Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Június 04. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Árulkodó jelek a párnán

Árulkodó jelek a párnán

A párna, a padló, a mosdó tele van hajjal: sok nő tanácstalanul áll a probléma előtt. Nem használ egyetlen sampon sem, s már a fodrász sem tud mit tanácsolni. Mikor a nők haja egyre ritkább, nem csak hajszálaikat, de önbizalmukat is elvesz

A hajhullásnak sok oka lehet. Ahhoz, hogy a problémát gyökeresen megoldjuk, fontos, hogy az egyéni kiváltó okot azonosítsuk. A kellemetlenség hátterében többnyire a hormonrendszer működése áll.
A hajhullás különböző formában jelentkezik, attól függően, hogy mi okozza: esetenként főként csak a homlokon és a fejtetőn fordul elő, máskor egyenletesen az egész fejen vagy pedig foltokban hullik a haj.



A hajszál története


A hajszál mintegy hat évig él és ezalatt különböző szakaszokon megy keresztül. A leghosszabb a növekedési szakasz, amely kettőtől hat évig terjed. Egy rövid átmeneti időszak után a haj egy körülbelül három hónapig terjedő nyugalmi szakaszba kerül. Ekkor már nem növekszik tovább és egy idő után kilökődik. Ugyanabból a hajgyökérből, amelyből kiesett, egy új hajszál kezd el növekedni, és ezzel új növekedési ciklus veszi kezdetét.



Ha egészséges a haj, a hajzat mintegy 85 százaléka növekedési fázisban van. Hajhullásról akkor beszélünk, ha a növekedési fázis aránya nem éri el a 80 százalékot. A növekedési idő ilyenkor ráadásul jóval rövidebb, mint az egészséges hajnál, a haj ritkássá válik. Ha naponta több mint 80 hajszálat veszítünk el, a rendellenesség mindenképpen kezelésre szorul.



A hajhullás okai



1. A hajhullás leggyakoribb fajtáját, amely a nők mintegy egyharmadánál fordul elő, a tesztoszteron nevű férfihormon egyik származéka okozza. Korlátozott mértékben ez a női szervezetben is termelődik. A hormonális eredetű hajhullás örökletes hajlam kérdése, főként a homlokon, valamint a fejtetőn fordul elő.
2. Sok nőnél elsősorban a fejtetőn vékonyodnak el a hajszálak és ritkul a hajzat. Az ilyen típusú öröklött hajlam esetén a hajhagymák igen érzékenyen reagálnak a testazonos férfihormonra. A hagyma hajtermelő tevékenysége fokozatosan leáll, minek következtében a nők egyre több hajszálat veszítenek anélkül, hogy újak termelődnének helyettük, és végül a hajzat egészen ritkává válik.
3. Ha a hajhullás a fejbőr egészére kiterjed, a szakemberek diffúz hullásról beszélnek. Ez a típusú rendellenesség azonban általában csak átmeneti. Hátterében az áll, hogy bár a hajgyökér, illetve a hagyma egészséges, nem kap elegendő táplálékot, például aminosavakat és vitaminokat a véráramon keresztül. A hagyma hajtermelése ezért hosszabb-rövidebb időre leáll. A haj élettartama megrövidül, idő előtt kihullik. A diffúz hajhullás legtöbbször különböző betegségekre (pl. fertőző betegségek, anyagcserezavar), gyógyszerek mellékhatására, helytelen táplálkozásra, lelki megterhelésre, stresszre vagy hormonális változásokra (szülés, fogamzásgátló tabletta szüneteltetése) vezethető vissza.
4. A körkörös alakzatú hajhullás e rendellenesség különleges fajtája, és főként fiatalkorban fordul elő. A kutatók feltételezik, hogy ennek hátterében az immunrendszer valamilyen zavara áll.



www.patikamagazin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.