Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 21. 15:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Átadták a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

Átadták a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

Hristo Simeonov alkotása lett a legjobb kisjátékfilm, a dokumentumfilmek közül Okran Bayram, animációs-kísérleti kategóriában Bea R. Blankenhorst filmjét díjazták a szombat este lezárult 24. Faludi Nemzetközi Filmszemlén

- közölték a szervezők az MTI-vel.A november 17. és 20. között online megtartott fesztiválra a világ 48 országából, összesen 357 rövidfilm és több mint 110 fotó érkezett. A zsűri több mint 70 órányi anyagból választotta ki a nyerteseket.

A kisjátékfilm kategória győztese a bolgár Hristo Simeonov Nina című filmje. A műben Nina, a 13 éves roma lány követi álmát, hogy Spanyolországba költözzön, és jobb életet éljen. Ehhez azonban ügyes zsebtolvajnak kell lennie.

Dokumentumfilm kategóriában a német-lett koprodukcióban forgatott I am Wounded című pályaművet ítélte a legjobbnak a zsűri. A film rendezője Okran Bayram egy testvérpár életét mutatja be, akiknek gondoskodniuk kell terrortámadásban megsérült apjukról, valamint anyjukról és húgukról.

Az animációs-kísérleti kategóriában Bea R. Blankenhorst After the eclipse című műve kapta az első díjat.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Nagy Hedvig Hold című alkotása nyerte, a fotósorozat kategória legjobbja Szigeti Vajk Periférián című alkotása lett.

A filmes zsűri tagja Csuja László, Dombrovszky Linda és
Madarász Isti filmrendező, Lázár Kovács Ákos médiakutató és
Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező volt.

A fotókról Ádám Gyula, Haris László, Pályi Zsófia és Szalontai Ábel fotográfus döntött.

A szemle filmjei és fotói november 25-ig megtekinthetők a faludifilmfestival.hu honlapon.

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány huszonnégy éve létrehozott rendezvénye, amelyhez tizenkettedik éve fotópályázat is társul. A tematikus rendezvény idei vezérmotívuma a "többre születtél" volt.

Címkék: díj, film, filmszemle

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.