Városlista
2020. április 1, szerda - Hugó

Hírek

2020. Február 10. 07:36, hétfő | Bulvár

Átadták a Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Verseny díjait

Átadták a Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Verseny díjait

Pénteken este adták át a Pesti Vigadóban a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait.

"Annál nagyobb dolog nincs, mint közvetíteni egy történetet és mindezt a legmegfelelőbb arcok által" - hangsúlyozta Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke.

Kiemelte, hogy ezekben az elismerésekben a névadók szakmai alázata, a szeretet, az emberi arcok mély ismerete és a humánum van jelen.

A szakma tavaly eltávozott kiválóságaira, Tóth Jánosra és Sára Sándorra, valamint fotóművészetével szintén a szakmát képviselő Markovics Ferencre és a napjainkban elhunyt Andorai Péter színművészre emlékezve, alkotásaikból vett részletek bemutatásával indult a nagyszabású ünnepség.

A Kelet című film operatőri munkájával Gyuricza Mátyás nyerte a diák kategória díját, az azzal járó 60 ezer amerikai dollár (mintegy 17 millió forint) értékű Sparks Kft. - Panavision filmes kameracsomagot és a Nemzeti Filmintézet 1 millió forint értékű laborszolgáltatását.

A dokumentumfilm kategória győztese Bordás Róbert lett a Gettó Balboa című film fényképezéséért. Dokumentumfilm kategóriában különdíjat is kiadott a zsűri, melyet Fehér Zoltán érdemelt ki a Vad víz: Aqua Hungarica című film operatőri munkájáért. A kisjátékfilm kategóriában Bántó Csabát díjazták a Két csík című alkotásért.

Televíziós film kategóriában Tóth Zsolt nyert a Magdolna című fim fényképezéséért, nagyjátékfilm kategóriában a FOMO - Megosztod, és uralkodsz operatőrét, M. Deák Kristófot találta a legjobbnak a zsűri. A díjak odaítéléséről Lajos Tamás producer-operatőr, Nagy András és Balázs István Balázs operatőr döntöttek.

Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban, Hajdú Miklós fővilágosító Bojkovszky Béla-díjban részesült. Idén először Kameraman díjat is kiadtak, amelyet Bille Lászlónak ítéltek, a szintén idén létrehozott Fénymegadó díjat pedig Kovács László kapta.
Az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a The IMAGO International Tribute Award díjjal tüntette ki.

Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társaságának elnökségi tagja az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált két éve nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra.

A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

A Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj díjátadó gáláját Sebő Ferenc és együttesének az ünnephez méltó, hangulatos fellépése zárta különleges hangzású, költők verseit megzenésítő dalaival.

Forrás: origo.hu; artnews.hu

Kép: artnews.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 01. 18:03, szerda | Bulvár

Két lélegeztetőgépet vettek az I Love Retro Online fesztivál bevételéből - VIDEÓ

Elképesztő sikere volt az I Love Retro online fesztiválnak!

2020. Április 01. 13:00, szerda | Bulvár

Kiss Szabolcs a gyűrűk ura - VIDEÓ

A sportnak akkor is jelen kell lennie az életben, ha nincs rá idő – ez az elv vezérli Kiss Szabolcsot, az Aquaworld Resort Budapest marketing vezetőjét.

2020. Április 01. 10:00, szerda | Bulvár

Győrfi Pál az idő járásának a barátja - VIDEÓ

Két szakmában is megállná a helyét Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője – derült ki a Lakihegy Rádió ANDONIK Sztártitkok című műsorából.

2020. Április 01. 05:00, szerda | Bulvár

Minden cél teljesült a varázslatos szóvivő bálon - VIDEÓ - FOTÓK

Elvarázsolták a szóvivőket!