Városlista
2020. január 29, szerda - Adél

Hírek

2010. Január 22. 07:44, péntek | Helyi
Forrás: Arrabona Városvédő Egyesület

Arrabona Városvédő Egyesület - Tervezett egyesületi tevékenység 2010 év

Arrabona Városvédő Egyesület - Tervezett egyesületi tevékenység 2010 év

1./ A 2009. évből áthúzódó vállalásokból, kötelezettségekből való feladatok teljesítése, ezen belül vannak személyhez kötött vállalások is.

1.1/ A Nemzeti Kegyeleti Emlékpark további épített elemeinek megvalósítása, ezen belül a kettős kereszt körüli ülőpadok elhelyezése, mivel az elemek előkészítése már megtörtént. Ezen felül szorgalmazzuk az egykori és mai alkotók neveit megörökítő emléktáblák elhelyezését, a Magyar letfa című alkotás elkészítését az Országzászló hátfalán, a magyarázó emléktábla elhelyezését, a park új tervezett burkolt ösvényeinek létrehozását, öröklángok kiépítését.

1.2/ Felajánlás fenntartása a kismegyeri csata emlékmű megsérült obeliszk, kijavítására, ez csak akkor lesz lehetséges, ha már a szobor elhelyezésre került.

1.3/ A győri vár és város történelmi makettjének bemutatása a Bisinger sétányon történő elhelyezéssel. A tanulmány népszerűsítése, pályázati források felkutatása, fel kell hívni a győriek figyelmét, hogy ilyen jellegű bemutató nincs még a világban sem.

1./4 Az eddigieknél nagyobb erővel szorgalmazzuk a Széchenyi téri Mária oszlop hiányzó, száz éve eltávolított szobrainak visszahelyezését, a meglévő szentek attributumainak visszahelyezését, az egykori barokk kovácsoltvas korlát újra elhelyezését, a hiányzó dísz-mécsestartók visszaállítását.

1./5Amennyiben erőnkből telik elvégezzük. illetve a művészeti szakközép iskola növendékeivel magvalósítjuk a Horgas utcai óvoda kerítésének díszítő festését, a magyar népmesék világából vett képekkel.

1./6 jabb kulturális, idegenforgalmi rendezvényt szervezünk a Teleki utcai bástyán a már kialakult hagyománynak megfelelően.

1./7Az egyesület elnöke részt vesz a Radó szigeti hősi emlékmű helyreállítási munkáiban, melyben egyesületünk tagjai minden segítséget megadnak.

1./8 Szoros együttműködés Nyugat-Dunántúl városvédő szervezeteivel is, ezen belül publikációk megjelentetése az rtékőrző című lapban.

2./ Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében az önkormányzati döntéseket előkészítő bizottságok munkájában aktív részvétel.

3./ A városfejlesztési irányok megjelölése, városvezetői döntések támogatása során aktív civil vélemény-nyilvánítás elősegítése, illetve az ilyen irányultságú polgári kezdeményezések támogatása.

4./ Városvédő lakossági fórumok szervezése és az azon elhangzott vélemények közzététele, több különböző, elsősorban urbanisztikai, de a győrieket fokozottan érdeklő és érintő témákban.

5./ Konkrét, a 2009. évi tevékenységekhez nem kapcsolható új elképzelések.

5./1 Győr város 1598. évi töröktől való visszafoglalásának megünneplése 2010. március 28-án. A Városház dísztermébe felújítva visszahelyezzük a Győr visszafoglalása című festményt, és ehhez kapcsolódva történelmi játékot szervezünk. Kezdeményezzük, hogy az önkormányzat a meg nem ünnepelt, de városunkhoz köthető jelentős ünnepi alkalmak méltó megünneplésének lehetőségét keresse meg.

5./2 Létrehozzuk a Dunakapu tér hagyományőrző helyreállítási anyagát mint vándorkiállítást.

5./3 Közreműködünk, hogy a dokumentumok alapján megszülethessen a Széchenyi téri volt Kuhen kút életnagyságú makettje, melyet eredeti helyén szeretnénk bemutatni.

5./4 Bemutatjuk a II. János Pál pápa térre tervezett egész alakos pápa szobor makettjét, szélesebb körben tesszük ismertté a tér kialakításának terveit.

5./5 Az1944. november 17-én a révfalui Torkos kastélyt elpusztító terror bombázás áldozatainak emlék-keresztet állítunk a helyszínen, ezzel párhuzamosan megemlékezést szervezünk.

5./6 A Városház dísztermében megszervezzük a Haynau kép elárverezését, melynek költéségéből az összes hiányzó dísztermi kép visszahozható, restaurálható lesz. Ezzel párhuzamosan megszervezzük az itt, a városunkért sokat tett történelmi személyiségek képeinek jelenlétében tartott rendhagyó történelem órák tartását is.

5./7 Kezdeményezzük, hogy a Gutemberg téri Frigyláda szobor hiányzó dísz-mécsestartóit eredet alakjukban pótolni lehessen, így az alkotás eredeti egysége helyreálljon.

Széchenyi István
elnök


Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 29. 16:58, szerda | Helyi

Táskát loptak a győri Bazilikából

A rendelkezésre álló adatok szerint - 2019. szeptember 26-án 9 óra 20 perc körül - a győri Nagyboldogasszony-székesegyházból, egy széken hagyott táskát lopott el két ismeretlen férfi, a benne található készpénzzel.

2020. Január 28. 15:10, kedd | Helyi

Kis híján majdnem belehalt egy győri család, mert rosszul kötötték be náluk a kazánt

Egy győri családi ház vegyes tüzelésű kazánja, a gyanú szerint, kivitelezési hiba miatt túlmelegedett, a fűtéscsövek rezegni kezdtek, és majdnem felrobbant.

2020. Január 27. 14:28, hétfő | Helyi

Egy igazi zseni született - Mozartra emlékezünk!

Egy igazi osztrák zsenire emlékezik a mai napon a zeneirodalom. 264 évvel ezelőtt - ezen a hideg januári napon - született a meseszép Salzburgban Wolfgang Amadeus Mozart.

2020. Január 27. 13:07, hétfő | Helyi

Dézsi Csaba András az új polgármester - Történelmi győzelmet aratott az időközi polgármester választás Győrben

Nagy fölénnyel győzött Dézsi Csaba András, győri fideszes polgármesterjelölt. Kemény, problémamegoldó kampányon van túl Dézsi Csaba András, a győri vasárnapi időközi polgármester-választás nyertese.