - a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - egyelőre csak az általános iskolák alsóbb osztályainak diákjai járnak majd órákra.

2020. Augusztus 10. 11:04, hétfő | Külföld

Átlépte a 19,7 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma, több mint 730 ezren meghaltak

A világon 19 792 519 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.