Városlista
2019. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2010. Január 22. 13:58, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Átalakította a vagyonadó-kalkulátort az APEH

Átalakította a vagyonadó-kalkulátort az APEH

Az APEH az adatvédelmi ombudsman kérésének eleget téve átalakította a vagyonadó-kalkulátort, így azt már a személyes adatok megadása nélkül is lehet használni – derül ki az adóhatóság honlapjáról. Most már két lehetőséget kín

Csütörtök óta elég, ha az ingatlanra vonatkozó adatokat adjuk meg, így is ki lehet számolni a becsült forgalmi értéket. A személyes adatokat (az adatkérés jogcíme, a kérelmező neve, adóazonosító jele vagy adószáma, elektronikus levelezési címe) csak akkor kell beírni a kalkulátorba, ha valaki azt szeretné, hogy az adatokat az adóhatóság is elmentse. Ennek egyébként az az előnye, hogy az adózó ezáltal elkerülheti a büntetést. Abban az esetben ugyanis, ha a kalkulátorral becsült és elmentett értéket jelöli meg az adózó a bevallásában, és a hatóság az ellenőrzés során a becsült forgalmi értéknél magasabb valós forgalmi értéket állapít meg, nem róhat ki adóbírságot és késedelmi pótlékot.

Jóri András adatvédelmi biztos korábban több, a hivatalához beérkező panaszbeadvány kapcsán indított vizsgálatot az APEH honlapján üzemelő vagyonadó-kalkulátorral kapcsolatban. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy adatvédelmi szempontból nem működik megfelelően a kalkulátor. Véleménye szerint bárki számára lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül tájékozódhasson. A kalkulátor működésének alapjául szolgáló információk szerinte közérdekű adatok, azoknak mindenki számára hozzáférhetőnek kell lenni. Az ombudsman szerint ezen felül az adatforrás, azaz az adózó konkrét személye kétséget kizáróan meghatározhatatlan, és a megadott információk pontossága sem szavatolható.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 24. 16:47, hétfő | Belföld

15 métert repült egy biciklis, miután elgázolták

Egy biciklis nő életveszélyesen megsérült, amikor elütötte egy autó a 44-es főúton Békésszentandráson.

2019. Június 24. 16:01, hétfő | Belföld

Emelkedik a benzin és a gázolaj ára szerdán

2019. Június 24. 15:12, hétfő | Belföld

Beszakadt a tető egy balatonföldvári építkezésen, többen megsérültek

Hétfőn délelőtt fél 11-kor egy balatonföldvári építkezésen beszakadt a tetőszerkezet, és öt emberre rázuhant. Mindegyiküket kórházba kellett vinni.

2019. Június 24. 15:00, hétfő | Belföld

Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap

Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap, több helyen villámárvizek is kialakultak – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán.