Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Szeptember 04. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: gyor.hu

Átadták a Horgas úti óvodát

Átadták a Horgas úti óvodát

A város mintegy 135 millió forintos európai uniós támogatásból, és több mint 200 millió forintos saját részből újította meg és bővítette a Győr-ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ Horgas utcai óvodai egys

Szabó Jenő önkormányzati képviselő hozzátette, nagy szükség volt az óvodai férőhelyek bővítésére, ami már önmagában is öröm, mint ahogy örömteli az is, hogy ilyen szép és korszerű intézménnyel gazdagodhatott a városrész.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009 októberében a Nyugat-dunántúli Operatív Programban meghirdetett Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése pályázat keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásaként 135.402.878.- forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Győr-ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ Horgas utcai óvodai egységének bővítésére. A 90%-os támogatás mellett 10% (15.044.764 Ft) önrészt kellett biztosítani a pályázathoz.

A komplex óvodafejlesztéshez Győr városa önkéntes vállalásként további 192 millió forinttal járult hozzá, ezzel a pályázatban tervezett 3 régi foglalkoztató felújítása és 2 új foglalkoztató megépítése mellett, még plusz két foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek megépítésére is lehetőség nyílt.

A projekt keretében nemcsak egyszerű infrastrukturális állagmegóvásról volt szó, hanem az esélyegyenlőség társadalmi elvárásainak megfelelően a speciális élethelyzettel rendelkezők számára is használható körülmények megteremtéséről. Az integrált nevelési környezet esélyt teremt a mozgásukban korlátozott, hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek számára is. Az európai uniós pályázat, valamint az önkormányzat további forrásbevonásával megvalósuló beruházás keretében az óvoda régi épületrésze - melyben 3 meglévő foglalkoztató és kiegészítő helyiségek vannak - teljes körű felújításon esett át, az új épületrészben négy új foglalkoztató, valamint a szükséges kiegészítő helyiségek, úgymint egyéni fejlesztő és logopédiai szoba, orvosi szoba, melegítő konyha, raktárhelyiségek, mozgássérült vizesblokk stb. kerültek kialakításra. Az óvodabővítés két foglalkoztatója és kiegészítő helyiségei a város által biztosított pályázaton kívüli saját forrásból valósultak meg.

A projektben kiemelt szerep jutott az akadálymentesítésnek. A régi és új épületrész összeköttetésében található az akadálymentes bejárat, ahol az épületek közti átjárást egy emelőrámpa segíti. A tervezéskor az egyéb fogyatékkal élő emberek igényeit is figyelembe vették. A folyosókon a padlóburkolatokban sötétebb vezetősáv jelzi a gyengénlátók számára a biztonságos útvonalat, bizonyos helyiségekben a hallássérült emberek számára a falakba beépített indukciós hurok segíti a könnyebb kommunikációt. Az épületben elhelyezett tájékoztató táblák Braille-írással is olvashatók, így a vakok és gyengénlátók is önállóan tudnak tájékozódni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.