Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Március 09. 07:12, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Amikor levethetjük álarcunkat

Amikor levethetjük álarcunkat

Lelkiállapotunkat jelentősen befolyásolja, hogy támaszkodhatunk-e igaz barátokra, könnyen kötünk-e barátságokat, miközben küzdünk mindennapi problémáinkkal. A barátságban rejlő értékek: a bizalom, a támogatás, a kommunikáció, a hű

Hiszen mindennapjainkban végezzük a munkánkat, „kordában tartjuk" magánéletünket, ami nem kis stresszel jár. Sokszor erőn felül kell teljesítenünk, alkalmazkodnunk kell másokhoz, nem egyszer „színjátékot" játszunk, igyekszünk uralkodni magunkon. Amikor barátunkhoz fordulunk, levethetjük álarcunkat, félretehetjük a nap folyamán ránk rakódott gondokat.

A másik elfogadása

Egy ismeretségből rendszerint csak lassan, fokozatosan alakulhat ki barátság, a másik karakterének elfogadásával, nem pedig folytonos kritikával. Mindez nem kevés időt vesz igénybe, és erőfeszítésekkel is jár. Lássuk csak röviden, melyek is a barátság főbb építőkövei, és hogyan építsük egyiket a másikra.

Az önfeltárás

Belső énünk feltárása rendszerint az első lépés a bizalmas baráti viszony kiépítése terén. Nem könnyű vállalkozás, mert benne rejlik az elutasítás lehetősége. Kezdhetjük azzal, hogy megosztjuk a másikkal néhány nagyon személyes gondolatunkat és érzésünket. Ha az fogékony rá, bizalmas közléssel viszonozza, és folytathatjuk az önfeltárást. Amikor azonban úgy tűnik számunkra, hogy „nem veszi a lapot", ne tekintsük azt elutasításnak. Inkább fogjuk fel úgy, hogy nem érzékeli baráti közeledésünket, de ne éljük meg a kapcsolatépítés kudarcaként.

A törődés

A barát megszerzésének és megtartásának fontos tényezője, hogy törődjünk a másikkal, figyeljünk rá, és igyekezzünk rájönni, miben segíthetünk neki. A barát beszámol, és ezt okkal teszi: számít a reakciónkra. Azt szeretné, ha meghallgatnák, de ez nem azt jelenti, hogy egyetértést is várna, azaz mindenben igazat kellene neki adni. Mindössze azt a vágyát jelzi, hogy figyeljenek rá, és értsék meg a mondandóját, reagáljanak rá.

A teljes odafigyelés

Az igazi odafigyelés a másikra azt jelenti, hogy szinte részt veszünk abban, amit elmond. Ennek fizikai jelei is vannak: egész testünkkel és szellemünkkel, érzéseinkkel felé fordulunk.

A kommunikáció

Amikor beszélünk a barátunkhoz, elképzeléseinket, érzéseinket feltárjuk, azok megosztását, véleménycserét várunk tőle. Fontos viszont, hogy a beszélgető felek egyenlő érdeklődést mutassanak. Ha az egyik túlzottan sokat beszél, vagy a másik nem reagál rá, felmerülhet az érdektelenség, a közöny lehetősége. Ez pedig ellentétes a barátság fogalmával. Ilyen esetben annak a veszélye is fennállhat, hogy a „meghallgató szerepet" játszó személyt tanácsadónak akarják használni, nem pedig baráti konzultációra kérik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha pár percesnél hosszabb „beszédet" tart valaki a másik részvétele nélkül, akkor az „előadássá" válik, és sokszor tanácstalan személyiséget rejt.

Egyenlőség, hűség, tisztelet

A barátok egyenlők, alá-fölérendeltségi viszony esetén nem alakulhat ki barátság. A barátok hűek és megbízhatók. Senki nem tekintheti a másikat a barátjának anélkül, hogy biztos lenne benne: tud titkot tartani, és minden körülmények között hű hozzá. A barátságnak egyúttal kölcsönös értékeken kell nyugodnia. Értékrendszerünk olyan fontos a számunkra, hogy a barátunk személyes értékeinek közel kell állniuk a miénkhez, különben nem érzünk megbecsülést iránta.

www.patikamagzin.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.