Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Augusztus 09. 13:38, kedd | Helyi
Forrás: MTI-V

Arcus Temporum - Zenei fesztivál Szent Márton jegyében

Arcus Temporum - Zenei fesztivál Szent Márton jegyében

Szent Márton emlékét is fel kívánja idézni az Arcus Temporum XII - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál augusztus 26. és 28. között Pannonhalmán.

Dejcsics Konrád, a fesztivál kulturális igazgatója az M1 aktuális csatorna keddi adásában elmondta, Szent Márton 1700 éve születetett, ezért az Arcus Temporum is szeretne megemlékezni a pannóniai szentről.
A fesztivál alapgondolata a klasszikusokat összekötni a kortársakkal, az idei Szent Márton-évben pedig nemcsak a zene, hanem az emberi találkozások szintjén is keresik a kapcsolatot - jegyezte meg.
Dejcsics Konrád kiemelte: Haydn A teremtés című oratóriuma a Szent Márton-bazilikában lesz hallható, első alkalommal a templom történetében, a záróprogram pedig Ligeti György Lux Aeterna című műve lesz.
Keller András, a fesztivál egyik művészeti vezetője hozzátette, hogy A teremtés mellett Joseph Haydn egyik másik főműve is felcsendül: A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium, a Boldogasszony-kápolnában. Az első este műsorában szerepel egy különleges koncert is, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla improvizációs estje.
Morton Feldman Rothko Chapel című darabját a Szent Efrém Énekegyüttes, Osztrosits Éva, Mali Emese és Holló Aurél mutatja be 27-én Rácz Zoltán vezényletével; ezen a napon Steve Reich Proverb című darabja is hallható lesz, és Kurtág-stafétát is tartanak - adott ízelítőt a műsorból Keller András.
Dejcsics Konrád hozzáfűzte: a fesztivál idején vezetéseket is tartanak az épületegyüttesben.

A részletes program IDE KATTINVA olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.