Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Március 03. 20:28, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI, Fotó: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara honlapja

Átadták a német-magyar kamara 2016. évi szakképzési díjait

Átadták a német-magyar kamara 2016. évi szakképzési díjait

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2016. évi szakképzési díjait csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a díj fővédnöke az átadáson hangsúlyozta, olyan szakképzési rendszert kell kialakítani Magyarországon, amely a gazdaság igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatást valósít meg.

A tárcavezető beszédében úgy fogalmazott, 2015 a szakképzés éve volt Magyarországon, a szakképző intézmények tárca általi átvétele mérföldkőnek számított a rendszer átalakításában.
Varga Mihály szerint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a magyarországi német nagyvállalatok szerepvállalása a szakképzésben egyértelmű üzenetet hordoz, azt mutatja, hogy érdekeltek az együttműködésben, részesei kívánnak lenni a magyar szakképzés fejlesztésének.

A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy a kormány erősíti a gazdaság és az oktatás együttműködését, a szakképzési rendszer átalakítása során a duális képzést erősítik. Jelenleg Magyarországon több mint 200 ezer diák tanul a nappali rendszerű szakiskolai oktatásban, a felnőttoktatás keretében pedig mintegy 15 ezren kapcsolódtak be a szakképzésbe 2015 szeptemberétől, 2016-ban további, több mint 5000 hallgató kezdte meg tanulmányait a felnőttoktatás keresztféléves képzésein.

A szakképző iskolák átvételével a szakképzési intézményfejlesztés nem áll meg - jelentette ki a miniszter -, szeptembertől a szakképzési centrumok képzési és szolgáltató központokká válnak, ahol új lehetőségek nyílnak a szakmai tudás elsajátítása mellett az idegen nyelvi és az informatikai tudás bővítésére is.

Dale A. Martin, a DUIHK elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a magas szintű szakképzés, a jól képzett munkaerő elengedhetetlen a versenyképességhez.

Az idén harmadik alkalommal átadott díjjal a német-magyar kamara azoknak a tevékenységét ismeri el, akik Magyarországon a korszerű szakképzésért küzdenek - fogalmazott a DUIHK elnöke.

Jakabucz Ildikó, a DUIHK szakképzésért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy a nemzetközi vállalatok a befektetési helyszín mérlegelésekor elsők között vizsgálják a szakemberek tudását. Hozzátette, hogy a német anyavállalatoknál felhalmozódott duális szakképzés tapasztalatait a magyarországi érdekeltségek, kamarák közreműködésével hasznosítani kívánják.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte: a német kamarával szövetségben vannak a szakképzés területén, arra biztatta az alapítót, hogy szélesítsék ki a díjat a felsőoktatásra is.
Az MKIK elnöke emlékeztetett, hogy 2018-ban a kormánnyal közösen Magyarországon rendezi meg a kamara a térségben a rendszerváltó országok között elsőként az európai szakemberek versenyét.

Innováció kategóriában szakképzési díjban részesült a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. a játékokkal és élményekkel a műszaki-természettudományos pályaorientációért pályázata.
Kooperáció kategóriában szakképzési díjat nyert a győri Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter a kézben tartjuk a jövőt pályázatával.
Motiváció kategóriában szakképzési díjat kapott a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. a pályaorientációs nyílt nap a gépipari szakmák és a duális képzés népszerűsítéséért.
Különdíjat kapott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önismereti tréning, mint a szakképzésbe irányítás kiemelt eszköze pályázata.
A díjjal a DUIHK ösztönözni kívánja a vállalkozásokat, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a magyarországi gyakorlatorientált duális szakképzési rendszerben.
A mostani pályázaton harmincan indultak a díjért, közülük tizenöt pályaművet jelöltek díjra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.

2024. Április 17. 08:14, szerda | Helyi

Megnyerte az Andersen Ligát az Uni-Győr ETO HC

Története során először nyerte meg az Andersen Ligát az Uni Győri ETO HC jégkorong csapata.

2024. Április 17. 07:16, szerda | Helyi

Akár 50 ezer forintot is nyerhetnek az ügyesen rajzoló gyerekek

A természethűség nem elvárás, légy kreatív! – pályázatot hirdet a Szépművészeti Múzeum.

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.