Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Március 14. 15:53, szerda | Belföld
Forrás: mti

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Juhász Márton fejlesztő, feltaláló, Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója,

Láng László agrármérnök, Volk Balázs vegyészmérnök, az Egis hatóanyag-fejlesztési igazgatója kapta idén a Jedlik Ányos-díjat szerdán Budapesten. A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Gazda István tudománytörténész vehette át.

A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.

Lepsényi István a díjátadón kiemelte: a cselekvő, alkotó és sikereket elérő embereket köszöntik, akik a jelen technológiai ökoszisztémájának főszereplői, kreatív műszaki alkotók, kiemelkedő feltalálók, tudósok.

Kifejtette, a kormány mindig megkülönböztetett figyelemmel tekintett az innovációra, ami az Irinyi-terv egyik eleme, a kormány programjában kiemelt a kis- és középvállalkozások (kkv) ösztönzése a szabadalmak növelése érdekében, és az egyetemek kutatás-fejlesztési (k+f) eredményeinek hasznosítása. Magyarország csak akkor lehet önálló és emelkedő nemzet a világpiaci versenyben, ha a kutatás, a fejlesztés, és az innováció a gazdaságstratégia, az oktatáspolitika, és a közgondolkodás középpontjában van - mondta.

A díjat 1996-os alapítása óta több mint százan vehették át.

Luszcz Viktor, az elismeréseket adományozó SZTNH elnöke azt hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom eljövetelével a piacgazdaságban minden korábbinál nagyobb jelentősége van az innovációnak. Az innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy az ország sikeresen tudjon megjelenni a külpiacokon, a képzett munkaerő az országban maradjon, és hazatérjen - mondta.

Aláhúzta, a magyar fejlesztésű technológiák csak akkor lehetnek piacilag sikeresek, hozhatnak több exportot, GDP-t, magasabb béreket, ha azokat Magyarországon és a külpiacokon szabadalmak, vagy más szellemi tulajdonjogok védik. Hozzátette: az olyan innovációs folyamatnak, amit nem véd szabadalom, nincs gazdasági jelentősége.



A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.

A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

A 2018-ban díjat kapott Juhász Márton a Now Technologies Zrt. alapítója. Fejlesztése a kerekesszék-irányító rendszer, amivel a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.

Kemény Lajos egyetemi tanár tudományos munkássága a bőr immunrendszerére irányul.

Láng László mezőgazdasági genetikai szakmérnök közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint felén.

Volk Balázs szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás, jelentős szabadalmi portfólióval rendelkező kutató.

Gazda István a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.