Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Január 30. 08:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Árak és előírások: megyénkben is tönkremehetnek az állattenyésztők?

Árak és előírások: megyénkben is tönkremehetnek az állattenyésztők?

A hazai sertéstelepek és baromfitenyészetek fele is bezárhat az év végéig a takarmányárak emelkedése miatt. Győr-Moson-Sopronban 5 év alatt 30 %-kal csökkent az állattartók száma. Amíg tavaly októberben 40-45 ezer forint volt az ára eg

A sertéstartókat nyomasztja, hogy az év végéig szigorú környezetvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük, a fejlesztésekre pedig már nincs pénzük. A baromfihús jövőbeni, 20-25 százalékos termelői ár növekedése a fogyasztói árakat 30-40 forinttal emelheti, ami komoly bevételkiesést jelenthet majd a termelőknek.

"Ez itt a kezemben egy 4 napos malac, ami eddig nekünk 8 ezer forintban van. Ezt még hat hónapig etetnünk kell a drága takarmánnyal, hogy értékesíteni tudjuk". Németh Levente és édesapja 60 kocát és annak szaporulatait látja el, a telep fenntartása évente 10-15 millió forintba kerül. A rábaközi állattenyésztő azt mondja, még úgy is drága a takarmány, hogy egy részét maga termeli.

Németh Levente állattenyésztő, Szany: "Most durván saját megtermelt gabonából, vásárolt szójából 8 ezer forint egy mázsa tápnak az előállítása, ami körülbelül két évvel ezelőtt olyan 4-5 ezer forint volt csupán."

A telepen nemrég fejlesztettek, sok gazdatársukkal ellentétben már elvégezték a szükséges trágyakezelő beruházásokat is, mégsem biztos, hogy a szigorú környezetvédelmi előírások közepette túlélik az idei évet.

Németh Márton gazdálkodó, Szany: "8 éve építettük ezt a telepet, gyakorlatilag a karbantartásra minimálisat kell fordítani. De 1-2 év után az etetők cseréje előjön, és azt már nem tudjuk kigazdálkodni a sertéstenyésztésből. Nekünk is meg kell gondolnunk, hogy lecseréljük a berendezéseket, vagy abbahagyjuk."

Az állattartók szerint a sertéstelepek vagy megszegik az előírásokat, vagy bezárnak. Az ágazati érdekképviselet vezetője szerint enyhítéseket kell elérniük, mert a gyenge felvásárlási árak és a magas takarmányár mellett nem tudnak megfelelni az uniós elvárásoknak.

Fekete Balázs elnök, Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége: "Nem tanácsolnám senkinek, hogy a jelenlegi rendeletekkel szembe menjen, és akkor is termeljen, ha a rendeleti előírásoknak nem felel meg. Nem ez a megoldás, jogállamban élünk. Azt szeretnénk az állattenyésztő szövetségben elérni, hogy a lehető legmaximálisabb mértékig enyhítsünk a 2003-2004-ben meghozott igen szigorú előírásokon."

A magas takarmányárak miatt jelentősen drágulhat a baromfihús is.

"Ez legalább egy 30-40 forintos áremelkedést fog jelenteni". A tenyésztők szerint a legnagyobb problémát a kiszámíthatatlanság jelenti, mivel a termelési kapacitáson a kiadásuk növekedésétől függetlenül még tudnának emelni, de félnek attól, hogy a drága csirkehús után csökken a kereslet.

Horváth Zsolt termelő: "Jelenleg 3000 csirkét tartok, de tudnám a dupláját is tartani, a baj az, hogy bizonytalan a piac, és nem lehet kiszámítani, hogy el tudjuk-e adni, vagy külföldről nem hoznak-e be nagyobb mennyiséget. Ezért nem merünk belevágni abba, hogy több csirkét tartsunk."

Szakemberek szerint a baromfihús termelői árának emelkedése a 20-25 százalékot is elérheti, ami hasonló mértékű drágulást hozhat a fogyasztói árakban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.