Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Június 08. 21:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Áder: a jövőben az eddig mért rekordoknál is nagyobb vízállásokra kell felkészülni

Árvíz - Áder: a jövőben az eddig mért rekordoknál is nagyobb vízállásokra kell felkészülni

Áder János köztársasági elnök feleségével, Herczegh Anitával együtt a Magyar Honvédség egyik Mi-17-es helikopterén a levegőből szemlélte meg szombat délután az árvíz által leginkább fenyegetett térségeket és településeket. A köztársasági elnök a helyzet egyik tanulságának nevezte, hogy a jövőben rekordmagasságú, szélsőségesen gyors folyású árvizekre lehet majd számítani.

Az államfőt szállító helikopter a budaörsi repülőtérről indult el a szemlére, és mintegy húsz percnyi repülés után Komárom magasságában érte el a Dunát. A gép ezután Mecsér, Nagybajcs, majd Győrújfalu felé vette az irányt. Több helyen is jól látható volt, hogy a folyó kilépett medréből, elárasztva a környező mezőket.
Áder Jánost az útra elkísérte Baross Károly, az Országos Vízügyi Főigazgatóság országos műszaki irányító törzsének helyettes vezetője, és út közben tájékoztatta az áradás okozta problémákról.
A helikopter a visszaúton előbb Esztergomot érintette, majd a vízzel körülvett Kisoroszit, ahol a Mi-17-es le is száll.
A gépet többen is fogadták a falu lakosai közül. A katasztrófa sújtotta településen a hangulat a kívülről érkezettek számára nyugodtnak tetszett, ezt Molnár Csaba (független) polgármester is megerősítette.
A polgármester a köztársasági elnöknek beszámolt arról, hogy Kisoroszinak korábban is többször szembe kellett néznie az árral, ezért már felkészültek. 2006-ban védőmű épült, amelyet azóta is karban tartanak, és most meg is erősítették. A töltést, amelyre később Áder Jánost is kikísérte, szombat délig 920 húsz centis vízmagasságig építették fel. A tetőzéskor legfeljebb 895 centiméterre számítanak - mondta el.
Áder János újságíróknak nyilatkozva a helyzet egyik tanulságának nevezte, hogy a jövőben rekordmagasságú, szélsőségesen gyors folyású vizekre lehet majd számítani. Éppen ezért a korábban mért legnagyobb szinteknél is magasabb vízállások ellen kell majd védekezni az országos számos pontján - tette hozzá.
Hangsúlyozta, hogy a mostani védekezés is extra nehézségeket okozott, és az áradat levonultát követően tartósan meg kell erősíteni a védvonalnak azokat a részeit, amelyek most gyengének bizonyultak.
Emlékeztetett: Győrújfalunál is az okozza a problémát, hogy egy visszabontott töltést kellett gyorsan újraépíteni. Ha egy év múlva jött volna ez az ár, akkor ott az új védőművek megfelelően tudták volna biztosítani a védelmet - tette hozzá. Ezért ezeket a munkákat el kell végezni, és ahol lehet uniós forrásokat kell hozzájuk igénybe venni - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Címkék: árvíz, Áder János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.