Városlista
2022. augusztus 18, csütörtök - Ilona

Hírek

2010. Június 12. 14:37, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Árvízkárosult gyerekeket várnak Zánkára

Árvízkárosult gyerekeket várnak Zánkára

Az árvízzel sújtott területeken élő családok gyermekeinek kínál üdülési lehetőséget a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) - jelentette be közös, június 11-ei sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós sz

Hoffmann Rózsa és Soltész Miklós az árvízzel sújtott területeken élő családok gyermekeinek zánkai üdültetéséről, az ezen a területen élő diákok tanévzárásáról, a mentésben és a kárelhárításban résztvevő karitatív szervezeteknek nyújtott rendkívüli támogatásról és az építész társadalom szolidaritási felhívásáról beszéltek első közös sajtótájékoztatójukon.

Elmondták: a NEFMI az árvízi katasztrófahelyzettel érintett településekről az otthonukból kitelepített, illetve azon gyermekek részére, akiknek szülei a helyreállítási munkák alatt biztonságos helyen szeretnék tudni gyermeküket, a Szociális, Család- és Ifjúságügyi Államtitkárság felügyelete alá tartozó Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban táborozási lehetőséget biztosít. A táborban június 16-áig 1200 gyermeket tudnak fogadni, ezt követően a korábbi foglalásoktól függően száz-kétszáz főt.

A gyermekeket a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Táborban több ágyas szobákban helyezik el, szükség esetén pedig ruhát is kapnak a napi háromszori étkezés mellett. A táborozók felügyeletére a gyermekekkel érkező kijelölt kísérő pedagógusokon és szülőkön kívül a Zánkai Centrum teljes személyzete rendelkezésre áll.
Az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának adatai szerint az első turnusban 190 gyerek - 65-en Alsózsolcáról, 65-en Boldváról, 50-en Szendrőről, 10-en Aszalóról - azonnal indulna a táborba. A többi településen még folyik a szervezés az iskolák segítségével.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a Dél-Alföldön, Baján egy uszodát kellett bezárni a Duna magas vízállása miatt, így egy középszintű testnevelés érettségi vizsga helyszínének módosítására volt szükség. A Dél-Dunántúli Régióban, Szederkényben 210 gyermek nem tudott óvodába, iskolába menni, ezért a tanévet június 7-én lezárták. Az Észak-Alföldi Régióban a közlekedésben előforduló késések miatt az érettségi vizsgák egy része is később kezdődött, vizsgahalasztásra az árvíz miatt azonban nem került sor. Észak-Magyarországon a tanévet június 6-7-8-án 12 településen - Kazincbarcikán, Lakon, Edelényben, Szendrőn, Szendrőládon, Perkupán, Ónodon, Felsőzsolcán, Alsózsolcán, Sajóládon, Ongán és Bőcs - lezárták. Miskolcon a katonák és egyéb segítők elszállásolása miatt egy iskola zárt be. Nem végleges adatok szerint: a szóbeli emeltszintű érettségin az árvíz miatt 80 tanuló nem tudott megjelenni. Számukra új vizsgaidőpontot biztosítottak. A Közép-Magyarországi Régióban a szigetmonostori Zöld Sziget Általános Iskolában június 8-án bezárták a tanévet, Letkésen és Ipolytölgyesen pedig 12 fő tanuló nem tudott iskolába menni.

(www.edupress.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 18. 12:04, csütörtök | Belföld

Letartóztattak egy kiskorúakat dolgoztató építési vállalkozót

Letartóztatott a bíróság egy építési vállalkozót, aki a gyanú szerint alacsony munkabérért dolgoztatott kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorúakat - közölte a Budapest Környéki Törvényszék szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 18. 10:01, csütörtök | Belföld

Budapesten fogtak el egy FBI által keresett férfit

Budapesten fogtak el egy 36 éves magyar-román kettős állampolgárságú férfit, akit azért keresett az FBI, mert a gyanú szerint 2007-ben társaival vírus befecskendezésével zsarolt egy párt az Egyesült Államokban

2022. Augusztus 18. 08:03, csütörtök | Belföld

Elege lett és tört-zúzott, aztán magára hívta a rendőrséget

Őrizetbe vettek egy 45 éves lakiteleki férfit a tiszakécskei rendőrök, aki miután rombolt, értesítette a rendőrséget. A férfinek rongálásért, garázdaságért és zaklatásért is felelnie kell.

2022. Augusztus 18. 07:00, csütörtök | Belföld

A búza jelentős része étkezési minőségű Zalában

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű