Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Szeptember 10. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Átadták a pécsi tudásközpontot

Átadták a pécsi tudásközpontot

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitóján adták át az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként 5,5 millió forintból felépült Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot szeptember 8-án - olvasható

 

A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár három pécsi nagykönyvtár, a Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára és a Pécsi Tudományegyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárának összevonásával jött létre. Így a mintegy 5,5 millió forintból, európai uniós támogatással épült 13 ezer négyzetméteres ingatlan nem csak Pécs és a régió igényét elégíti ki, de közösségi és kulturális programokat is befogad majd.


A Török és Balázs Építészeti Kft. tervező és Gropius Zrt. kivitelező által felépített négyemeletes tudásközpont nem csak az ország negyedik legnagyobb könyvtára lett, de az ingatlanban helyet kapott két, egyenként kétszáz férőhelyes előadóterem, kiállítótér, tanulótér, sőt étterem és kávézó is. Az épület előtere a Kaptár nevet kapta, melynek érdekessége, hogy hatvanezer darab, 19 különböző színű Zsolnay-kerámiával burkolták, aminek értéke meghaladja a százmillió forintot.


Mivel a tudásközpontban a legmodernebb technikát alkalmazzák a kölcsönzésre, a könyvtártagoknak egységes chipkártyájuk lesz, ami nem csak tárolja a kölcsönzött könyvek adatait, de fizetésre és fénymásolásra is alkalmas lesz. Emellett a könyvtárban az eddig ismert legmodernebb digitalizáló rendszert helyezik üzembe, így a szkenner segítségével akár komplett köteteket lehet a számítógépen is megjeleníthető formába másolni, megkönnyítve a tudásanyag későbbi gyors kereshetőségét is.


Bódis József, a PTE rektora ünnepi beszédében elmondta: a tudásközpont monumentalitásával, elegáns külső és belső megjelenésével azt a célt fogja szolgálni, melyre született. Bár a tudásközpont hivatalos átadási ceremóniáját szerdán tartották, könyvtára az informatikai beszerzések elhúzódása okán csak október 22-től fogadja a látogatókat. Fenntartásáról a jövőben a PTE, valamint a városi és a megyei önkormányzat közösen gondoskodik.



(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.