Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2010. Június 12. 14:37, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Árvízkárosult gyerekeket várnak Zánkára

Árvízkárosult gyerekeket várnak Zánkára

Az árvízzel sújtott területeken élő családok gyermekeinek kínál üdülési lehetőséget a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) - jelentette be közös, június 11-ei sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós sz

Hoffmann Rózsa és Soltész Miklós az árvízzel sújtott területeken élő családok gyermekeinek zánkai üdültetéséről, az ezen a területen élő diákok tanévzárásáról, a mentésben és a kárelhárításban résztvevő karitatív szervezeteknek nyújtott rendkívüli támogatásról és az építész társadalom szolidaritási felhívásáról beszéltek első közös sajtótájékoztatójukon.

Elmondták: a NEFMI az árvízi katasztrófahelyzettel érintett településekről az otthonukból kitelepített, illetve azon gyermekek részére, akiknek szülei a helyreállítási munkák alatt biztonságos helyen szeretnék tudni gyermeküket, a Szociális, Család- és Ifjúságügyi Államtitkárság felügyelete alá tartozó Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban táborozási lehetőséget biztosít. A táborban június 16-áig 1200 gyermeket tudnak fogadni, ezt követően a korábbi foglalásoktól függően száz-kétszáz főt.

A gyermekeket a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Táborban több ágyas szobákban helyezik el, szükség esetén pedig ruhát is kapnak a napi háromszori étkezés mellett. A táborozók felügyeletére a gyermekekkel érkező kijelölt kísérő pedagógusokon és szülőkön kívül a Zánkai Centrum teljes személyzete rendelkezésre áll.
Az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának adatai szerint az első turnusban 190 gyerek - 65-en Alsózsolcáról, 65-en Boldváról, 50-en Szendrőről, 10-en Aszalóról - azonnal indulna a táborba. A többi településen még folyik a szervezés az iskolák segítségével.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a Dél-Alföldön, Baján egy uszodát kellett bezárni a Duna magas vízállása miatt, így egy középszintű testnevelés érettségi vizsga helyszínének módosítására volt szükség. A Dél-Dunántúli Régióban, Szederkényben 210 gyermek nem tudott óvodába, iskolába menni, ezért a tanévet június 7-én lezárták. Az Észak-Alföldi Régióban a közlekedésben előforduló késések miatt az érettségi vizsgák egy része is később kezdődött, vizsgahalasztásra az árvíz miatt azonban nem került sor. Észak-Magyarországon a tanévet június 6-7-8-án 12 településen - Kazincbarcikán, Lakon, Edelényben, Szendrőn, Szendrőládon, Perkupán, Ónodon, Felsőzsolcán, Alsózsolcán, Sajóládon, Ongán és Bőcs - lezárták. Miskolcon a katonák és egyéb segítők elszállásolása miatt egy iskola zárt be. Nem végleges adatok szerint: a szóbeli emeltszintű érettségin az árvíz miatt 80 tanuló nem tudott megjelenni. Számukra új vizsgaidőpontot biztosítottak. A Közép-Magyarországi Régióban a szigetmonostori Zöld Sziget Általános Iskolában június 8-án bezárták a tanévet, Letkésen és Ipolytölgyesen pedig 12 fő tanuló nem tudott iskolába menni.

(www.edupress.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 18:06, kedd | Belföld

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen

2020. Június 02. 17:04, kedd | Belföld

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

2020. Június 02. 14:08, kedd | Belföld

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama

2020. Június 02. 13:07, kedd | Belföld

Őrizetbe vettek egy 15 éves autóvezetőt Zalában

Őrizetbe vettek Zalában egy – nem először – autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú járművel közlekedett – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.