Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2024. Február 21. 09:13, szerda | Helyi

Amikor a robotika szak hasznosul a mezőgazdaságban

Amikor a robotika szak hasznosul a mezőgazdaságban

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának tudóscsoportja fejlesztette ki azt a kisméretű mezőgazdasági robotot, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával új szintre emeli a mezőgazdasági munkálatokat.

A korszerű technológiának köszönhetően a robot képes felmérni a környezeti viszonyokat, az adatokat felhőalapú rendszerekbe integrálni és így elősegíteni a precíziós növénytermesztést. Az innovatív gép szellemi tulajdonjog védelmet is kapott, ami elismeri fejlesztőinek erőfeszítéseit.

A mosonmagyaróvári kar Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszékének kutatói által létrehozott robot egy távol-keleti prototípus továbbfejlesztéseként jött létre, melyet további szenzorokkal és napjaink követelményeinek megfelelő hardverrel, továbbá fejlett szoftverrel szereltek fel. A robot kiemelkedő tulajdonságai között szerepel a talaj fizikai és kémiai paramétereinek elemzésére képes talajszonda, valamint a növények állapotát monitorozó szenzorok.

Az új eszközt nem csupán adatai gyűjtésére és elemzésére tervezték, hanem a precíziós mezőgazdasági technológiákkal való kompatibilitásra is. Beépített kamerája és a mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozása lehetővé teszi a növényzet diagnosztizálását és a termés mennyiségének becslését. A robot lézeres távolságmérőt is tartalmaz, amelynek köszönhetően képes önálló navigációra és optimális útvonaltervezésre a növényállományban.

A szerkezetet már valós környezetben is tesztelték, üvegházban és szántóföldi körülmények között egyaránt, kiemelve a paradicsomtermesztés területén eltöltött sikeres próbaidőszakot. A rendszer alkalmazása jelenlegi eredményei alapján más növényfajokra is adaptálható lesz a jövőben.

(Fotó: Adorján András)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.

2024. Április 22. 08:15, hétfő | Helyi

Tudatos vezetők a felgyorsult világban

Belső világunkból indul ki az igazi boldogság. Ezt vallja a győri HELLÓ! Szeretlek Tudatos Vezetők Egyesülete.

2024. Április 22. 07:12, hétfő | Helyi

550 millió forintra csaphatnak le a kis sportszervezetek

Azok pályázhatnak, akik az utánpótlást nevelik ki.

2024. Április 21. 09:13, vasárnap | Helyi

500 ezer forintos bruttó fizetés és összetartó csapat ígéretével csábít a győri rendőrség

Állásbörzét tartott a győri rendőrség középiskolás fiatalok számára. Az utánpótlás-tervezési osztály rendőr-alezredesétől azt kérdeztük, hogyan teszik vonzóvá munkájukat a fiatalok számára.