Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Június 08. 12:13, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Orbán: a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe

Árvíz - Orbán: a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe

A miniszterelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben részt vevőknek, "most jön a neheze". Orbán Viktor szombat reggeli győri sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe.

"Ekkora vízzel még nem volt dolgunk, biztosra kell menni", ezért a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a környékbeli települések lakosságát, ahogy ez Győrújfaluban történt pénteken - jelentette ki.
Továbbra is az a parancs van érvényben, hogy "gátat nem adunk fel (...) megvédjük a legnehezebb szakaszokat is" - mondta a kormányfő, hozzátéve: Győrújfalu kiürítése bizonyíték arra, hogy mindenkit kihoznak a veszélybe jutott településekről.
Megerősítette, hogy a kitelepítéseket, ha lehet, továbbra is nappal hajtják végre. Azt kérte, ha bárhol kitelepítést rendelnek el, fegyelmezetten vegyék tudomásul, hajtsák végre az emberek.
A miniszterelnök közölte: egyetlen másik magyarországi folyón sincs áradás, így minden erőt a Duna mellé összpontosíthatnak. A következő 2-3 napban nem várható a dunai árhullámot befolyásoló csapadék, így a védekezés kedvező körülmények között folytatódhat.
Nagybajcsnál 907 centiméteren tetőzött a Duna, ez 35 centiméterrel magasabb az eddigi rekordnál. Komáromnál éjszaka 840 centiméteren lehet tetőzés, míg Budapesten hétfő hajnalban várják a legmagasabb vízszintet. A fővárosban legalább 885 centiméteres vízállás várható, de 10-20 centiméteres eltérés elképzelhető - ismertette a miniszterelnök. Megjegyezte: mivel az árhullám átlépte az államhatárt, "már miénk a víz, következésképpen most már a saját méréseinkből dolgozunk".
Orbán Viktor elmondta: eddig egy kisebb értékű lopás történt az árvízi védekezés során, az elkövetőt elkapták, valamint lefogtak két, "nagy valószínűséggel elmebeteg" rémhírterjesztőt is. A gátakon ezt leszámítva semmilyen rendbontás nem volt.
Tizenötezren vesznek részt az árvízi védekezésben, Győrújfalu határában 543-an dolgoztak éjszaka is, míg Pilismarót környékén rohammunkában kellett egy hiányzó gátszakaszt megépíteni, illetve egy alacsony védművet megerősíteni, ez hajnalra sikerült. A munkában helyiek, az Alföldről átvezényeltek és háromszázötven roma önkéntes is részt vett éjszaka - tette hozzá a kormányfő.
Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: 4670 katona vesz részt az árvízi védekezésben.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott