Városlista
2020. április 7, kedd - Herman

Hírek

2013. Október 14. 11:09, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Amputálta a saját lábát egy kínai férfi

Amputálta a saját lábát egy kínai férfi

Kórházba szállítottak egy középkorú kínai férfit, aki másfél éve saját kezűleg amputálta az egyik lábát, mert neki és családjának nem volt pénze a kórházi műtétre - jelentette a kínai média a hétvégén.

Cseng Jan-liangot megfigyelésre és további kezelésre vitték be az észak-kínai Hopej tartomány Paoting városának kórházába azt követően, hogy először a helyi újságban, majd a mikroblogok által még szélesebb körben elterjedt, mit tett magával, amikor fájdalmában és tehetetlenségében az öncsonkítás mellett döntött.
Az eset nemcsak megdöbbentette az online közösséget, de a kínai egészségügyi ellátás hiányosságaira is felhívta a figyelmet.
A 47 éves Cseng tavaly április közepén egy éles kés és egy vasfűrész segítségével szabadult meg addigi fájdalmaitól, amelyeket majdnem teljesen elhalt jobb lábának betegsége okozott a számára. Lábaiban az artériás trombózist 2012-ben állapították meg. Járni már akkor alig tudott.
Az orvosok körülbelül három hónapot adtak még neki; fájdalomcsillapító injekciózásra járt.
Mint mondta, egy napon végső elkeseredésében a szájába, a fogai közé egy átkötözött bambuszdarabot helyezett, és elvégezte önkezével az amputálást.
A felesége beszámolt róla, hogy az egyik kórházban 300 ezer jüan (4,8 millió forint) letétet kértek tőlük, s azt is közölték velük, hogy az azt követő költségek egymillióra is rúghatnak. Cseng földművesként dolgozott, és időnként a környékbeli téglaégetőben kapott munkát. Fizetése sosem volt több ezer jüannál (36 ezer forint).


Az eset nyilvánosságra kerülése után az emberek adományokat kezdtek küldeni. A helyi vöröskereszt és a kormányzat is a segítségére sietett és néhány napon belül 50 ezer jüant kapott. Egy sanghaji orvos felajánlotta, hogy ő és csapata díjmentesen ellátja.
Kiderült, a férfi másik lába is szörnyű állapotban van, bal lábfeje teljesen elüszkösödött. A paotingi kórház bejelentette, térítésmentesen vállalja jövőbeni kezelést.
A kínai vidéki lakosságnak körülbelül a 96 százaléka rendelkezik úgynevezett szövetkezeti egészségbiztosítással, amely viszont csak az elterjedt betegségek költségeit fedezi. További húsz betegség esetében a biztosítás a költségek 70 százalékát téríti meg, de Csengé ebbe a körbe sem tartozik.

Címkék: kína, színes

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 07. 07:10, kedd | Bulvár

Karanténkommentátorokat keres az M2 Petőfi TV és az M4 Sport

Karanténkommentátor kerestetik címmel adott ki közös felhívást hétköznapi helyzetek kommentálására az M2 Petőfi TV és az M4 Sport:

2020. Április 06. 14:02, hétfő | Bulvár

A Mulant júliusban, a Fekete özvegyet novemberben küldené a mozikba a Disney

A Walt Disney stúdió a hétvégén bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatti átütemezett filmbemutatói közül a Mulant júliusban, a Fekete özvegy című képregényfilmet pedig novemberben kezdi forgalmazni a mozikban.

2020. Április 04. 16:11, szombat | Bulvár

Több mint 12 ezer ember akar űrhajós lenni

Több mint 12 ezer nő és férfi jelentkezett asztronautának az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által kiírt pályázatra.

2020. Április 04. 09:07, szombat | Bulvár

Nicole Kidman az Amazon egy új sorozatában játszik

A Hatalmas kis hazugságok című sorozat sztárja, Nicole Kidman leszerződött az Amazon egy új sorozatához, amely egy áprilisban megjelenő regényből készül.